Az olaszok hiánya újabb szöget ver a foci-vb koporsójába

fbl Horizontal
Italy's forward Ciro Immobile reacts during the 2022 World Cup qualifying play-off football match between Italy and North Macedonia, on March 24, 2022 at the Renzo-Barbera stadium in Palermo. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Vágólapra másolva!
Lehet azt mondani, hogy az olaszok csak maguknak köszönhetik, hogy sorozatban a második labdarúgó világbajnokságról is lemaradnak, de akár kedveli valaki, akár nem az aktuális Európa-bajnok csapatot, azzal aligha vitatkozhat, hogy a négyszeres világbajnok nélkül nem lesz ugyanolyan a torna minősége.

Egyre több sebből vérzik a november 21. és december 18. között sorra kerülő 22. labdarúgó világbajnokság. Az egész katari rendezés, kezdve a pályázatot körüllengő korrupciós ügyektől, az embertelen körülmények között dolgoztatott vendégmunkásokon át, a sivatagban egy Bács-Kiskun megyénél alig nagyobb területen felhúzott nyolc hatalmas stadionig már eleve kellemetlen szájízt ad, ha a tornáról beszélünk. Arról nem is szólva, hogy egy olyan ország lehet rendező, amelyiknek a nemzetközi labdarúgásban semmilyen hagyománya nincs.

De mindezzel még meg is lehetne békélni, ha valóban a világ legjobb csapatai, a válogatottak krémje lenne ott a tornán. Azonban a 32 csapatosra duzzasztott mezőnyben már nem lehet nem találni olyan csapatot, amelyiket saját szurkolóin, és a kis (futball)nemzeteknek megszállottan szurkoló néhányakon kívül ne látna a nagy többség a vébé kapuján kívül.

Sokan érezhetik úgy magukat fél évvel a vb előtt, mint az olasz válogatott csatára, Ciro Immobile Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A FIFA azonban az újabb és újabb bővítésekkel elsősorban azokon a területeken igyekszik még népszerűbbé tenni a sportágat, illetve fejleszteni azt, amelyik eddig az európai és dél-amerikai hegemónia miatt teljesen háttérbe szorult. Ezért lesz az, hogy a következő, 2026-os észak-amerikai (az USA, Kanada és Mexikó közösen rendezi) tornára már 48 csapat, azaz a 210 tagország (ennyien szerepelnek a világranglistán) csaknem negyede kijuthat, viszont a 16 új helyből mindössze 3-at kap Európa az eddigi 13 kvóta mellé.

Miközben az európai tagszövetségnek, azaz az UEFA-nak van a legtöbb tagországa (55), és a kontinensen vannak a világ legerősebb csapatai.

Persze lehet azt mondani, hogy minden csapat ugyanakkora esélyekkel vág neki a vb-selejtezőknek, és az olaszoknak is minden esélyük megvolt, hogy kijussanak, de, ha a regnáló Európa-bajnok hazai pályán nem tudja legyőzni a világranglistán 67. aprócska Észak-Macedóniát, akkor meg is érdemli, hogy nem jut ki a tornára. Sorozatban immár másodszor.

Szavazzon!

Önnek hiányozni fognak a vb-ről az olaszok?

De az olaszok akkor is hiányozni fognak, és ezt még a Chielliniékkel nem szimpatizálók többsége is így gondolja. Az olaszok az eddigi 21 tornából 18-szor ott voltak a mezőnyben, a 2018-as pótselejtezős kudarcot (négy éve Svédországgal nem bírtak) kivéve csak 1958-ban nem jutotta ki, míg az első, 1930-as tornára nem vállalták az uruguayi utazással járó költségeket.

Egy négyszeres világbajnok szereplése minden sportágban egy világbajnokság egyik fénypontja, különösen a labdarúgásban, ahol a torna négyévenkénti rendezése még inkább felértékeli a győzelmet.

Itt jegyezzük meg, hogy Gianni Infantino, FIFA-elnök terve a kétévenkénti rendezésre csak még tovább rontja a foci-vb értékét.

Ahogy a franciák és a dánok kellenek egy férfi kézilabda-vb-re, vagy a norvégok a nőire, a brazilok, a hollandok, a szerbek és a lengyelek nélkül nem igazi egy röplabda-vb, a kanadaiak és az oroszok nélkül unalmas egy hoki-vb, vagy képzeljünk el egy férfi vízilabda-világbajnokságot a magyar csapat nélkül - még rá gondolni is szörnyű.

Szavazzon!

Ön szerint így is jó lesz ez a világbajnokság?

Európából tíz csapat a selejtezőcsoportja megnyerésével már biztosította a helyét a tornán, ahogy az örökös résztvevő Brazília (még egyetlen vb-ről sem hiányoztak), Argentína és Uruguay is. A nagyokat ezzel lényegében le is tudtuk, hiszen Ázsiából a tisztes iparos Japán és Dél-Korea mellett a nem túl acélos Irán és Szaúd-Arábia jutott ki, Dél-Amerikából ott lesz még Ecuador, valamint a házigazda Katar is persze. Amit már szintén tudunk, hogy az ötödik ázsiai helyért Ausztrália és az Arab Emírség vív még egy párharcot, hogy Óceániából várhatóan Új-Zéland játszhat majd pótselejtezőt az Észak- és Közép-Amerikai térség negyedik helyezettjével (Costa-Ricával vagy Panamával), míg

Afrikából biztosan nem lesz ott a vb-n vagy a Mohamed Szalahhal felálló Egyiptom, vagy a friss kontinensbajnok Szenegál.

A FIFA-t alapvetően nem kell sajnálni, mert így is meglesz a maguk bevétele a világbajnokságból, de az biztos, hogy a marketingesek jobban örültek volna a 60 milliós foci nagyhatalom, a sportágnak világszerte eladható sztárokat adó Olaszország kijutásának, mint az apró Észak-Macedónia bravúrjának.

Az olaszkhoz hasonló nagy focinemzetek bukásával nem marad más, mint bízni benne, hogy beérik a FIFA munkájának gyümölcse, és a kicsik tényleg utolérik a nagyokat, és megmarad a foci-vb egyedülálló varázsa.