A Diósgyőrtől az MTK-ig: Ki megy, ki marad az NB II-es focicsapatokban?

Bognár István remekül mozgatta a paksi csapatot
Vágólapra másolva!
A labdarúgó NB II-ben augusztus végéig tart az átigazolási időszak, de már rengeteg változás történt a futballcsapatok játékoskeretében. Az előző idény végén az élvonalból az MTK és a Gyirmót került vissza a másodosztályba, így erős lesz a mezőny és óriási harc várható a feljutásért a 2022/2023-as szezonban. Haladás, Rába ETO, Békéscsaba, Nyíregyháza, Szeged, és persze mindenekelőtt a DIósgyőr - egykori első osztályú csapatok. Összeállításunkban bemutatjuk az eddigi legjelentősebb nyári átigazolásokat az NB II-ben.

Mielőtt mutatjuk a részleteket, fontos leszögezni, hogy

az NB II csapatainak csak akkor éri meg az indulás, ha nem játszatnak a csapatukban idegenlégiósokat.

A szabályok ugyan nem tiltják a külföldi focisták szerepeltetését a másodosztályban, csak éppen ebben az esetben azok a csapatok, amelyek mégis külföldieket szerepeltetnek, elesnek az MLSZ által nyújtott normatív támogatástól. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a tévés jogdíjak a másodosztályban sokkal alacsonyabbak, mint az NB I-ben. Míg az élvonal valamennyi összecsapása élőben kerül az M4 Sport műsorára, addig az NB II-ből fordulónként csak egy mérkőzést közvetít az állami sportcsatorna.

Az előző szezon végén az NB I-ben a 11. helyen végző és két szezon után a másodosztályba újra visszaeső MTK-nál az volt az eddigi legnagyobb fejlemény, hogy

visszatért nevelőegyesületéhez a 37-szeres válogatott Németh Krisztián.

A 33 éves csatár 16 esztendősen mutatkozott be a kék-fehérek első csapatában, már a második felnőtt mérkőzésén eredményes volt, nem sokkal később pedig 22 perc alatt szerzett mesterhármast az NB I-ben. Németh a karrierje során két időszakban játszott az MTK-ban, 2005 és 2007 között, valamint 2011 őszén. Később számos országban légióskodott, az észak-amerikai profi focibajnokságban (MLS) három különböző csapatnál is megfordult.

Németh Krisztián visszatért az MTK-hoz Forrás: Toman Antal, MTK Budapest

Az MTK Németh leigazolása után távozókat jelentett be, többek között Bíró Bence, Branislav Sluka, Sebastian Herrera, Milan Mijatovic, Myke Bouard Ramos is elhagyta a kék-fehéreket.

A klubnál az egyik legnagyobb változás, hogy a Paks vezetőedzői posztjáról távozó Bognár György lett a csapat szakmai igazgatója.

A 60 éves szakember játékosként 1987-ben tagja volt a 29 év után ismét bajnoki címet szerző MTK-nak, edzőként pedig 2001 és 2002 között már irányította a csapatot. Ezúttal szakmai igazgatóként ő felügyeli majd a felnőtt csapatnál, az NB III-as és az U19-es együttesnél folyó munkát is. Bognár György mellett a fia, Bognár István is visszatért az MTK-hoz, ahol 2018 és 2020 között már futballozott, mielőtt Paksra igazolt. A 31 éves középpályás a tavaszt Cipruson az Arisz Limasszolnál töltötte, aztán régi-új klubja kivásárolta paksi szerződéséből. Németh Krisztián mellett Bognár István rutinja is sokat segíthet az MTK-nak abban, hogy azonnal visszajusson az első osztályba.

Bognár István visszatért az MTK-hoz Forrás: Paksi FC/Facebook

A Gyirmót nagy bravúrt ért el azzal, hogy 2021-ben feljutott az NB I-be, de a bennmaradást nem tudta kiharcolni és utolsó helyezettként kiesett az élvonalból. A győri csapat a Pakstól, a Vasastól, a DVTK-tól és a Honvédtól is igazolt futballistát, a vezetőségnél abban bíznak, hogy az együttes egy év múlva újra a legjobbak között szerepelhet.

Az előző idényben a feljutást hatalmas meglepetésre elbukó DVTK-nál - ahol a szezon végéhez közeledve kirúgták Kondás Elemért és elrabolták a Szegedtől Dragan Vukmirt - még egy kudarc óriási katasztrófának számítana, ezért a miskolciak igyekeztek minél jobban megerősíteni a keretet.

A szakmai stábban nagy változások történtek, csak a vezetőedző Vukmir, és Tuska János kapusedző maradt a csapatnál.

A Kecskemét színeiben gólkirályi címet szerző Lukács Dániel szerződését már télen véglegesítették a Diósgyőrnél, valamint a válogatott Könyves Norbertet is sikerül megtartaniuk a miskolciaknak. Visszatért a DVTK-hoz a magyar futball örök ígéretének tartott Koman Vladimir is, a 36-szoros válogatott középpályás korábban csapatkapitánya is volt a klubnak.

Dragan Vukmirnak fel kell juttatnia a Diósgyőrt az NB I-be Forrás: dvtk.hu

"Kemény év áll előttünk, nagyon erős ellenfelekre számítok a bajnokságban, két olyan csapat esett ki az NB I-ből, aki azonnal vissza szeretne jutni. Hatalmas lesz a küzdelem, ahol minden győzelemért vért kell izzadni.

fogalmazta meg az egyértelmű célokat dr. Bajúsz Endre, az együttes új szakmai vezetője.

Az előző idényben a feljutásért sokáig harcban lévő, végül az NB II küzdelmeit negyedik helyen záró Szeged-Csanád Grosics Akadémia a komoly élvonalbeli rutinnal rendelkező Szakály Dénessel és a Portugáliát is megjárt Bíró Bencével a soraiban újra megnehezítheti az esélyesek dolgát.

Szakály Dénes az MTK-tól érkezett a Szegedhez Forrás: szeged-grosicsakademia.hu

A Pécs a Szentlőrinc házi gólkirályával, Harsányi Istvánnal erősített, a Nyíregyháza többek mellett Deutsch Bencével bővítette keretét, míg az ETO FC a magyar válogatott keretébe többször meghívott kapust, Kovácsik Ádámot szerezte meg. Két jelentős erősítést tudhat magáénak a Tiszakécske, amelyhez Balajti Ádám és Antal Botond csatlakozott. A kieső Szolnok, a Budaörs és a III. Kerület helyét a Mosonmagyaróvár, a Kozármisleny és a Kazincbarcika vette át, de újoncként mindhárom csapat valószínűleg a bennmaradásért fog küzdeni.

Még rengeteg változás történhet a csapatok háza táján, a feljutásért vívott harcban előzetesen az MTK és a Diósgyőr tűnik a legesélyesebbnek, de a Gyirmót, a Szeged, vagy más együttesek is okozhatnak meglepetést. Augusztus végén ér véget az átigazolási időszak, addig akár át is rendeződhetnek az erőviszonyok.