Dibusz világklasszis, Sallai nagyszerű gólt lőtt: hatalmas magyar bravúr Észak-Írországban

SALLAI Roland; SZOBOSZLAI Dominik; NEGO Loic
Belfast, 2022. március 29. Nego Loic, Sallai Roland és Szoboszlai Dominik (b-j) gólöröme a belfasti Windsor Park stadionban játszott Észak-Írország - Magyarország felkészülési mérkőzésen 2022. március 29-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott Sallai Roland második félidő elején szerzett góljával 1-0-ra legyőzte Észak-Írországot felkészülési mérkőzésen Belfastban. A találkozó legjobbja a magyar csapat kapusa, a meccs hajrájában számos bravúrt bemutató Dibusz Dénes volt. 

Marco Rossi csapata öt nappal a szerbektől egy balszerencsés öngóllal elszenvedett vereség után, ezúttal idegenben, Belfastban lépett pályára az északír csapat ellen. A két csapat eddigi hat mérkőzéséből az első négyet megnyertük, az utolsó kettőből azonban az egyiket elvesztettük, míg a másik döntötlen lett. Ezeknek az eredményeknek köszönhetően jutott ki kedd esti ellenfelünk fennállása első Európa-bajnokságára 2016-ban.

Az északírek aztán a mieinkkel szemben nem jutottak ki a részben budapesti rendezésű, 2020-ról tavaly nyárra halasztott Eb-re, míg a Nemzetek Ligájában is csupán a C osztályban szerepelnek, míg a mieink júniusban a legjobbak között, azaz az A divízióban kezdik meg szereplésüket a sorozatban.

Marco Rossi már a két felkészülési meccs előtt jelezte, hogy Belfastban Dibusz Dénes áll majd a magyar kapuban, így a sérülés miatt a keretet hétfőn elhagyó Gulácsi Péter helyett Szappanos Péter ülhetett le a kispadra. A magyar szakvezető a mezőnyben két helyen változtatott a szerbek elleni kezdőn: Nagy Ádám helyére Callum Styles került be védekező középpályásnak, míg Botka Endre helyett Willi Orbán került be a védelem közepébe.

A múlt hetinél szűkebb kerettel dolgozhatott ezúttal Rossi, hiszen Gulácsi mellett Botka Endre is kidőlt, míg Baráth Péter az U21-es válogatottban lépett pályára a lengyelek ellen.

A második percben Callum Styles végezhette el az első magyar szögletet, míg

a hazaiak a hatodik percben Gavin Whyte révén kerülhettek volna helyzetbe, ha az északír középpályás nem csúszik el a labdát

vezetve a mieink tizenhatosához érve. Az első percekben támadásban a magyar csapat jobboldala volt aktívabb Nego és Schäfer révén. Az első igazán nagy helyzet azonban a hazaiak előtt adódott, miután a 11. percben Nagy Zsolt adta el a labdát a nem messze a tizenhatosunktól, amire Steven Davis csapott le, majd jobbról jobb külsővel a jobb kapufa tövére tekert - Dibusz csak szemmel követte a labdát.

A 13. percben viszont éppen a Puskás Akadémia középpályása lépett ki egy hosszú indítással, Ballard azonban a tizenhatoson belül utolérte, és szerelni tudta. Kiegyenlített volt a labdabirtoklás, és mindkét csapat igen harciasan játszott, miközben a középpályán egyik sem tudott "alkotni", ugyanis mindkét együttes nagyon ügyelt rá, hogy a játékot szervezni tudók ne sok labdát kapjanak. Így Szoboszlai Dominik is sokkal kevesebbet volt játékban a szokottnál.

Josh Magennis (b) és Gavin Whyte (b2), az észak-ír, valamint Willi Orbán (j2) és Lang Ádám (j) a magyar válogatott játékosai a belfasti Windsor Park stadionban játszott felkészülési mérkőzésen 2022. március 29-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 26. percben egy újabb eladott labda után McCann ugratta ki Magennist, aki elől Dibusznak kellett elütnie a labdát, majd Szoboszlai rúghatott szabadot 25 méterre a hazai kaputól, de Lipcse középpályása a sorfalba vágta a labdát, míg két perccel később egy szép támadás végén Sallai lőtt balról a kapu mellé.

A 34. percben Sallai kapott jó labdát középen, de erős lövését fogta Peacock-Farrell,

míg három perccel később Nagy Zsoltnak kellett szögletre csúsztatnia a labdát McNair elől egy veszélyes beadás után. A 40. percben pedig már Dibusznak kellett óriásit védenie McGinn 14 méteres lövése után. Veszélyesebbek voltak a hazaiak ekkor.

Gavin Whyte, az északír (j2), valamint Willi Orbán (b2), Nego Loic (b) és Dibusz Dénes (j), a magyar válogatott játékosai a belfasti Windsor Park stadionban játszott felkészülési mérkőzésen 2022. március 29-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ijesztően indult a második félidő: a csereként beállt Dion Charles lépett ki egy labdával, Lang üldözte, majd az északír csatár elesett a tizenhatoson belül. Lang talán egy lehelletnyit megbillentette, de pont annyira, amennyire még lehet: az ír bíró nem is ítélt 11-est. Öt perc után jutottunk el a hazai kapuig, de a szép támadás végén Szalai lövését blokkolták a védők.

Ettől fogva aztán magunkra találtunk, előbb Nego beadását kellett blokkolnia Brownnak, majd Szoboszlai veszélyesen becsavart szabadrúgása után kellett felszabadítaniuk az északíreknek. Az 56. percben szép támadás bontakozott ki, Nagy Zsolt passzát azonban lefülelte McGinn, csakhogy az északír védő

pont Sallai Roland elé passzolt, aki azonnal kapura tört, Peacock-Farrell nem merte bántani, a magyar csatár elvitte mellette a labdát, majd az üres kapuba gurított (0-1).

Az északír Ciaron Maurice Brown fejel a Magyarország ellen játszott felkészülési mérkőzésen a belfasti Windsor Park stadionban 2022. március 29-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A gól néhány percre elvette az északírek harci kedvét, ekkor egyértelműen a magyar csapat irányította a mérkőzést, amelyikben a visszább vont Szoboszlai igyekezett irányítani. A lipcsei támadót a 65. percben cserélte le Rossi, a 2015-ben éppen a Windsor Parkban debütáló Nagy Ádámot küldve be a helyére.

Kicsit visszaestünk játékban, Rossi is érezhette ezt, mert a 72. percben két friss embert küldött be: a gólszerző Sallai helyére a klubjában, a Philadelphia Unionban már három gólnál járó Gazdag Dániel érkezett, míg Szalai Ádámot Ádám Martin váltotta.

Az utolsó tíz percre Bolla, Kecskés és Vécsei érkezett és Nego, Lang, illetve Styles helyére.

A 85. percben kisebb dulakodás alakult ki a pályán, miután Saville nagyon csúnyán lépett oda Schäfernek,

aki a térdét fogva maradt lent a gyepen, de szerencsére folytatni tudta a játékot. A 87. percben egy jó beadás után fejelhetett egy hazai játékos, de Dibusz bravúrral fogta a közeli próbálkozást, ahogy egy perccel később a következő fejest is kiütötte a bal alsó sarok elől.

Megnyomták az utolsó perceket az északírek, a 90. percben Nagy Zsolt mentett az ötösünkön, és még Ádám Martin is hátrament védekezni. De a meccs hőse Dibusz volt, aki a 92. percben óriásit védett Charles közeli lövésénél, így Sallai Roland góljával a magyar csapat megnyerte a felkészülési mérkőzést.

Eredmény:
Észak-Írország - Magyarország 0-1 (0-0)
Belfast, Windsor Park, v.: Rob Harvey (ír)
gól: Sallai Roland 56.