Társoldalunk:

Őrület: Nyolc nappal a focivébé kezdete előtt még angol és német bajnoki meccseket rendeznek

2021.11.02. 11:01

A 2022-es labdarúgó-világbajnokságot november 21-december 18. között rendezik meg Katarban. A világbajnokságok történetében még sosem rendeztek késő ősszel tornát, mindez pedig alaposan felborítja a világ labdarúgásának megszokott menetrendjét. Alig egy év van hátra a vb kezdetéig, de arról hivatalosan semmit sem lehetett még hallani, hogyan igazodnak a topbajnokságok, az európai kupatornák a katari vb időpontjához. Egészen mostanáig. Ami viszont a napokban Németországban, Franciaországban és Angliában is kiszivárgott, az közelít az őrülethez.

A Német Labdarúgó Szövetség a múlt héten fogadta el a Bundesliga 2022-23-as szezonjának menetrendjét. Ebben a dokumentumban az áll, hogy a Bundesliga 1 15. fordulójára 2022. november 11-13. között kerül sor, s ugyanezen a hét végén rendezik majd a Bundesliga 2. 17. fordulóját. A német bajnokság csak ezek után áll le. 

Olvassuk el még egyszer a két dátumot. Akárhogy és akárhányszor olvassuk, azt látjuk, hogy a világbajnokság kezdete előtt 8 nappal még a Bundesliga csapatai játszanak. Azok a csapatok, amelyek a világbajnokságon szereplő számos válogatottba adnak játékosokat. Mindezek alapján két dolog képzelhető el. Az egyik, hogy a német bajnokságban szereplő focisták csak hét nappal a vb kezdete előtt csatlakoznak hazájuk nemzeti együtteséhez és mennek a világbajnokságra.

A Bundesligában a 2022-es focivébé kezdete előtt hat nappal még mérkőzéseket rendeznénekForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

A másik, hogy ezek a futballisták már korábban elhagyják a csapataikat, azaz a német együttesek teljesen más kerettel játsszák le a bajnokságban azokat a mérkőzéseket, amelyek a világbajnokság kezdete előtt közvetlenül kerülnek megrendezésre. Bármelyik verziót is nézzük, nyugodtan kijelenthetjük: agyrém, ami itt készül.  Szó sincs tehát arról, hogy a Bundesliga csak azért állna le három héttel a vb kezdete előtt, hogy a játékosok normálisan fel tudjanak készülni a 2022-es év legnagyobb és legfontosabb sporteseményére.

A Német Labdarúgó Szövetség az első volt tehát, amely hivatalosan közzétette elképzeléseit a 2022-es futballősszel kapcsolatban. Akik azt gondolták, hogy a világ legjobb válogatottjai a szokásoknak megfelelően, normálisan készülhetnek majd fel a vb-re, azok most itt állnak tanácstalanul és néznek, mint a moziban. 

Ezek után megnéztük, hogy mi a helyzet az UEFA és az európai labdarúgás legféltettebb kincsével, a Bajnokok Ligájával. Itt összesen egy Wikipedia-bejegyzést találtunk. Ezek szerint a Bajnokok Ligájában 2022 őszén november 1-2-án rendezik meg a főtábla csoportkör 6. fordulóját.

A Bajnokok Ligája 2022-23-as szezonjának tervezett időrendje a Wikipedia szerintForrás: Wikipedia

Ez a vb kezdete előtt 20, illetve 19 nappal van. Ha ez a menetrend valós, akkor a BL-ben szereplő játékosok 2022. november 3. előtt semmiképpen sem csatlakozhatnak a világbajnokságra készülő nemzeti csapatokhoz. Az Európa-liga és a Konferencia-liga utolsó játéknapja a 2022-es vb előtt november 3. lesz.

Őrült Premier League-idény

A Premier League sem akar hetekkel a vb kezdete előtt leállni. Egy kiszivárgott dokumentum szerint a PL-ben - csakúgy, mint a Bundesligában - 2022. november 12-én és november 13-án is mérkőzéseket rendeznek. Mindez azt erősíti meg, hogy komoly futballháború robban majd ki a klubcsapatok és a nemzeti válogatottak között. Az angolok azt is hangsúlyozták, hogy a PL-játékosai november 14. előtt semmiképpen sem tudnak csatlakozni a nemzeti együttesekhez. Nem véletlen, hogy az angol szakírók már most "Crazy Premier League-season"-ről, vagyis egy őrült PL-idényről beszélnek.

A Boxing Day a Premier League legnézettebb fordulója. 2022-ben sem maradhat elForrás: AFP/Oli Scarff

Miközben a németek a vb vége után hosszú szünetet tartanak a Bundesligában, addig az angoloknak eszük ágában nincs elengedi a PL legféltettebb kincsét, a karácsonyi fordulót, vagyis a Boxing Day-t. Éppen ezért a vb vége után 8 nappal már teljes PL-fordulót rendeznek, ami előrevetíti azt, hogy a játékosok milyen állapotban lesznek.  Már azok a focisták, akik a vb végjátékában érdekeltek. Közben az is kiderült, hogy az angol másodosztály (Championship) meccsei már december 4-én újraindulnának. Miközben Katarban zajlik a világbajnokság. Ez szintén a meghökkentő információk közé tartozik. 

A franciák is november 13-ig játszanának

Szintén napvilágot látott már a francia labdarúgó-bajnokság 2022-23-as szezonjának tervezett időrendje. Nos, itt sincs nagy meglepetés, mert a Ligue 1 csapatai is 2022. november 13-ig játszanának bajnoki meccseket. Azaz Lionel Messinek, aki jelenleg a PSG játékosa 8 nappal a vb kezdete előtt még a francia bajnokságban kellene fociznia. 

A franciák sem akarnak lemaradni az angolok mögött. A tervekből kiderült, hogy a Ligue 1 16. fordulóját 2022. december 28-án, szerdán rendeznék meg, amolyan "Francia Boxing Day-t" rendezve. Majd a 17. fordulóra 2023. január 1-én kerülne sor.

Elképesztő terhelés vár a játékosokra

A spanyol bajnokság és az olasz bajnokság 2022-es őszi menetrendjéről még nem találtunk semmilyen információt. Egy biztos: egy év múlva ilyenkor soha nem látott terhelés alatt állnak majd a világ legjobb futballistái. Vegyük például Cristiano Ronaldo esetét, aki a Manchester United focistája.

Cristiano Ronaldóra és a világ legjobb játékosaira soha nem látott terhelés vár 2022 őszénForrás: AFP/Oli Scarff

Amennyiben a portugál válogatott kijut a vb-re, akkor Ronaldónak november 1-én, vagy 2-án még európai kupameccset kell játszania (feltételezve, hogy a Manchester United BL-induló lesz), majd 8 nappal a vb kezdete előtt angol bajnoki meccsen kell pályára lépnie. Amennyiben a portugál válogatott eljut a vb-n a legjobb négy közé, akkor Ronaldónak 8-9 napja marad a pihenésre, mert a 2022-es karácsonyi fordulóban már biztosan számít rá a Manchester United. 

És ő csak egy focista a sok közül. Az Európában játszó brazil vagy argentin játékosokról még nem szóltunk egy szót sem. Ez tényleg úgy őrület, ahogy van!