Vágólapra másolva!
Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya megtartotta az Albánia elleni világbajnoki selejtezőt megelőző online sajtótájékoztatóját. Az olasz mester ismét védelmébe vette a sérülés miatt hiányzó Szalai Ádámot és elmondta, hogy szerinte az Elbasanban elveszített mérkőzésnél is keményebb meccs vár ránk szombat este. A sajtótájékoztató legérdekesebb pillanata azonban az volt, amikor egykori segítójéről, az MTK-tól kirúgott Giovanni Costantinóról kérdezték, ugyanis Rossi letagadta, hogy ismeri azt az embert, akivel korábban együtt dolgozott a válogatottnál.

A magyar válogatott szombaton Albánia ellen lép pályára a Puskás Arénában. A vb-selejtezős mérkőzés előtt a magyar csapatnak több sérült játékosa is van, többet között Tamás Márk, a Slask Wroclaw légiósa, aki csütörtökön elhagyta az edzőtábort. Valamint térdműtéte miatt Szalai Ádám csapatkapitány játékára továbbra sem számíthat Marco Rossi. Rajtuk kívül viszont visszatért az RB Leipzig két kiválósága, Willi Orbán és Gulácsi Péter, utóbbit a kinti meccsen elővigyázatosságból kellett lecserélnie a szövetségi kapitánynak.

"Willi Orbánt azért hívtuk meg erre az összetartásra, mert ugyan 4 napig betegség miatt nem játszott, de nem hiszem, hogy ez az ő esetében visszafogná a teljesítményét. A Leipzigben hétről hétre topbajnokságban és BL-ben játszik, így nem csak Anglia ellen, de már Albánia ellen is szeretnénk bevetni, hiszen az első meccs most sokkal fontosabb számunkra, mint a második" - mondta Marco Rossi a sajtótájékoztatón.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya tisztában van vele, hogy sorsdöntő mérkőzés vár rájuk Albánia ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A sérült Szalai Ádámmal kapcsolatban Rossi elmondta, lehetetlen lesz pótolni az öltözőben, mert rendkívüli a csapatra kifejtett lélektani hatása, és nincs a válogatottban az ő kvalitásaival megegyező szintű játékos.

"Ha azt szeretnék megtudni tőlem, hogy milyen összealításban fogunk játszani holnap, nem fogom elárulni.

Albániában nem voltunk teljesen eredménytelek, de nyilván változtatni kell a taktikán. Korábban már sokszor elmondtam, Szalai Ádámon kívül jelenleg nincs Magyarországon még egy olyan klasszikus középcsatár, aki rendelkezik azokkal az adottságokkal, amikkel egy középcsatárnak kell. Mindig is kiálltam Ádám mellett, amikor kritikákat kapott, és ez ezután is így lesz. Csak ismételni tudom magam, hogy Szalai nagyon fontos tagja a válogatottnak. Egy igazi vezető és meghatározó játékos.

Kaptam már hideget, meleget azért, hogy ragaszkodtam Szalaihoz, de tessék itt egy vészhelyzet és jön a kérdés, hogy akkor kivel pótolhatnánk. Ő pótolhatatlan.

Még Nikolics sem tudja pótolni, hiszen ő középső ék, és nincsenek meg azok a tulajdonságai, amikkel Szalai rendelkezik"

Marco Rossi ismét kiállt Szalai Ádám mellett Fotó: Csudai Sándor - Origo

Vécsei Bálint az olasz mester korábbi csapatánál, a Budapest Honvédnál lett alapember, most pedig 2014 után öltheti magára ismét a címeres mezt. Vele kapcsolatban Rossi elmondta végig figyelemmel követték a pályafutását, és azért kapott meghívott, mert védekező középpályás posztra Schafer Andráson és Nagy Ádámon kívül nincs variációs lehetősége.

"Négy éve vagyok ebben a szerepben és már kilenc éve dolgozom Magyarországon. Úgy hiszem, azért dolgozhatunk itt már ilyen hosszú ideje, mert bizonyítottunk. Viszont úgy érzem, minden meccs olyan mintha egy záró meccs lenne számomra. Albániának 12 olyan játékosa van, aki európai topligában játszik. Tudják, hogy a magyar válogatott esetében mennyi ez a szám? Négy. Ez azt jelenti, hogy meg lennénk szeppenve? Egyáltalán nem. Bízom a csapatomban, hogy ezen a meccsen is teljesen esélyesek lesznek a győzelemre, és nem azért, mert a világranglistán előrébb helyezkedünk ellenfelünknél. Ez csupán az elmúlt időszak jó eredményeinek köszönhető. Hiszem azt, hogy a pályán egyenlő ellenfelekként állunk ki Albániával, és nem lesz bennünk félelem. Majd meglátjuk, hogy ez milyen eredménnyel párosul, de bízom benne, hogy az a szerencse, ami engem eddig elkísért a pályafutásom során, most is velünk lesz - reménykedett az olasz mester.

"Javulnunk kell az előző mérkőzéshez képest. Sokkal agresszívabban, dinamikusabban kell játszanunk, ezen kívül a védelemnek is hatékonyabban kell működnie. Több egyéniségnek kell felvállalnia az egy az egy elleni szituációkat, hogy az előrejátékban tudjunk fejlődni.

Marco Rossi szerint az albániai meccshez képest mindenben javulnia kell csapatának Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Összességében 360 fokos változásra van szükség az albániai meccshez képest. Mindenben javulást kell mutatnunk, kezdve a hozzáállással és taktikailag is jobb játékot kell követnünk.

Úgy kell pályára lépnünk, hogy tudatában vagyunk annak, hogy mi áll előttünk. Benne van a pakliban a vereség lehetősége is, és tisztában vagyok vele, hogy ez az utolsó lehetőségünk arra, hogy kiharcoljuk a pótselejtező részvételét. Azt viszont soha nem jelentettem ki, hogy nyerni fogunk, csak reménykedtem. Át kell gondolnunk, hogy mennyi pozitív dolog történt a múltban és mennyi fog még a jövőben. Folyamatosan dolgozunk a gyengeségeinken. Három éve elkezdődött egy folyamat, de az út nagy része még hátra van. Miután bekerültünk ebbe a csoportba, emlékszem azt mondtam, hogy Anglia lesz az első, a csoport második helyére Lengyelország a legesélyesebb, míg a 3-4. helyért óriási küzdelem lesz Albánia és Magyarország között, mivel ez a két együttes azonos szinten van. Viszont kérem, ne úgy tekintsenek minden mérkőzésre, mintha az az utolsó lehetőség lenne valamire. Szeretném, ha összefüggésében látnánk egy hosszabb folyamat részeként. Látom a srácokon, hogy koncentráltak és pozitívak, úgyhogy ami engem illet, én nem aggom a motivációt illetően. Sajnos az eredménybe sok más tényező is beleszólhat, így a mérkőzés kétesélyes – mondta Marco Rossi, aki Szoboszlai Dominikkal kapcsolatban elárulta, hogy jobb formában van, mint az előző kerethirdetés alkalmával, ez bízik benne, hogy komoly lökést adhat a csapatnak.

Egy jó formában lévő Szoboszlai Dominik nagy löketet adhat a válogatottnak Rossi szerint Forrás: MTI/EPA/Malton Dibra

Végül a szövetségi kapitányt arról is megkérdezték, hogy mit szól ahhoz, hogy korábbi stábtagját, Giovanni Costantinót kirúgták az MTK-tól, és, hogy esetleg dolgozhatnak-e még együtt a jövőben. Erre Rossi rövid és tömör választ adott: "Nem ismerek ilyen nevű embert."

Szalai Ádám hiányában Gulácsi Péter fogja csapatkapitányként vezetni a válogatottat. A Leipzig kapusa szerint csak a győzelem elfogadható, hiszen csak a három ponttal lenne továbbra is a saját kezünkben a sorsunk.

"Nyilván a legfontosabb most az Albánia elleni meccs. Nem kell nagy matematikusnak lenni ahhoz, hogy lássuk, csak győzelem esetén tarthatjuk továbbra is a saját kezünkben a sorsunkat. A kinti meccs miatt nehéz a helyzetünk, de próbáljuk a lehető legtöbbet kihozni a szombati meccsből, már csak a szurkolók és a csapat miatt is nagyon fontos lenne a győzelem. Sajnos a zárkapu számunkra semmi esetre sem előny, ezzel szerintem inkább az albánok kerültek előnybe. Elég nagy hátrány, hogy mindkét fő riválisunk elleni hazai meccsünk zártkapus. Kitudja mi lett volna a lengyelek ellen 3-2-es hazai vezetésnél, ha teltházas stadionban a saját szurkolóink előtt játszhatunk. Nagyon sajnáljuk, hogy így alakult, de a célunk ettől függetlenül az, hogy megnyerjük a mérkőzést és a San Marino elleni hazai meccsre még reális esélyünk maradjon a továbbjutást illetően" - mondta a magyar válogatott kapusa, Gulácsi Péter.

Gulácsi úgy érzi, a gyenge szezonkezdet után egyre jobb formába lendült csapata az RB Leipzig Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

"Jó emlékeim nyilván nincsenek Albánia ellen, hiszen kikaptunk kint tőlük. A szünetben biztonsági szempontból a csere mellett döntöttünk, hiszen egy fejsérülésnél soha nem lehet tudni, hogy mekkora a baj. Nem neheztelek az albán csatárra. Nyilván választhatott volna más megoldást is, sajnos nem húzta vissza a lábát, de sokkal jobban fáj, hogy elvesztettük a meccset, ezért is szeretnénk revánsot venni holnap. Szerintem, ha nem kapunk gólt azzal elég nagyban növeljük az esélyünket. A kinti meccs küzdelmes és nyílt volt, erre számítok most is. Valószínűleg egygólos meccs lesz" - mondta Gulácsi Péter.

A magyar válogatott szombat este 20.45-től fogadja Albánia csapatát világbajnoki selejtezőn.