A világon nincs még egy olyan csapat, mint ahova a magyar válogatott sztárja igazolt

Horizontal
Hungary's midfielder Andras Schafer celebrates scoring his team's second goal during the UEFA EURO 2020 Group F football match between Germany and Hungary at the Allianz Arena in Munich on June 23, 2021. (Photo by KAI PFAFFENBACH / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Németország és egész Európa egyik legfanatikusabb szurkolótábora várja Berlinben Schäfer Andrást, aki a Dunaszerdahely csapatából igazolt a jelenleg BL-induló helyen álló Union Berlin együtteséhez. Amelynek nem mindennapi a stadionja, s az sem mindennapi, ahogy a szurkolói rajonganak ezért a klubért.

Negyedszázaddal ezelőtt, 1997 januárjában egy 20 éves dunántúli focista egy berlini klubhoz igazolt. Ugrás volt ez számára az ismeretlenbe, mert hét évvel a magyar határok megnyitása után Németország (különösen annak hatalmas, multikulturális fővárosa) még meglehetősen misztikus volt egy magyar ember számára.

Dárdai Pál vállalta a veszélyt, és Berlin nyugati részének akkor másodosztályban szereplő csapatához, a Herthához igazolt.

Új csapatával rögtön feljutott a Bundesliga1-be, majd ott részese lett a klub legsikeresebb időszakának, melybe Bajnokok Ligája-menetelés is beletartozott. 14 évig volt tagja a Herthának, és közben szép csendben a klub legendája lett. A legtöbb elsőosztályú szerepléssel, a második legtöbb kispadról irányított találkozóval. Egy pécsi fiatalember meghódította Berlint.

Dárdai Pál otthonra talált az Olimpiai Stadion legendás kapuja mögött Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jörg Carstensen

Most, 25 évvel később ugyanerre készül egy Szombathelyen született, 22 éves focista is. Ő már válogatott játékosként érkezik, ráadásul olyanként, aki a nyáron, az Európa-bajnokságon gólt szerzett Németország ellen, és ezzel majdnem elütötte azt a további küzdelmektől. Az útja már jobban ki van taposva, hisz ő lesz a 41. magyar, aki pályára lép a Bundesliga1-ben.

Schäfer András ugyanis nem a másodosztályba érkezik, hanem az elsőbe. Méghozzá egy olyan berlini csapatba, mely jelenleg Bajnokok Ligája-indulást érő helyen áll. Most a német focit kevésbé ismerők nyilván igencsak elcsodálkoznak.

Pedig az Union Berlin valóban jelenleg negyedik a világ egyik legerősebb bajnokságában.

Amikor Dárdai Berlinbe érkezett, ez a bizonyos Union a harmadosztályban örült, hogy az ötödik helyen végezhetett. Továbbá örültek a játékosai, hogy egyáltalán focizhatnak, mert a német újraegyesítés a volt NDK-s gazdasági társaságok többségéhez hasonlóan a focivállalkozásokat is megviselte. A népszerű keletberlini klub fanatikus szurkolói segítségével talpon maradt, de nem volt olyan drukkere, aki azt mondta volna, hogy egyszer a BL-indulásért harcol majd a legjobb német csapatokkal. Megelőzve a Mönchengladbachot, a Kölnt, a Stuttgartot, hogy csak néhány tradicionális csapat neve kerüljön szóba.

Ez az Union Berlin a keleti munkásosztály csapata, a becenevét leginkább „vasasoknak" lehetne fordítani. A legendás keletnémet repülőtér és vasútállomás, a Schönefeld közelében található. Az NDK bajnokságában a helyi „nagy testvér", a rettegett állambiztonsági hivatal, a Stasi csapata, a Dynamo Berlin mellett nem rúghatott labdába. Az utolsó ottani pontvadászatban, az 1990-91-esben nem volt tagja a 14 tagú elsőosztálynak.

Szerencséjére a Berlin csúnya részén található csapatnak nagyon lelkes szurkolói voltak, és vannak a mai napig. Ezt a csapatot a „minarikedés" lelkesedés tartotta életben az elmúlt 30 évben a kapitalizmus vastörvényei között. A pályájának nézőterére 22 012-en férnek be, alig többen, mint az új budapesti kézilabdacsarnokba. Csakhogy a Stadion An der Alten Förstereiben 3617 ülőhely van, a többi (18 395) álló. Semmilyen XXI. századi követelménynek nem felel meg. Csak a szurkolókénak.

Stadion a parkerdőben: az Alte Försterei Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

Őket nem zavarta, hogy a város gazdag részében, a 74.475-ös befogadóképességű Olimpiai Stadionban kellett rendeznie a Konferencia Liga-találkozóit. Mert ez önmagában is őrület, hogy ez a kiscsapat kvalifikálta magát a harmadikszámú kontinentális sorozatba. Ugyanis kis túlzással sokan még azt sem fogták fel, hogy 2019-ben a Bundesliga2 harmadik helyezettjeként az osztályozón kivívta a feljutást. A bent maradás még ennél is nagyobb csoda volt, míg a második elsőosztályú évében a hetedik helyen végzett, ami nemzetközi kupaindulást ért. Lelkesen mentek drukkerei a város másik felébe a csapatukért oda, ahová az idősebbek évtizedeken keresztül reménytelenül vágytak.

Egy kis hangulat az Union-Hertha berlini derbiről:

Minőségi futball – kritikán aluli körítés. De a „vasasok" szurkolói csak mosolyognak a behúzható tetejű, kitolható gyepszőnyegű Veltins Arénán, ahol a VIP-vendégek a helyükön maguk csapolják a sört. Mert a Schalke azzal a stadionnal a másodosztályban szenved, ahogy a hasonló létesítményt magáénak mondó Düsseldorf vagy a Hamburg.

És ilyenek, amikor 500 kilométerre játszanak Berlintől:

A keletberliniek örülnek, hogy van hová meccsre menniük, és van kikért (állva!) szurkolni. Mert az ezredforduló környékén a klub a megszűnés szélére sodródott. Ha nem szerveznek nagyszabású véradást több tízezer fanatikussal, akik az azért kapott pénzt az Unionnak adták, akkor ma már nincs ilyen csapat. A szó legszorosabb értelmében a drukkerek a vérüket adták a klubért.

A stadion felújítására sem volt pénz soha, így a szimpatizánsok hétvégenként „kommunista műszakot" tartottak, és maguk renoválták az „Öreg erdészházat", mert a pálya neve nagyjából ezt jelenti. Míg a Schalkénak olyan kivetítője van a kezdőkör fölött, hogy „kilóg a stadionból", addig az Union a mai napig megtartotta a régi eredményjelzőt is az 50-es, 60-as évekből. Ha gól esik, „Klaus bácsi vagy Günter bácsi" kicseréli a számot eggyel nagyobbra, és mindenki boldog.

Ilyet biztos nem tudnak a Schalkénál. Karácsony az erdészházban:

Az biztos, hogy ma már nincs olyan csóró kelet-európai csapat, mely ennél szánalmasabb körítéssel megjelenhet a Bajnokok Ligájában. Az Union története során először van BL-indulást érő helyen a tabellán. És vezetői logikusan gondolkoznak.

Nem sztárokat akarnak igazolni, hanem olyanokat, akik beleilleszkednek a rendszerbe.

"Régóta figyelemmel követjük Andrást, tetszik a mentalitása, a fejlődésre való igénye és a bátor labdás játéka. Fiatal, ambiciózus és egy olyan játékos, aki azonnal bevethető - mondta Oliver Ruhnert, az Union ügyvezető igazgatója Schäferről.

Az Union 20 forduló alatt 29 gólt szerzett, az első kilenc csapat közül a legkevesebbet. Ebből kilencet az a Taiwo Awoniyi, aki 2022-ben még sem bajnoki, sem kupamérkőzésen nem tudott pályára lépni, mert a nigériai válogatottal az Afrika-kupán volt. A keretre jellemző, hogy nélküle is nyerték a mérkőzéseket. Ami viszont érdekes, hogy a klasszikusan középpályára sorolható játékosok közül eddig csak egy, Grischa Prömel tudott betalálni. Egyértelmű az elvárás Schäferrel szemben: ebből a csapatrészből másnak is gólokat kell szereznie!