Ezúttal nem a magyarok voltak a Bundesliga-forduló főszereplői

Bayern Munich - RB Leipzig Sports soccer Bundesliga Horizontal
05 February 2022, Bavaria, Munich: Soccer: Bundesliga, Bayern Munich - RB Leipzig, Matchday 21 at Allianz Arena. Munich's Thomas Müller (2nd from left) celebrates the1:0 alongside Leipzig goalkeeper Peter Gulacsi (r) and Willi Orban (l). Munich's Leroy Sane celebrates with him Photo: Sven Hoppe/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Kevés sikert hozott a német Bundesliga 21. fordulója a magyar játékosok csapatai számára. A három magyar válogatottat foglalkoztató RB Leipzig egy gólgazdag meccsen kapott ki a bajnoki címvédő Bayern Münchentől. Az autóbalesete miatt fejvédőben játszó Szalai Ádám győztes meccsen tért vissza a Mainz színeiben a Hoffenheim ellen. Sallai Roland gólját elvették a Köln elleni meccsen, a Freiburg verességgel távozott Kölnből. Schäfer András és Dárdai Márton a hétvégén nem kaptak lehetőséget a csapataikban.  

Három magyar válogatott játékos a müncheni szentélyben egy Bundesliga-találkozón. Ez egy igazán különleges alkalom. Még akkor is, ha nem a magyarokat is foglalkoztató RB Leipzigről szólt ez a mérkőzés. Mindenesetre már azt is öröm innen távolról nézni, amint Gulácsi Péter vezet ki csapatkapitányként egy német csapatot a világ egyik legjobbjának az otthonában. Majd ő választ a kezdés előtt a sportág egyik legjobbjával, Manuel Neuerrel.

Gulácsi Péter biztos pont a Lipcse kapujában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Marcel Engelbrecht/firo Sportpho/Marcel Engelbrecht

Gulácsi a kapuban, Willi Orban a védelem tengelyében kezdte a mérkőzést. Vagyis megszokott helyükön. Így volt ez az őszi Leipzig-Bayern meccsen is, csak akkor Orban volt a csapat kapitánya, és kezdéskor ott volt a pályán Szoboszlai Dominik is, akinek a nevével akkoriban ismerkedett a Bundesliga. A negyedik fordulóban vívott találkozó nagyon egyoldalú volt: a Bayern pillanatnyi esélyt sem adott akkori házigazdájának. Padlón volt akkoriban a szász csapat,

az éppen a Bayernhez szerződő Julian Nagelsmannn helyére érkező edző, Jesse Marsch nem találta a csapatnak megfelelő taktikát.

Ez a vesszőfutás egész ősszel tartott, talán még időben érkezett helyére a fiatal, Domenico Tedesco. Aki hátrébb, és tömörebben kezdi a védekezést, és így egyelőre hatékonyabbnak tűnik a Leipzig, mint volt az ősszel.

Tedesco összeszedte a lipcseiek játékát Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Marcel Engelbrecht/firo Sportpho/Marcel Engelbrecht

A tavaszi szezon mindhárom meccsét meg is nyerte az RB a bajnokságban ( a Mainz, a Stuttgart és a Wolfsburg ellen), illetve a Német Kupában is a bejutott a legjobb nyolc közé a Hansa Rostockkal szemben. Vagyis minden nagyon szépnek tűnt 2022-ben. Szombat estig, de azt minden focihoz értő sejtette, hogy csak idáig tart ez a nagy sorozat.

Tucatnyi játékperc után Orban rosszul sikerült átadására lecsapott az öt támadóval játszó Bayern. És a megszokott müncheni gól inverze született: Robert Lewandowski lövését még bravúrral kitolta Gulácsi,

ám a világ elsőszámú lesipuskása, Thomas Müller nem kegyelmezett.

Viszont az öt támadó, két védekező középpályás felállásnak az a hátulütője, hogy a védelembe csak három ember jut. Ennek köszönhetően André Silva be is talált Manuel Neuer kapujába.

Thomas Müller is betalált Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Majd jött egy történelmi jelenet! Thomas Müller az előbbinél is látványosabb gólja, melyet elsőre megadott a találkozó játékvezetője, Sven Jablonski. Majd megnézte a videófelvételt, és úgy érezte, hogy szabálytalanság előzte meg a gólt.

A dolog pikantériája, hogy az ő édesapja, Jörg Jablonski miatt kellett tulajdonképpen megalkotni a VAR intézményét.

Ugyanis 1994. április 23-án Jörg Jablonski partjelzőként olyan helyzetben javasolta főnökének, hogy ítéljen gólt, amikor a labda el sem érte a gólvonalat. Az volt a Bundesliga-történelem ún. „fantomgólja", a Bayern szerezte a Nürnberg ellen,

és ekkor fordult elő először, hogy tv-felvétel alapján megsemmisítették egy Bundesliga-meccs eredményét, és újrajátszást rendeltek el.

Jörg Jablonski partjelzőnek „köszönheti" a világ ezt az esetet, melyet nyugodtan nevezhetünk a videóbíró rendszer „ősapjának".

Jörg Jablonskit és családját ( köztük az akkor négyéves fiát, Svent) hetekig rendőrök védték Brémában, a kisfiút azonban ez nem rázta meg.

Játékvezető lett, és amit annak idején édesapja nem tehetett meg, ő már megteheti, egy vitatott szituációt visszanéz, és ennek szellemében hozza meg a jó döntést. Így vette el a Bayern második vezető gólját szombaton, mert előtte Lewandowski szabálytalankodott. Vagy nem? Mindenesetre azt a gólt érvénytelenítette az ifjabb Jablonski. Ám a félidő hajrájában „kénytelen volt megadni" Lewandowski fejesét.

Jablonski nem adta meg Müller gólját, Nagelsmannak sok mindent nem tetszett a meccs után Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Marcel Engelbrecht/firo Sportpho/Marcel Engelbrecht

A Leipzig másodszor is egyenlített: Christopher Nkunku kihasználta a Bayern három belsővédős rendszerének gyengeségeit. Mégsem érződött egy pillanatig sem, hogy ponttal távozhat a szász csapat Münchenből. Mert előbb-utóbb várható volt egy hiba. Ezt sajnos Gulácsi követte el, olyan rosszul passzolt, hogy még a lipcsei térfélen megszerezték a labdát a bajorok, és Gnabry megpattanó lövése a kapuban kötött ki. 3-2 lett a vége!

Nincsenek csodák! A második félidőt végigjátszó Szoboszlai Dominik sem tudott hozzátenni a társaság teljesítményéhez. Volt egy 22 méteres lövése, amit magabiztosan védett Neuer. Semmi több.

Szalai Ádám viszont győztes mérkőzésen tért vissza.

Amikor karácsony előtt egy apróbb autóbalesetet szenvedett, senki nem gondolta, hogy legközelebb csak februárban léphet pályára. Sajnos ez történt, most is egy speciális fejvédőben lehetett ott néhány percig, de ezen idő alatt is betalálhatott volna, ha társa, a fiatal Delano Burgzorg odaadja neki a labdát, és nem „bénázza el" önző módon a lehetőséget.

Szalai Ádám bekötött fejjel is közel járt a gólhoz a legutóbbi fordulóban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Hasan Bratic/Hasan Bratic

A Kölnben játszó Freiburg csapatába ugyanúgy a szünetben érkezett Sallai Roland, ahogy Szoboszlai a Leipzigbe. Sallai érkezésekor 1-0-ra vezetett a Köln, és a magyar játékos hamar betalált. Balról jött beadást 11 méterről vágott a kapuba.

Sajnos nem ért a dolog pontot, még gólt sem, ugyanis a jelenlegi legjobb német játékvezető, Felix Brych „elvette" a találatot.

Sokáig nézegette a felvételt asszisztensével, végül úgy döntöttek, hogy a lesen álló freiburgi Nico Schlotterbeck zavarta a kapust a kilátásban, és a hárításban. Ha nincs VAR, akkor Sallai pontot érő, gyönyörű gólt szerzett volna!

Sallai gólját nem adták meg Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

Sallaiék kikaptak, ám így is ötödik helyen állnak, egy pontra a Bajnokok Ligája indulást érő negyediktől.
Az utóbbin az Union Berlin „trónol", melyben a hétvégén még nem mutatkozott be a magyar válogatott, Schäfer András. A legrosszabb helyen szerénykedő „magyaros" csapatban a Herthaban sem játszott Dárdai Márton, akinek a napokban eldől a sorsa, hogy marad-e szezon végéig a főváros nagycsapatánál, vagy Svájcba igazol.