A németek Messije a Fradinak is lőtt már gólt

Bayer Leverkusen, Ferencváros, Európa-Liga, labdarúgás
Leverkusen's German forward Florian Wirtz (L) scores the 2-1 goal past Ferencvaros' Hungarian goalkeeper Denes Disbusz during the UEFA Europa League Group G football match between Bayer 04 Leverkusen and Ferencvaros in Leverkusen, western Germany, on September 16, 2021. (Photo by Roberto Pfeil / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy amatőr videofelvétel őrzi azt a jelenetet, amely nem is olyan régi. Egy kölni „hátsó füvesen" egy kisfiú a kezdésből legurított labdát a középkörből, a saját térfeléről rúgta az ellenfél kapujába. Az 5. másodpercben vezetést szerezve csapatának. Aki látta, nyilván mindenki nagy jövőt jósolt neki. Aki így gondolta, nem tévedett! Ugyanis a kisfiú már 18 éves korában bemutatkozott a német válogatottban.

Édesapja természetesen örömmel bevette a csapatba, és később elmondta, hogy zökkenőmentesen illeszkedett be a nagyobbak közé. Született zseni a srác. Ezért már hétévesen egy nagyobb csapathoz hordták edzésre, a közeli 1.FC Kölnhöz.

15 évesen már az ottani U17-es csapatban játszott, ekkor lőtte azt a szemfüles gólt, melyet felvétel is őriz.

Tavaly január végén, nem sokkal a koronavírus európai megjelenése előtt,

16 éves korában, a Bayer Leverkusen 200 ezer eurót volt hajlandó fizetni azért, hogy ott folytassa. Kevesebb mint két évvel az üzlet megkötése után az eszmei értéke 45 millió euró.

Ha valakinek van kedve, számolja ki, hogy hány levél Aspirint kell eladni a világhírű leverkuseni gyógyszergyárnak, hogy ekkora hasznot termeljen ennyi idő alatt.

De ne tekintsünk áruként erre a tinédzserre. Mert amit a pályán nyújt, az egészen lenyűgöző. A klubváltás nem okozott gondot a 16 éves fiúnak, mert Leverkusen ugyan a Rajna túlsó partján van, de ugyanúgy érintkezik Kölnnel, mint Brauweiler. Csak egy kicsivel kell többet utaznia edzésre, mint kellett Kölnbe. A Bayer 04 viszont 30 éve folyamatosan jobb csapatot működtet, mint Németország negyedik legnagyobb városa.

Florian Wirtz a német foci egyik legnagyobb tehetsége Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Ralf Ibing

Wirtz 15 nappal a 17. születésnapja után bemutatkozott a Bundesligában. Ráadásul a kezdőcsapat tagja volt a Bajnokok Ligája-szereplésért harcoló Leverkusenben. Annak a bajnokságnak a további részében csak két találkozóról hiányzott.

17 évesen és 34 naposan megszerezte az első gólját is. A Bayern München ellen. Akkor ő volt minden idők legfiatalabb gólszerzője a Bundesligában.

Ezt a címet hamar elvették tőle, de ez nem szegte a kedvét. Míg kortársai nyaraltak, buliztak, szórakoztak, addig ő a tavalyi év nyarát a profi csapattal való kemény munkával töltötte. Mint a gárda leendő kulcsembere. Első teljes szezonjában 29 bajnokin játszott, vagyis csak ötről hiányzott. Furcsa ellentmondás: annyira jó volt, hogy emiatt majdnem lemaradt élete első komoly sikeréről. Ugyanis a Magyarországon és Szlovéniában rendezett U21-es Európa-bajnokság első fázisában nem vehetett részt, hisz neki a felnőtteknél volt már dolga. Aztán megsérült az a Youssoufa Moukoko, aki egy nappal a 16. születésnapja után debütált a Bundesligában, és kevesebb mint egy hónappal később már gólt szerezve elvette a korábban említett címet tőle. A dortmundi fiú helyére behívták a torna egyenes kieséses fázisába, amit a bajnokság befejezése után rendeztek.

Wirtz pedig pihenés helyett jött, és Székesfehérváron a hollandok elleni elődöntőben ő szerezte mindkét német gólt. Majd a Portugália elleni győztes döntőben is a kezdőcsapat tagja volt. 18 évesen U21-es Európa-bajnok lett.

De ez csak a kezdet lesz az ő esetében.

Az új német szövetségi kapitány, Hansi Flick ugyanis mindhárom őszi vb-selejtezőn pályára küldte őt a felnőttek között.

A német foci élő legendáinak egyike, Lothar Matthäus a múlt héten úgy jellemezte, hogy ő jelenti a német futball jövőjét. Pedig, ha ő dicsér valakit, az sokszorosan rászolgált erre.

Florian Wirtz a német felnőtt válogatottban is bemutatkozott már Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon

A Bayer Leverkusen sportigazgatója, Simon Rolfes a következőket mondta róla: "Nagyon magabiztos és vakmerő, ezek a tulajdonságok szükségesek is, ha hozzá hasonlóan fiatal korban akar berobbanni valaki a Bundesligába. Az egyik legfontosabb tulajdonsága

- emellett nyilván kikezdhetetlen a technikai képzettsége, amivel kivitelezi ezt az egészet"

Wirtz is tudatában van annak, hogy egyre jobban ráépül a Leverkusen támadójátéka: "Az edző elvárja tőlem, hogy

stabilizáljam a középpályát és a támadójátékot. Mindig keressem a legjobb megoldást, és próbáljam segíteni a társaimat!" - mondja a tinisztár.

Remekül lát a pályán, gyors, és egy pillanat alatt ritmust vált. Gyorsvonati sebességgel robog az élete másfél éve. Nemcsak a valódi focipályán száguld, hanem a siker képzeletbeli útján is. Nyilván élvezi a hirtelen jött izgalmas életet, de a múlt héten mondott szavai egy éretten gondolkozó fiatalember képét vetítik az ember elé: "Nem könnyű egyszerre feldolgozni ezeket az eseményeket. Még most is sokat jár az agyam azon, amit az elmúlt hónapokban elértem. Ám

Florian Wirtz gólt szerzett a Fradi ellen Forrás: AFP/Roberto Pfeil

Két hete a Ferencváros elleni Európa-liga-mérkőzésen győztes gólt szerzett.

A hétvégi fordulóban a 41. mérkőzést játszotta német élvonalban. És megszerezte a 10. gólját. Ezzel megint magához ragadott egy rekordot. Ugyanis ilyen fiatalon, egészen pontosan 18 évesen és 145 naposan még senki nem jutott el ennyi találatig. Ezt a csúcsot múlt hét szombatig egy bizonyos Lukas Podolski tartotta. Aki egyéb sikerei mellett világbajnoki címmel is rendelkezik.