Vágólapra másolva!
Az európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezet (ECA) tárgyalásokat sürget a nemzetközi szövetséggel (FIFA) az egy hónap múlva rajtoló Afrikai Nemzetek Kupája és a jövő év eleji válogatott mérkőzések miatt.

Világszerte újabb utazási korlátozásokat és más megszorításokat vezettek be a koronavírus Dél-Afrikából terjedő omikron variánsa miatt, a több mint 240 klubot képviselő ECA pedig arra kéri a FIFA-t, hogy "az aggasztó módon tovább romló egészségügyi helyzetben" tegyen meg minden szükséges lépést a játékosok védelmében a Kamerunban sorra kerülő kontinenstorna előtt.

Az afrikai kontinens 33. tornáját eredetileg idén nyáron rendezték volna, de előbb a kedvezőtlen időjárási körülmények, majd a járványhelyzet miatt új időpontot jelöltek ki a szervezők, így lett a végleges kezdési dátum január 9., míg a döntőt február 6-án rendezik.

Világszerte újabb utazási korlátozásokat és más megszorításokat vezettek be a koronavírus Dél-Afrikából terjedő omikron variánsa miatt Forrás: AFP/Kai Pfaffenbach


Az angol Premier League néhány klubja már szeptemberben megtagadta, hogy elengedje játékosait válogatott mérkőzésekre a járványügyi szempontból legkockázatosabbnak tekintett országokba.

Az októberben született megegyezés alapján a teljesen védett futballisták már elutazhatnak nemzeti csapatukhoz vörös besorolású térségekbe, ám visszatérésük után tíznapos karantén vár rájuk.