Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében induló 52 csapatból mindössze 4 lehet ott a főtáblán. A Fradi szinte a lehetetlennel próbálkozik és csoda lenne az újabb BL-csoportkörös szereplés. Hajnal Tamás, a Ferencváros sportigazgatója igazságtalannak tartja, hogy az UEFA egyfajta elitklubot csinált a BL-ből. A sportvezető a szerdai Tobol elleni BL-selejtező visszavágója előtt nyilatkozott.

Van önben bármi félelem a Tobol elleni, szerdai visszavágó előtt?
Minden meccs előtt van bennünk egy egészséges mérkőzésláz, és ekkora tétnél az izgalmi fok is mindig magasabb. Minden részletre figyelünk, de ha elkezdődik a meccs, arra már nincs ráhatásunk, a játékosok kezében van a sorsunk, de bízunk benne, hogy közösen elérjük majd a célunkat.

A kazahok elleni, múlt heti első meccsből le lehet vonni bármilyen következtetést?
Nagyon hasznos tud lenni egy ilyen meccs, hiszen testközelből láttuk az ellenfelet. Sok tanulságot le lehet vonni, lehet elemezni és korrigálni a hibákat. Igyekszünk majd ezeket nem újra elkövetni. Ilyen meccs és ilyen, gólnélküli eredmény után sokan mondhatják, hogy nem történt semmi, de a szerzett tapasztalatok nagyon fontosak.

A hosszú utazás mennyire viselte meg a csapatot és egyáltalán mennyire lehet július első napjaiban csúcsformában lenni, amikor a legtöbb európai élcsapat még csak kezdi a felkészülését?
Nagyon nehéz júliusban csúcsformába kerülni, amikor a felkészülés végén vagyunk.

de ez van, el kell fogadni. A maximumot kell hoznunk és megoldani a feladatot. A kazah meccs előtti két napra meg volt az előre meghatározott ritmusunk, a csapat programja. Ezt követően hétfő hajnalban szóltak, hogy korábban kel kimennünk a repülőtérre, így a hétfői, budapesti edzést lemondtuk. Végül az indulásunk nem is változott, de sok mindent borított a programváltozás. Emiatt is lehet, hogy a frissesség, a csapat élessége nem volt az igazi. Egy négyhetes felkészülés végén egyetlen csapat sincs topformában, ehhez kellenek a meccsek.

Ilyenkor nem hiányzik a csapatnak, hogy esetleg korábban kezdődjön a hazai bajnokság, az NB I? Hogy ne tétmeccsek nélkül kelljen kezdeni a BL-selejtezőket?
Ez összetett kérdés, hiszen vannak olyan országok, ahol más ritmusban mennek a bajnoki meccsek. A Tobol is előnyben lehet ilyen téren, de ez minden ország saját adottsága. Mi nem az ilyen dolgokra koncentrálunk, hanem az adódó lehetőségekkel foglalkozunk.

Hajnal Tamás, a Ferencváros sportigazgatója Forrás: fradi.hu

Zsinórban három olyan éven van túl a Ferencváros, amikor csoportkörbe jutott. A sorsolásnál az első és a második fordulóban is kiemelt csapat lett a Fradi, de nem kevés ez egy kicsit?
Ahhoz, hogy ilyen téren előre tudjunk lépni, a többi magyar csapatra is szükségünk lenne. A bajnokságok rangsorában a koefficiens pontok számítanak, így minden csapat sikere számít.

Ha több csapat lenne sikeres a nemzetközi porondon, akkor lehet, hogy nem az első körben, csak a másodikban kellene kezdenünk.

A szomszédos országok közül is van olyan, ahol csak a második vagy akár a harmadik körben kapcsolódnak be a csapatok. A magyar labdarúgás érdeke, hogy több csapat legyen sikeres nemzetközileg, így lehet előrébb lépni.

Mit szól ahhoz, hogy már egy júliusi selejtezőre is elkelt 16 ezer jegy és az sem kizárt, hogy megtelik majd a Groupama Aréna?
Örülünk és büszkék vagyunk. A szurkolóinknak óriási szerepe van a sikerben, ezt mindig ki kell emelni. Biztos vagyok benne, hogy szerdán is olyan erőt adnak majd, ami átlendíti a csapatot a nehézségeken. Fantasztikus érzés, hogy nyáron is ennyien jegyet vettek, reméljük, tele lesz a stadion.

Az európai labdarúgást tekintve, hova helyezhetjük el a mostani Ferencvárost?
A régióban olyan vezető szerepünk van, amit a konkurencia is elismer. Visszajutottunk a sporttérképre, de tudni kell, hogy minden siker nüanszokon múlik, nem szabad magától értetődőnek venni semmit. Nem jön magától az, amit a korábbi években alázattal sikerült elérnünk. Komoly célokkal indulunk, de tudjuk, hogy keményen meg kell dolgoznunk minden sikerért.

de még mindig van olyan egy játékos megközelítése során, hogy nem az első vagy a második lehetőségként tekint ránk, ennek ellenére óriásit nőtt az elismertségünk.

Ez a szint, hogy a régió meghatározó csapat lett a Fradi, mint mondjuk a Dinamo Zagreb, ez egy határállomás, amin nem lehet továbblépni vagy vannak komolyabb célok?
Ez a szint, ahol mondjuk van a Dinamo, a Crvena zvezda, a Sparta Praha vagy a Ludogorec, ezt elérni és tartani is, óriási lépés.

Egy Salzburg mondjuk sokkal előrébb tart?
Nem lehet összehasonlítani a két klub költségvetését. Innen lépegetni kell előre, de nagy lépéseket már nem lehet tenni. Nekünk ki kell hozni magunkból a maximumot, hatékonyabbnak, szorgalmasabbnak kell lennünk, mert anyagilag nagyon messze vagyunk a nyugattól. Reálisan kell értékelni a sikereket, és örülni is tudni kell azoknak, amiket elértünk.

Sztanyiszlav Csercseszovról nagyon jó véleménnyel van Hajnal Tamás Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tudjuk, hogy mindenki a BL-ről álmodozik, de tavaly volt egy olyan csoport az Európa-ligában, ahonnan ma már a Celtic és a Leverkusen is BL-induló, a Betis is csak hajszállal maradt le erről. A cél egy erős BL vagy El-csoport vagy jobb lenne mondjuk a Konferencialigában pontokat és koefficiens-pontokat gyűjteni, esetleg megélni a nemzetközi futballtavaszt?
Amikor nekivágunk, akkor az a vágyunk, hogy az 52 induló csapatból benne kegyünk abban a négyben, amely a selejtezőktől jut el a BL-be. Ennek kicsi az esélye, ezt mindenki tudja. Sportolókként, ha elindulunk, akkor a legmagasabb célokért szeretnénk küzdeni, szeretnénk a BL-ben indulni, ami presztízsben, szakmailag és anyagilag is vonzóbb, de tudni kell értékelni minden európia csoportkört, mert szakmailag mindháromnak megvan az értékrendje. A Roma esete is mutatja, hogy a Konferencialigát is mindenki komolyan vette, főleg tavasszal. Ott lehet több esély pontokat szerezni, valamelyik csoportkör elérése nagyon fontos lenne.

Ha a Tobol ellen továbbmegy a Ferencváros, akkor a Konferencialiga főtáblája már biztos, a harmadik kör után az Európa-liga, a negyedik után a BL főtábla lenne az eredmény. Nem igazságtalan ez a rendszer?
Lépésről lépésre kell haladnunk. Igazságtalan, mert az UEFA elitkörnek tekinti a BL-t, ami már nem csak a bajnokokról szól. Indulhat a harmadik, negyedik, az El-győztes, később pedig a régi, sikeres csapatok is. A feladatunk nem lesz könnyebb, de a sportban ez is a szép, hogy lehetetlen dolgokat próbálunk megoldani.

A BL-főtábla szinte csoda lenne.
Tudjuk, de úgy állunk hozzá, hogy a majdnem lehetetlent is sikerüljön elérnünk. Tudni kell, hol van a helyünk, mik a lehetőségeink, mik az erényeink, de szeretnénk borítani a papírformát.

Az utóbbi évek jó szereplése mekkora terhet rak a csapatra?
Természetesen minden sikerrel nő az elvárás, ez a sport része. Fizikálisan sok csapat fel tud már megfelelően készülni, ahogy taktikailag is. Nincsenek könnyű, magától értetődő meccsek. Csak olyan van, hogy meg kell felelni az elvárásoknak, ami csak száz százalékkal működhet.

Thomas Doll, Szegej Rebrov, Peter Stöger, Sztanyiszlav Csercseszov. Ők voltak a Ferencváros legutóbbi vezetőedzői. A keleti-európai, szigorúbb vonal áll közelebb a Ferencvároshoz?
Az elmúlt évek tapasztalatai ezt mutatják, de ez nem ennyire egyszerű. A vezetői kvalitások mellett a szakmai, tartalmi rész is nagyon fontos, mindkét résznek működnie kell.

Megfelelő vezetői kvalitások és taktikai repertoár kell. Ha nincs rend a pályán, akkor nincs szervezettség sem.

A Tobol elleni visszavágó a Ferencváros egyik legfontosabb idei meccse lesz Forrás: fradi.hu

Már egy ideje együtt dolgoznak Sztanyiszlav Csercseszovval, mi lepte meg leginkább az orosz szakemberrel kapcsolatban?
Csercseszov nagyon melegszívű ember a keménysége és a határozottsága mellett is. Nagy szíve van, szeret csapatban dolgozni, figyel arra, hogy jó hangulat legyen csapaton belül, hogy jól érezzék magukat a kollégái. Tiszteletet mutat mindenki felé és már az elején érződött, hogy közvetlen, kommunikatív, szeret dolgozni.

Úgy érzi, hogy hosszútávra megtalálták a megfelelő vezetőedzőt?
Igen. Nagyon bízunk beenne, hogy közösen sikeresek leszünk. Emberi és szakmai oldalról is olyan csapatot rakott össze, ami olyan érzést kelt, hogy hosszútávon is sikeresek tudunk lenni.

Mindig fontos kérdés a Ferencvárossal kapcsolatban, hogy hol vannak azok a fiatal, magyar tehetségek, akik majd feltűnhetnek a nagyok között?
Az előző szezonban ez a folyamat is elkezdődött. Lisztes Krisztián 16 évesen bemutatkozhatott a felnőttek között, benne nagy potenciál van. Folyamatosan az első csapattal edz, ot volt a felkészülésen is. Őt szeretnénk úgy felépíteni, hogy elérjen az első csapatba.

Az U19, az NB III, majd az NB II után fontos, hogy rendszeresen játszhasson, ami a Vasasban könnyebben elérhető a számára. Van nagyjából öt olyan játékosunk, akiben benne van a potenciál, hogy ha maradnak, akkor eljutnak a legjobbakig. Sok esetben - 16 évesen, amikor már külföldre lehet menni, - előfordul, hogy a toptehetségeket nem tudjuk megtartani, hiába teszünk meg sokszor mindent. Kovács Patrik 15 évesen az NB III-as csapattal készült, de az MTK-n keresztül végül Salzburgba került. Mindent megtettünk, de nem sikerült marasztalni. Mindenkinek el kell dönteni, hogy nemzetközileg is elismert csapatba próbálja beverekedni magát, vagy külföldre megy. Kemény és nehéz feladat a csapatba kerülni, mert senki sem ajándékként kapja meg a szereplést.

Csercseszov meddig lát le a korosztályokat illetően?
Sokat beszélünk az utánpótlásról, mindig elmondom neki, kik lehetnek érdekesek. Ha van lehetőség, nézi a második csapatot, az U19-et vagy az U17-et is, mert a Népligetben sokszor van erre lehetőség. Én rendszeresen nézem U15-től fölfelé a meccseket. Figyeljük őket, és amikor lehetőség van arra, hogy a felnőttek közé kerüljenek a tehetségesek, akkor próbálunk lehetőséget adni nekik, akár a válogatott szünetekben.

Mik a Ferencváros céljai a következő bajnoki idényben?
A cél továbbra is az, hogy domináljunk a bajnokságban, bajnoki címet szerezni, de tudjuk, hogy erős riválisok vannak, akik azért dolgoznak, hogy letaszítsanak bennünket a trónról. Kiélezett, izgalmas bajnokságot várok, de csak magunkra koncentrálunk. Ha ki tudjuk hozni magunkból a maximumot, akkor jó esély van a címvédésre, de tiszteljük az ellenfeleket, és tudjuk, hogy egyre nagyobb kihívás a bajnoki cím.

Lehet a Ferencvárosból Bayern München, ami zsinórban nyeri akár egy évtizeden át a bajnoki címeket?
Ez távlati dolog, szerintem nagy hiba, ha az ember ilyen célokat tűz ki. A következő bajnokság megnyerése a cél, és ha mindig megszenvedünk a sikerért, tudjuk, hogy semmi sem jön magától, és keményen dolgozunk, akkor van lehetőség erre is. Meglátjuk, mit hoz a jövő, most a negyedik bajnoki cím a cél.

Mekkora terhet jelent a bajnoki szereplés a nemzetközi sorozatterhelés közepette?
Mindig a következő meccsre koncentrálunk, de ha szigorúan vesszük, akkor

mert, ha nem vagy bajnok, akkor csak a Konferencialiga marad. A fő fókusz a bajnoki meccseken van, ehhez hozzá kell szoknia a játékosoknak, és ezt tudatosítjuk az új érkezőkben is. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy három porondon kell helytállni, plusz a válogatottban. Csak ősszel akár 10-12 meccsel többnél járhatunk mint a riválisok, ami óriási többletterhelés, de erre készen kell állni. Az előbb a szenvedést pozitív értelemben vettem, mert ha nem könnyedén mennek a dolgok, akkor is, bármilyen körülmények között a győzelemért játszunk.

Telt ház fogadhatja a bajnoki címvédő Ferencvárost szerda este Forrás: MTI/Illyés Tibor

Különleges lesz ez a mostani szezon, mert télen világbajnokságot rendeznek, ezt milyen hangulatban várja?
Óriási kihívás lesz ez minden csapat számára, amelyik a nemzetközi porondon érdekelt. A nemzeti bajnokságok is rövidítve, megszakítva mennek majd.

Figyelni kellene arra, hogy a meccsszámokat meddig lehet még emelni. A minőség garantálása érdekében talán már nem a több meccs irányába kellene menni.

Sokan azt mondják, azért lesz jó ez a vb, mert nem kifacsart játékosok érkeznek majd a tornára. Nem fél attól, hogy esetleg rendszert csinál ebből a FIFA és az UEFA?
Érdekes lesz majd, ugyanakkor a válogatottaknak nincs felkészülési idejük, így szerintem nem lehet majd ez az irány, hogy szezon közben legyen a vb. Ez nagyon sok szervezést igényel, ez egyszeri alkalom, hiszen Katarban is az időjárás miatt döntöttek így, nem szakmai alapon.

A fentiek tükrében milyen világbajnokságot vár? Lehet ez jobb, mint az utóbbi pár alkalommal?
Kiszámíthatatlanabbat várok. A világbajnokságot sem a mindig a legjobb játékosok nyerik, hanem a legjobb csapatok. Ebben sokat segített a felkészülés, de most ez is lerövidül, nehéz most még átlátni, hogy fog ez majd működni.

A koronavírus okozta szünet óta gyakorlatilag nincs megállás a nemzetközi fociban. Meddig lehet ezt bírni, hol lehet ennek az óriási zakatolásnak a vége?
Az egész világ ilyen lett, rohanó, gyors, intenzív. Fontos lenne az egyensúlyt megtalálni, kicsit leengedni, pihenni, majd újra maximális teljesítményt nyújtani. A fociban extrém a helyzet, mert a fizikai terhelés, a sok utazás mellé mentális terhelés is párosul.

Nem számít olyan játékoslázadásra, ami pár éve a kézilabdában volt, amikor kiharcolták a játékosok, hogy a világversenyeken több pihenőnapjuk lehessen?
A játékosok interjúiban hallani néha, hogy lenne igény, de ez egy óriási üzlet. Aki benne van, az nagyon jól jár. Kemény és megterhelő, de óriási kiváltság a részesének lenni és nagyon jó lehetőségeket biztosít.

Az interjú a Sportrádió Hazafutás című műsorában hangott el 2022. július 10-én este.