Ki megy, ki marad az NB I-es focicsapatokban - itt a nagy átigazolási körképünk!

Dzsudzsák mindent beleadott
Vágólapra másolva!
A labdarúgó NB I-ben hivatalosan július 15-én kezdődött az átigazolási időszak, de már addig is rengeteg változás történt a csapatok játékoskeretében. Az előző idény végén az élvonalból az MTK és a Gyirmót esett ki, míg a másodosztályból a Vasas és nagy meglepetésre a Kecskemét jutott fel. A bajnoki cím legnagyobb esélyese ezúttal is a címvédő Ferencváros, de az európai kupaszereplést érő helyekért és a bennmaradás kiharcolásáért öldöklő küzdelem várható. Összeállításunkban bemutatjuk az eddigi legjelentősebb nyári átigazolásokat az NB I-ben.

Az idén sorozatban negyedszer bajnoki címet szerző Ferencvárostól több kulcsember is távozott ezen a nyáron. A védelemből Miha Blazic és Lasa Dvali keresett magának új csapatot, a szlovák válogatott Róbert Mak és a rutinos brazil középpályás, Somália is elhagyta a klubot, míg az örök ígéretnek tartott Marko Marin visszavonult a szezon végén.

A BL-főtábláért harcoló zöld-fehérek a holland Mats Knoestert, a francia Xavier Mercier-t és a dán Rasmus Thelandert is megszerezték, a legnagyobb fogásnak pedig eddig a Sheriff Tiraspoltól szerződtetett Adama Traoré tűnik. A mali csatár a Bajnokok Ligája előző szezonjában a későbbi győztes Real Madrid elleni is pályára lépett a csoportkörben, és már a Fradiban is bizonyított.

A nagyon gyors csatár a BL-selejtező első fordulójában, a Tobol elleni visszavágón 17 perc alatt két gólt lőtt a Groupama Arénában, megalapozva az 5-1-es győzelmet és a magabiztos továbbjutást.

Adama Traoré lehet a Fradi bombaigazolása Fotó: Koncz Márton - Origo

Az átigazolási időszak csak augusztus 31-én ér véget, de már rengeteg változás volt a csapatoknál.

A legnagyobb szenzáció a Paksnál történt, ugyanis az NB I előző idényének gólkirálya, a magyar válogatott Ádám Martin Dél-Koreába szerződött.

A 27 éves csatár az NB I-ben összesen harmincegy gólt lőtt a 2021/2022-es évadban, sőt, mind a tizenegy csapat ellen szerzett gólt a pályán töltött 2350 perce alatt. A támadó szerződése 2026-ig szólt a paksi klubbal, melyből az Ulsan Hyundai FC kivásárolta. Ádám Martin menedzsere szerint Marco Rossi támogatta az átigazolást, mert a játékos az egyik legerősebb dél-koreai csapathoz került, és ha rendszeresen pályára lép, akkor a nemzeti együttesben is egyre több lehetőséget fog kapni a jövőben. Tegyük hozzá azt is, hogy

Ádám Martinnak a koreai volt az egyetlen komoly ajánlata, olyan, amely írásban érkezett meg a csatárhoz.

A szurkolók tehát hiába álmodoztak arról, hogy a 31 gólos center valamelyik európai topligába mehet, erre semmi esélye nem volt Ádám Martinnak. Ezzel együtt az Ulsan jó választásnak tűnik, mert mégiscsak Ázsia egyik legerősebb klubjáról beszélünk.

Ádám Martin 31 gólkirály lett, majd a dél-koreai bajnokságba igazolt Forrás: --Paksi FC hivatalos Facebook oldala

A Paks a Honvédtól távozó Bőle Lukácsot igazolta le legjobb góllövője helyére és két fiatal is érkezett a Haladástól a tolnaiakhoz. A kispestiek legnagyobb fogásának a Kisvárdától megszerzett Herdi Prenga tekinthető, és rengeteg játékos is távozott, köztük a magyar válogatott Baráth Botond, aki másodszor is elhagyta a Honvédot, ezúttal az újonc Vasas kedvéért.

A Debrecenhez igazolt az Ausztriából hazatérő, U21-es válogatott Major Sámuel, és a klub szerződést hosszabbított az egyik legjobb magyar játékossal, a 108-szoros magyar válogatott Dzsudzsák Balázzsal, aki 2023-ig írt alá.

A 35 éves futballista csapatkapitányként és nagyszerű játékkal tartotta benn az együttest az első osztályban, és 31 bajnoki meccsen nyolc gólt lőtt és hét gólpasszt adott.

Dzsudzsák Balázs 2023-ig biztosan a DVSC-nél marad Forrás: dvsc.hu

Érdemes kiemelni, hogy az NB II-t magabiztosan megnyerő Vasas alaposan megerősítette a keretét annak érdekében, hogy bentmaradjon. Baráth Botond mellett többek között Novothny Soma, Hidi Patrik és Géresi Krisztián is jó igazolásnak tűnik. Viszont azt is érdemes leírni, hogy a Vasas egyelőre csak magyar játékosokkal vág neki az NB I-nek. Ennek az az oka, hogy

a klubot támogató MLSZ-elnök, Csányi Sándor korábban tett egy olyan kijelentést, mi szerint a támogatás csak addig tart, amíg a Vasas magyar focistákat szerződtet.

Ha légiósokban gondolkodik, ugrik a pénz.

A hét év után az NB I-be visszajutó Kecskemét szerzeményei közül a montenegrói válogatott csatárt, a 28 éves Uros Djuranovicot és a Honvédtól szerződtetett Banó-Szabó Bencét érdemes kiemelni, míg az Újpest Szabó Bálintot hozta el Nyíregyházáról, Kiss Tamás pedig hollandiai kölcsönjáték után tért vissza a Puskás Akadémiához.

Az előző évadban csak negyedik helyen végző MOL Fehérvár számára az egyik legnagyobb erősítés, hogy a magyar válogatott Fiola Attila maradt a klubnál és két évvel meghosszabbította a szerződését.

A szintén kulcsembernek számító Stopyra sem távozott, valamint a csapat kölcsönben megszerezte a spanyol Real Sociedad középpályását, a szlovák utánpótlás-válogatott Peter Pokornyt.

Fiola Attila a MOL Fehérvár játékosa maradt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az NB I-ben hatalmas meglepetés lenne, ha az elmúlt négy évben egyaránt bajnok Ferencvárost bármelyik csapat megelőzné, de az európai kupaszereplést érő helyekért hatalmas küzdelem várható. A kiesés ellen és a feljutásért is nagy harcra lehet számítani, és a nyári átigazolási időszakban még sok változás történhet, amely akár még át is rendezheti az erőviszonyokat.