Társoldalunk:

Kiütéssel nyert a Fradi-ünnepen az MTK és még bentmaradhat

2022.05.07. 21:22

Az MTK 3-0-ra nyert a bajnok Ferencváros otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójának szombati játéknapján, így a fővárosi kék-fehér csapat az utolsó fordulóban még kiharcolhatja a bennmaradást az NB I-ben. 

Az MTK-nál az örökrangadó kezdése előtt tudták, hogy maradt még matematikai esély a kiesés elkerülésére, ugyanis a Budapest Honvéd gólnélküli döntetlent játszott a Mezőkövesd ellen.

A papírforma természetesen a házigazda FTC sikerét ígérte a meccs előtt, bár a legutóbbi öt egymás elleni mérkőzésükön négy döntetlen mellett mindössze egy ferencvárosi győzelem született. Az élvonalban ezt megelőzően 220 alkalommal találkoztak egymással, kilencvenszer az FTC, 78-szor az MTK nyert, 52 meccsen pedig döntetlen volt az eredmény.

Nem okozott nagy meglepetést, hogy a Fradi kezdte jobban a meccset, az MTK inkább csak a védekezéssel volt elfoglalva. Az első komoly lehetőségre a 10. percig kellett várni, amikor Aissa Laidouni közeli lövése után Milan Mijatovic védett nagyot. Két perccel később az MTK is jelezte, hogy a pályán van, de Kovács Mátyás két csel után 12 méterről éppen Vécsei Bálintba lőtt.

A 20. percben egy távoli lövéssel Vécsei tornáztatta meg Mijatovicsot, hogy ne csak hátul legyen hasznos. Pillanatokkal később Tokmac Nguen talált be gyönyörűen, de lesről indult, így maradt a gólnélküli döntetlen. Szűk fél óra játék után Eldar Civic fejese jelentett veszélyt, de az MTK nagyon szervezetten játszott, így sok lehetőség nem alakult ki. A 34. percben Tokmac lőtt kiszorított szögből a kapusba lőtt három méterről. A 44. percben Mezei szabadrúgása után Futács Márkó szerezhette volna meg a vezetést azMTK-nak, de a fejese éppen Bogdán Ádám kezébe ment. A hátralévő időben sem esett gól, így 0-0-s döntetlennel mentek a csapatok a szünetre.

Nem esett gól az első félidőbenForrás: fradi.hu

A második játékrész egy hatalmas MTK-helyzettel kezdődött, de Futács indítása után Miknyóczki Ádám hiába állt be szépen Vécsei elé, végül 15 méterről nem találta el a kaput. 

A vendégek helyzete után ismét a Fradi játszott veszélyesebben, de vagy az utolsó passzokba, vagy a befejezésekbe rendre hiba csúszott. Az 59. percben Nagy Zsombor fejelt öt méterről kapu mellé, majd a 60. percben már meg is szerezte az MTK a vezetést: Futács Márkó szépen tartotta meg a labdát, majd 15 méterről, fordulatból lőtt a jobb alsóba. 

Két perccel később Futács újabb gólt szerezhetett volna, de 12 méterről kapu mellé lőtt. Az MTK kiválóan és nem mellékesen veszélyesen játszott ezekben a percekben. A 70. percben így is egyenlíthetett volna a Fradi, de Pászka Lóránd kapáslövését szépen védte Mijatovics. 

A Fradi játékán érezhető volt, hogy már megvan a bajnoki cím, illetve, hogy a csapat fejben már inkább a Paks elleni kupadöntőn volt. Ennek ellenére természetesen mindent megtett a hazai együttes az egyenlítésért, de nem igazán voltak komoly helyzetek. 

A meccs utolsó tíz percében becsülettel ment előre az FTC, de az MTK meg tudta tartani az előnyét, sőt, a 84. percben növelte az előnyét: Futács lövése is utat talált volna már a apuba, de Bojan Miovski még a gólvonal előtt belenyúlt, így 2-0-ra alakítva az állást. 

Az utolsó pillanatokban egy szép csel után Futács Márkó lőtt még egy újabb gólt, beállítva a 3-0-ás végeredményt.

Az MTK a sikerével mág az utolsó fordulóban kiharcolhatja a bentmaradást. A szombat esti mérkőzés után adták át az aranyérmeket az immár 33-szoros bajnok házigazdáknak, és ezúttal a szurkolók is ott lehettek a pályán az ünnepség közben.