Újabb angol sztárcsapatot győzne le a Real Madrid a BL-döntőbe jutásért

Real Madrid v Chelsea - UEFA Champions League 2022,sports,UEFA Champions League​​​​​​​ Horizontal
MADRID, SPAIN - APRIL 12: Rodrygo of Real Madrid celebrates with Karim Benzema after scoring a goal during the UEFA Champions League quarter final second leg soccer match between Real Madrid and Chelsea at Santiago Bernabeu Stadium, in Madrid, Spain, 12 April 2022. Burak Akbulut / Anadolu Agency (Photo by BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az előző idényben finalista, első végső sikerére hajtó Manchester City a tizenhárom trófeával rekorder Real Madridot fogadja kedden a labdarúgó Bajnokok Ligája első elődöntőjében.

A manchesteriek a nyolcaddöntőben simán búcsúztatták a portugál Sportingot, a negyeddöntőben azonban alaposan megszenvedtek a másik madridi együttes, az Atlético ellen. Utóbbi párharcban mindössze egy gólt tudott szerezni Josep Guardiola csapata, amely a Watford elleni 5-1-es bajnoki sikerrel hangolt a keddi BL-elődöntőre.

"A klub harmadszor szerepel elődöntőben a Bajnokok Ligájában, és bár az Atlético a második negyeddöntős meccs második félidejében remekül játszott, mi jutottunk tovább. Fantasztikus eredmény, hogy újra itt lehetünk, de az előző körhöz képest javulnunk kell, különben nem lesz esélyünk a Real ellen" - fogalmazott a katalán tréner, aki rekordot jelentő kilencedik elődöntőjére készülhet a legrangosabb európai kupasorozatban.

Pep Guardiolának már nagyon érik egy BL-győzelem a Manchester City vezetőedzőjeként is Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Guardiolának a legnagyobb fejfájást a jobbhátvéd pozíció megoldása okozhatja. Kyle Walker bokasérülés, John Stones combhajlító-probléma, Joao Cancelo pedig eltiltás miatt nem játszhat, így a madridiak egyik legveszélyesebb támadója, Vinícius Junior biztosan olyan játékossal találkozik majd a szélen, aki nem az eredeti posztján szerepel. A madridi támadók számára ugyanakkor intő jel lehet, hogy az angolok még nem kaptak gólt a BL mostani egyenes kieséses szakaszában.

A Manchester City az angol bajnokságban hatalmas harcot vív a bajnoki címért a hozzá hasonlóan BL-elődöntős Liverpoollal, a Real Madrid viszont gyakorlatilag már megnyerte a La Liga aranyérmét: öt körrel a bajnokság vége előtt 15 pont Carlo Ancelotti csapatának előnye a második FC Barcelonával szemben.

A Real ennek ellenére is négymeccses győzelmi sorozatot épített fel a bajnokságban, a BL-ben pedig nehéz ágon verekedte be magát a négy közé: a nyolcaddöntőben a Paris Saint-Germain ellen 150 percig szinte semmit nem mutatott, majd Karim Benzema 17 perc alatt szerzett mesterhármasával mégis továbbjutott, a nyolc között pedig a címvédő Chelsea-t hosszabbítás után búcsúztatta.

Karim Benzema élete szezonját futja Forrás: AFP/Ander Gillenea

Carlo Ancelotti vezetőedzőnek - aki nyolcadik BL-elődöntős párharcára készül - David Alaba és Casemiro izomsérülése jelenthet problémát, ugyanakkor a Real rutinos játékosai közül az Osasuna ellen 3-1-re megnyert múlt szerdai találkozón (a hétvégén a Király Kupa döntője miatt nem rendeztek bajnoki fordulót Spanyolországban) Luka Modric pihent, Toni Kroos pedig csak csereként játszott.

Benzema akkor két büntetőt is kihagyott, 25 találattal azonban így is toronymagasan vezeti a bajnoki góllövőlistát, míg a BL-ben 12 alkalommal volt már eredményes: a nyolcad- és negyeddöntőben csapata nyolc góljából hetet ő szerzett.

A két együttesnek a keddi lesz a hetedik egymás elleni találkozója, eddig két-két győzelem mellett kétszer döntetlent játszottak, és az összesített gólkülönbség 7-7.

Phil Foden a Real Madrid ellen is megmutathatja tehetségét Forrás: AFP/Paul Ellis

Egyenes kieséses szakaszban kétszer csaptak össze: 2015-16-ban ugyancsak az elődöntőben a Real örülhetett (az idegenbeli 0-0 után odahaza Fernando öngóljával 1-0-ra nyertek a madridiak), míg a 2019-20-as idényben a nyolcaddöntőből a Manchester City jutott tovább: az idegenbeli 2-1-es sikert követően a koronavírus miatt csak fél évvel később, augusztusban került sor a visszavágóra, amelyen ugyancsak 2-1-re nyertek Guardioláék.

A találkozón - amelyet kedden 21 órától élőben közvetít az M4 Sport - a romániai Kovács István fújja majd a sípot.