Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott a tavalyi Európa-bajnokság után újra bravúrt ért el a német válogatott ellen, ugyanis hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a Nemzetek Ligája A osztályának 3. fordulójában.

A magyar válogatott ismét telt házas mérkőzésen léphetett pályára a Puskás Arénában. A felfokozott hangulat és az óriási érdeklődés talán nem is volt meglepő, hiszen alighanem kevesen gondolták előzetesen, hogy két mérkőzés után a magyar csapat a németek előtt fog állni a csoportban.

Egyértelműen nem a magyar válogatott volt a találkozó esélye, ugyanakkor önbizalmat adhatott a játékosoknak, hogy Anglia ellen már ért el hazai pályán bravúrgyőzelmet a sorozatban, valamit az Európa-bajnok olaszok ellen mutatott második félidei teljesítmény is bizakodásra adhatott okot, akárcsak a tavalyi Eb-n elért 2-2-es döntetlen a németek ellen. Azon a találkozón ráadásul kifejezetten jól játszott Marco Rossi csapata.

Felfokozott hangulatban várták a szurkolók a mérkőzést Fotó: Koncz Márton - Origo

Bő fél órával a meccs kezdete előtt már nem volt a stadionon kívül hatalmas tömeg, ami betudható annak is, hogy a szövetség külön kérte a drukkereket, hogy érkezzenek időben.

Bent a stadionban viszont fantasztikus hangulatot csinált a közel 70 ezer néző. „Ma is érted lengnek a zászlók" felirattal üzentek a szurkolók a magyar csapatnak.

A zárt kapus büntetés után a németek ellen újra megtelt a Puskás Aréna Fotó: Koncz Márton - Origo

Mire a szurkolók elfoglalták a helyüket, már az is kiderült, hogy Marco Rossi három helyen változtatott az olaszok elleni kezdőcsapatán. Ez talán nem is véletlen, hiszen azon a meccsen már látszottak a fáradtság jelei a csapaton, valamint Schäfer András eltiltás miatt nem léphetett pályára. Az ő helyén Callum Styles szerepelt, de Sallai Roland is vállalta a játékot és Gulácsi Péter is visszakerült a kapuba.

Hansi Flick szintén három helyen változtatott az angolok ellen 1-1-et játszó kezdőcsapathoz képest, elsősorban a védelmet igyekezett frissíteni. A német együttes a Neuer - Kehrer, Süle, Schlotterbeck - Hofmann, Goretzka, Kimmich, Raum - Havertz, Musiala - Werner kezdőcsapattal állt ki az összecsapásra.

A legutóbbi magyar siker a Nationalelf ellen 18 éve, vagyis 2004 júniusában jött össze, amikor a portugáliai Eb előtti felkészülési mérkőzésen Torghelle Sándor két találatával 2–0-ra nyert az akkor még Lothar Matthäus irányította válogatottunk.

Álomszerűen kezdett a magyar csapat, amely már az ötödik percben megszerezte a vezetést. Sallai közeli fejesét még Neuer védte, de a kipattanó Nagy Zsolté lett, aki könyörtelenül a léc alá lőtt.

Sokáig azonban nem örülhetett a magyar közönség, ugyanis négy perccel később egyenlítettek a vendégek. Gulácsi mozdult ki rosszul egy előre ívelt labdára, Hofmann megtolta mellette és az üres kapuba lőtt.

Nagy Zsolt gólját ünneplik a társak Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ahogy már az elejétől is várható volt a németek mezőnyfölénybe kerültek, de a magyar csapat kontratámadásaiban rendre ott volt a veszély. Az első fél órában nem sok különbség látszott a két csapat között, minden egyes szép cselt, labdaérintést pedig óriási tapssal hálált meg a magyar közönség.

A 30. percben percben aztán a német csapat is mutatott valamit abból, miért tartják a világ egyik legerősebb csapatának. Goretzka játszott össze Hofmannal, aki laposan középre adott, Werner elől viszont Orbán menteni tudott az utolsó pillanatban.

Timo Werner szerencsére nem tudott élni a lehetőségeivel Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A folytatásban is kiegyenlített volt a küzdelem, sőt néhol a magyar csapat még jobban is futballozott, mint riválisa. A 43. percben Werner lőhetett volna gólt, de öt méterről a bal felső sarok mellé lőtte a ziccert. Nem ez volt azonban az utolsó momentum, ugyanis Fiola helyzete és Neuer védése zárta le az első játékrészt, amelyben Rossi együttese hétszer próbálkozott, ebből háromszor kaput is talált, a németek azonban négy kísérletből mindössze egyszer találták csak el a kapu felületét. Ennek ellenére Hansi Flick nem változtatott a szünetben csapatán, mint ahogy Marco Rossi sem cserélt.

A fordulás után is sem lassított a magyar csapat. Pedig leshelyzetek és szabálytalanságok miatt jóval ritkább volt a folyamatos játék, mint az első félidőben volt. Viszont ez sem akasztotta meg a magyar együttes koncentrációját. Továbbra is szervezetten védekezett a csapat, ennek köszöhetően nem talált fogást a német válogatott.

A második félidő elején ritka volt a folyamatos játék, itt épp Szalai Ádám a földön Fotó: Koncz Márton - Origo

Bő húsz perccel a vége előtt mindkét szövetségi kapitány igyekezett frissíteni csapatán, a vendégeknél Goretzka váltotta Gündogánt, míg nálunk Szalai Ádám helyére Ádám Martin, Nagy Zsolt helyére pedig Nego állt be.

A 73. percben játszi könnyedséggel szerezhette volna meg a vezetést a német válogatott,

Hofmann lépett ki és tört kapura, de tiszta gólhelyzetben inkább önzetlenül Wernerrel akart gólt rugatni, a passz pontatlan volt, a visszaérő Orbán pedig hatalmasat mentett.

A meccslabdára a magyar válogatottnak is volt válasza, Ádám Martin fejelhetett tisztán Szoboszlai beadása után, de pechjére éppen Neuer kezébe.

Újabb bravúrt ért el a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában Fotó: Koncz Márton - Origo

A hajrában is bátran futballozott a magyar együttes, sőt, a mieink előtt több helyzet adódott. Nagy Ádám indítása után a koronavírusos betegsége után visszatérő Gazdag Dániel lőtt mintegy 20 méterről, a Bayern világklasszis kapusának a léc alól kellett kiszednie a labdát, majd Ádám Martin veszélyeztetett.

Az utolsó percekben a németek próbáltak mindent egy lapra feltéve rohamozni, de különösebb veszély nem volt a támadásaikban, így végül a magyar csapat otthon tartott egy pontot.

Marco Rossi együttese ezúttal is becsülettel küzdőtt, szervezett védekezését egy percre sem feladva ment előre, amikor csak lehetősége nyílt rá. A remek játékának köszönhetően pedig újabb bravúrt harcolt ki, és megmutatta, hogy méltó ellenfele tud lenni a világ elit csapatainak is - sőt, a helyzetek alapján közelebb is álltunk a győzelemhez - ráadásul a csoport másik meccsén szintén döntetlen született, így a féltávnál a magyar válogatott az előkelő második helyén áll a kvartettben.

A meccs végén elképesztő ünneplésbe kezdett a közönség, a közvetítésben jól látszott, hogy Szalai Attila annyira meghatódott, hogy elsírta magát.

Nemzetek Ligája:
3. forduló
A divízió, 3. csoport
Magyarország–Németország 1–1 (1–1)
Budapest, Puskás Aréna, 67 000 néző. V: José María Sánchez (spanyol)
gólszerző: Nagy Zs. (6.), ill. Hofmann (9.)

A csoport másik mérkőzésén: Anglia - Olaszország 0-0

Eredmények, 3. forduló:

A divízió:

4. csoport:
Hollandia-Lengyelország 2-2 (0-1)
Wales-Belgium 1-1 (0-0)
Az állás: 1. Hollandia 7, 2. Belgium 4 (8-6), 3. Lengyelország 4 (5-9), 4. Wales 1

3. csoport:
Magyarország-Németország 1-1 (1-1)
Anglia-Olaszország 0-0
Az állás: 1. Olaszország 5 pont, 2. Magyarország 4, 3. Németország 3, 4. Anglia 2

B divízió:

3. csoport:
Románia-Finnország 1-0 (1-0)
Montenegró - Bosznia-Hercegovina 1-1 (0-0)
Az állás: 1. Bosznia-Hercegovina 5 pont, 2. Finnország 4 (3-2), 3. Montenegró 4 (3-3), 4. Románia 3

1. csoport:
Írország-Skócia 3-0 (2-0)
Ukrajna-Örményország 3-0 (0-0)
Az állás: 1. Ukrajna 6 pont/2 mérkőzés, 2. Írország 3/3 (3-2), 3. Skócia 3/2 (2-3), 4. Örményország 3/3 (1-5)

C divízió:

1. csoport:
Luxemburg-Törökország 0-2 (0-1)
Feröer-szigetek - Litvánia 2-1 (2-1)
Az állás: 1. Törökország 9 pont, 2. Luxemburg 6, 3. Feröer-szigetek 3, 4. Litvánia 0