Vágólapra másolva!
Mason Greenwood az angol labdarúgás és a Manchester United egyik legnagyobb ígérete volt. Könnyen lehet, hogy már most is múlt időben kell róla írni, annak ellenére, hogy még csak 21 éves. Greenwood fiatal kora ellenére szerepelt már az angol válogatottban, és nem túlzás azt állítani, hogy Ole Gunnar Solskjaer vezetése idején alapembere volt a manchesteri csapatnak. Korábban több jel is mutatkozott arra, hogy a magatartásával lehetnek gondok, majd 2022 elején bántalmazással és szexuális erőszakkal vádolták meg. A botrány úgy tűnik, teljesen maga alá temette a fiatal játékost, aki a szurkolók és a szakemberek számára per pillanat olyan, mintha soha nem is létezett volna.

Üstökösként robbant be

Mason Will John Greenwood 2001. október 1-én született Bradfordban. A fiatal játékos Wibsey-ben nőtt fel nővérével, Ashtonnnal, aki atlétikában ért el szép eredményeket, illetve legidősebb testvérével, Shannonnal.

Az édesapja rengeteget foglalkozott a kis Masonnal, aki gyorsaságával emelkedett ki a többiek közül, de szinte mindig volt a keze ügyében vagy a lábánál egy labda is. Greenwood pályafutása a Horsfall Stadionból indult, ahol folyamatosan focizott, miközben a nővére a futópályán edzett.

„Mason egy bradfordi csapatban, az Idle Juniorsban szeretett volna játszani, de még nem volt elég idős, így a pálya körül rugdosta a labdát, és várnia kellett, míg betölti hatodik életévét. A megfigyelőink már ekkor látták őt, amikor még csapata sem volt. Amint betöltötte a hatot, mi azonnal elmentünk megnézni az első mérkőzését" – mondta Marc Senior a TalkSportnak. A korábban a Manchester United együttesénél dolgozó szakembert már ilyen fiatalon lenyűgözte Greenwood.

„A csapat egyetlen mérkőzést sem nyert. Igazából abban sem vagyok biztos, hogy azon a meccsen egyáltalán betaláltak volna-e az ellenfélnek. Viszont jött Mason, és 16 gólt rúgott, ezzel nyertek 16-1-re" – emlékezett vissza Marc Senior.

Greenwood a következő szezonban már a Manchester United akadémiáján fejlődhetett Halifaxban. Az akadémián kiválóan teljesített, folyamatosan lépett előre a ranglétrán, miközben az

elképesztő gyorsasága miatt a futás is nagyon jól ment neki: az U13-as korosztályban 100 méteres síkfutásban brit rekordot döntött.

A 2017-18-as idényben, 16 évesen már az U18-asok Premier League-bajnokságában focizott, 19 meccsen 16 gólt szerzett, és a bajnokság legjobb játékosának választották. 2018 nyarán José Mourinho meghívására már ott lehetett a Manchester United szezon előtti amerikai turnéján, október 2-án pedig aláírta első profi szerződését is. Ezt megelőzően még csak hetente 800 fontot keresett, ez ugrott fel 15 ezerre.

A 2018-19-es szezonban öt meccsen öt gólt szerzett az UEFA Ifjúsági Bajnokok Ligájában, az ifjúsági FA-kupában két meccs is elég volt három gólhoz. Az U18-as bajnokságban 15 gólt és 5 gólpasszt ért el 13 összecsapáson, míg a Premier League 2-ben hat meccsen 3 gól és 2 gólpassz volt a mérlege.

Azon a bizonyos PSG elleni meccsen mutatkozott be a Manchester United csapatában Forrás: AFP/Franck Fife

Greenwood 2019. március 6-án mutatkozott be tétmérkőzésen a Manchester United felnőtt csapatában, méghozzá a Paris Saint-Germain elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen, ahol csereként állt be a 85. percben. Ekkor már Ole Gunnar Solskjaer volt a csapat menedzsere, a United pedig ezen a meccsen kiejtette a PSG-t, gyakorlatilag végleges szerződést szerezve ezzel a norvég szakembernek.

Greenwood a klub történetének második legfiatalabb játékosa lett 17 évesen és 156 naposan, aki nemzetközi kupában játéklehetőséget kapott, de

ő lett a United legfiatalabb játékosa, aki a Bajnokok Ligájában pályára lépett.

A Premier League-ben március 10-én mutatkozott be, amikor Nemanja Maticot váltotta a 81. percben az Arsenal ellen 2-0-ra elvesztett mérkőzésen. Ezzel Greenwood lett a PL történetében a második legfiatalabb, aki a Manchester Unitedben pályára léphetett, méghozzá 17 évesen és 160 naposan.

A Cardiff ellen volt először kezdő a Premier League-ben, ezzel rekorder is lett Forrás: AFP/Oli Scarff

Május 12-én kapott először kezdőként lehetőséget, amikor a 2018-2019-es bajnokság utolsó fordulójában a Cardiff City ellen 2-0-ra kikapott az MU. A fiatal támadó végigjátszotta a találkozót, és a vereség ellenére a mezőny egyik legjobbja volt. Ráadásul 17 évesen és 223 naposan ő lett a Premier League történetének legfiatalabb játékosa, aki kezdőként kapott lehetőséget a bajnokságban.

Szép lassan a csapat alapembere lett

2019. július 17-én a nyári felkészülés során a Leeds United ellen szerezte meg az első gólját a felnőtt csapatban. Greenwood a 2019-2020-as szezon elején inkább csak csereként kapott lehetőséget a bajnokságban, a Premier League-ben a Sheffield United ellen szerezte az első gólját a 13. fordulóban, de már öt gólt szerzett, amikor leállították a küzdelmeket a koronavírus miatt 2020 márciusában.

„A játéka nagyon emlékeztet Ryan Giggsére. Született gólszerző, aki halálos magabiztossággal mozog a kapu előtt. Remekül helyezkedik, valahogy mindig érzi, hová érkezik a labda. Ha így fejlődik, rengeteg gólt lőhet pályafutása során. Még nagyon fiatal, de biztos vagyok benne, hogy nem adjuk kölcsön. Készen áll rá, hogy az első csapattal kezdje el az idényt, számítok rá" – mondta Solskjaer a tehetségről még 2019 nyarán.

Ole Gunnar Solskjaer ódákat zengett a fiatal játékosról Forrás: AFP/Peter Powell

Szeptember 19-én, a kazah Asztana elleni Európa-liga-meccsen csereként beállva szerezte az összecsapás egyetlen gólját, ezzel pedig a klubtörténelem legfiatalabb gólszerzője lett a nemzetközi kupasorozatokat figyelembe véve, megelőzve Marcus Rashfordot és George Bestet. Az Európa-ligában öt gólig és két gólpasszig jutott 2020 márciusáig, de szerzett gólt az FA-kupában és a Ligakupában is. Ő lett az első tinédzser a manchesteriek történetében, aki szerzett minimum öt gólt egy nemzetközi kupaszezonban.

A koronavírus miatti leállást követően remekül tért vissza, az utolsó hét fordulóban öt gólt szerzett és mindössze a negyedik játékos lett a liga történetében, aki zsinórban három bajnokin is gólt szerzett 19 éves kora előtt.

Greenwoodot a 2020-2021-es szezonban az a megtiszteltetés érte, hogy megkapta a 11-es mezt, ami korábban többek között Ryan Giggsé is volt.

A walesi legenda a mai napig tartja a klubban a szereplési rekordot, akár ezt is megdönthette volna a fiatal támadó, aki a Ligakupában szerezte a szezonban az első gólját, majd a Lipcse ellen megszerezte első Bajnokok Ligája-gólját is, méghozzá a sorozatban leadott első lövéséből.

A 11-es mezben is remekelt Forrás: AFP/Michael Regan

A szezonban először decemberben volt eredményes a bajnokságban, majd a Liverpool ellen az FA-kupában is gólt szerzett. Áprilisban négy bajnokin négy gólt szerzett, először jelölték a bajnokságban a hónap legjobb játékosának. Április végén az Európa-ligában is gól szerzett, ahol a United a döntőig jutott. Gdanskban 100 percet játszott a döntőben, ahol tizenegyesekkel kapott ki a csapata.

Az első aggasztó jelek

Mason Greenwood remek teljesítményére természetesen felfigyelt az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate is, aki 2020 augusztusában behívta a válogatottba a fiatal támadót, de Greenwood és egy másik fiatal tehetség, Phil Foden megszegték a szigorú járványelőírásokat.

A Manchester United és a Manchester City fiatal üdvöskéje is újoncként került be Gareth Southgate angol keretébe. Az Izland elleni 1-0-s győzelem során Phil Foden kezdett, míg Mason Greenwood csereként állt be. Az 1-0-s sikert kicsit túlünnepelte a fiatal páros, miután lányokat hívtak a szobájukba Reykjavíkban a Nemzetek Ligája-mérkőzés után. A kis kalandra talán fény sem derül, ha vendégeik nem buktatják le őket, ám látogatásukról megosztottak egy videót. A közösségi médiában gyorsan elterjedt a felvétel.

Mason Greenwood eddigi egyetlen válogatott meccsén Forrás: AFP/Haraldur Gudjonsson

„Tudomásomra jutott, hogy két játékos megszegte a járványhelyzetben hozott előírásokat, veszélyeztetve a biztonságos buborékunkat. Gyorsan el kellett döntenünk, hogy nem érintkezhetnek a csapat többi tagjával, és nem is edzhetnek. A követendő előírások szerint így külön kell hazautazniuk Angliába. Nem mehetek bele ennél jobban a történtekbe, amíg nem tudok mindent pontosan. Naivak voltak, mi viszont ezt megfelelően kezeltük. Bocsánatot kértek, de ez nem változtat a helyzetükön" – mondta akkor Gareth Southgate.

A két futballista az egyik legszigorúbb szabályt nem vette figyelembe, miszerint a mérkőzés előtt és után csak a csapat és a stáb tagjaival találkozhatnak.

A fiatal támadó első válogatott összetartása idő előtt véget ért, és csúfosan tért vissza Manchesterbe, ahol bocsánatot kért a viselkedéséért, de innentől kezdve már nem szerepelt többet az angol válogatottban. Ezt egyébként Solskjaer és Southgate közösen döntötték el, miután abban maradtak, hogy egyelőre elég, ha a klubfeladataira koncentrál a játékos. Greenwooddal és a családjával külön is beszélt Southgate, miszerint mindenkinek az lesz a legjobb, ha egyelőre nem lesz válogatott.

A most is zajló szezonban Solskjaer és a norvégot váltó német szakember, Ralf Rangnick is számított a fiatal játékosra. 18 bajnokin öt gólt szerzett, és volt gólja a Bajnokok Ligájában is, de január 30-án robbant a bomba.

Végképp eltörölni

Január végén jött a hír, hogy szexuális zaklatással, bántalmazással és erőszakkal vádolják a Manchester United játékosát, akit később emberölési kísérlettel is gyanúsítottak. Felfüggesztették Mason Greenwoodot, a bántalmazással vádolt angol válogatott támadóját.

Ralf Rangnick is számított (volna) Greenwoodra Forrás: AFP/Paul Ellis

Greenwoodról egy korábbi barátnője töltött fel közösségi oldalára olyan videókat, fotókat és hangfelvételeket, amelyek alapján bántalmazással és szexuális zaklatással vádolta meg a csatárt. Ezek a felvételek később eltűntek az Instagramról, ám a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, később pedig le is tartóztatta a csatárt.

A klub még aznap bejelentette, hogy a 20 éves játékos határozatlan ideig nem is edzhet az együttessel, majd beindult a lavina.

A United sztárjátékosai szép lassan kikövették Greenwoodot a közösségi oldalakon, majd a Nike jelentette be, hogy nem szponzorálja tovább a játékost. Nem sokkal később a United minden terméket eltüntetett a boltjaiból és az online felületekről, ami a játékos nevével volt ellátva. A klub hamarosan azt is bejelentette, hogy ingyenesen kicseréli a játékos nevével ellátott mezeket azoknak, akik erre igényt tartanak.

Ezután következtek a számítógépes játékok, innen is kikerült Greenwood, aki már a FIFA aktuális kiadásában és a legelterjedtebb menedzserjátékban sem szerepel.

Greenwood októberben volt 20 éves, klubja ennek apropóján szedte róla össze a legfontosabb tudnivalókat. Greenwood a klub sajátnevelésű játékosa, akiért így érthetően rajongtak a helyi szurkolók, de a nemi erőszak (érthetően) derékba törte a pályafutását. A támadó fiatal kora ellenére többszörösen írta be magát a klub történelemkönyvébe. Olyan eredménysorral büszkélkedhet már most, amire sokan egész pályafutásuk alatt is csak vágyakozhatnak.

Mason Greenwood szinte biztosan kiírta magát a Manchester United jövőjéből Forrás: AFP/Paul Ellis

Greenwood a Manchester United történetében 32 gólt szerzett a 20. születésnapja előtt, így Norman Whiteside (39) és George Best (37) mögött harmadik ebben a rangsorban. Ő volt a manchesteriek legfiatalabb gólszerzője a nemzetközi kupákban, az első 2000-es években született játékos, aki gólt lőtt a csapatban, és Best, Whiteside, Duncan Edwards és Ryan Giggs mellett az ötödik olyan játékos, aki a 20. születésnapja előtt legalább 100 meccsen szerepelt a csapatban.

Senki nem lőtt 18 évesen nála több gólt egy szezonban a csapatnál, 17-tel áll ő, Best, Wayne Rooney és Brian Kidd is. Greenwood a negyedik tinédzser volt, Rooney, Robbie Fowler és Michael Owen mellett, aki elérte a 20 gólt a Premier League-ben.

„Elképesztő játékos. Fantasztikus, ha egy ilyen játékos van a csapatban, akiről azt sem tudod, hogy a bal vagy a jobb lába az igazi. Bármelyik szélen és középen is megállja a helyét. Mindene megvan ahhoz, hogy a jövő nagy sztárja legyen" – mondta róla Paddy Crerand, a United legendás alakja.

„Lehetsz a csúcson, de a következő percben már a pokolban is – ilyen a foci"

– mintha a jövőbe látott volna Crerand.

A mi időnkben még nem így volt, de manapság a média nagy úr. Ha sztárfocista vagy, a mosdóba sem mehetsz ki egyedül. A profi csapattársai majd mutatják az utat, amire szükség is van, mert bármi, ami a csapatnál történik, arról az egész világ tud majd. A mi időnkben még más volt minden, aztán betoppant George Best" – tette hozzá Crerand. Pár hónap távlatából egészen hátborzongató, mennyire tudta, mire kell(ene) figyelnie az ifjú játékosnak.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a szabadlábon védekező játékosnak hogy alakul a sorsa, de könnyen lehet, hogy börtönbüntetés vár rá, ami után szinte kizárt, hogy a Manchester United újra lehetőséget adjon neki. Könnyen lehet, hogy az egész pályafutása véget ért, azelőtt, hogy igazán elkezdődhetett volna.