Vágólapra másolva!
A Ferencváros a szerdán (július 20-án) este 20 órától a szlovák bajnok Slovan Bratislavát fogadja a Groupama Arénában a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójának első mérkőzésén. A találkozót megelőző hagyományos sajtótájékoztatón a magyar bajnok edzője, Sztanyiszlav Csercseszov, és a csapat magyar válogatott védője, Botka Endre válaszolt a kérdésekre.

A Ferencváros a selejtező első fordulójában a kazah Tobol Kosztanaj elleni első meccsen még csak bemelegített, hogy aztán a budapesti visszavágón egyértelművé tegye, hogy melyik a jobb csapat: a zöld-fehérek 5-1-re kiütötték a kazah bajokot. Ezzel egy időben a Slovan igencsak megizzadt a grúz (georgiai) Dinamo Batumi ellen, annyira, hogy a 115. percben még kiesésre állt, végül azonban Vladimir Weiss ravaszságának köszönhetően mégis készülhet a csapat a Fradi ellen.

"Két mérkőzésen, előbb idehaza, majd egy hét múlva idegenben dől el a továbbjutás. Szerintem még nincs itt az ideje, hogy arról beszéljünk, mekkora lesz az előny. Szeretném látni, amit az edzéseken gyakoroltunk, és akkor nem lesz gond.

Holnap még csak az első meccs lesz, és vár ránk egy visszavágó."

Sztanyiszlav Csercseszov csak a Fradira váró két mérkőzésre koncentrál Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csercseszov természetesen örömmel konstatálta, hogy a hazai szektorokba minden jegy elkelt, és tudja, hogy a szurkolók számára mennyire fontos ez a meccs. "Nekünk csak az lesz a dolgunk, hogy jól játszunk, és mindent kiadjunk magunkból. A szurkolóknak és az ellenfél drukkereinek is azt üzenem, hogy ne a múltra, hanem a jelenre koncentráljanak."

A témához kapcsolódva egy újabb kérdésre még annyit mondott, hogy ő maga sem volt ott, és a játékosok sem voltak ott Pozsonyban, és, ami akkor történt, mára történelem lett. "Persze fontos, hogy a szurolók megfelelően viselkedjenek.

De nekünk holnap csak az előttünk álló feladatra kell koncentrálnunk."

A Slovanról annyit mondott a Fradi szakvezetője, hogy látták a Batumi elleni meccseket, és az alapján nyilvánvaló, hogy egy jó csapat lesz az ellenfél. "De én elsősorban a saját csapatommal foglalkozom, hogy a lehető legjobban felkészüljünk. Nem foglalkozom azzal, hogy ki az esélyesebb. Egy másik ország top csapatával mérkőzünk meg, amelyik hozzánk hasonlóan négyszer nyert bajnokságot zsinórban, ugyanúgy megvannak az erősségeik, mint nekünk. Holnap este nyolckor kezdődik a mérkőzés, ott kell jól teljesíteni, és kiharcolni a győzelmet" - mondta Csercseszov.

Visszakanyarodva a sporthoz az orosz szakember elmondta, hogy a Tobol elleni meccset kellő távolságtartással kell kezelni, mert ugyan a kazah bajnok ellen játszottak, de nem egy európai élcsapat volt az ellenfél.

Csercseszov elmondta, hogy jól ismeri a Slovan edzőjét, Vladimir Weisst, akivel kölcsönös az egymás iránti tisztelet.

Edző és játékos is tudja, hogy ezúttal nehezebb feladat vár a Fradira, mint az első fordulóban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradi sérültjeiről elmondta, hogy Ryan Mmaee megkezdte a közös edzést a csapattal, míg Olekszandar Zubkov és Giorgi Haraisvili egyelőre különmunkát végez.

Minden Fradi-drukker, de talán minden magyar szurkoló is tudja, hogy egy FTC-Slovan mérkőzés sokkal több, mint 90 perc foci. Anélkül, hogy nagyon politikát vinnénk a pályára, a két csapat 30 évvel ezelőtti pozsonyi meccse miatt óhatatlanul előjön a téma.

"Nem hinném, hogy csak nekem lenne plusz motiváció, minden játékos látta a 30 évvel ezelőtti felvételeket, és

- mondta Botka Endre arra a kérdésre, hogy jelent-e számára extra motivációt a holnapi ellenféllel szembeni csata.

Botka elmondta, nem biztos benne, hogy a BAtumi ellen a jobb csapat jutott tovább, de "nyilván ők is máshogy fognak állni ehhez a mérkőzéshez, mint tették azt az első körben. De szerintem a mi csapatunk jobb, mint a Slovan" - jelentette ki határozottan a védő, aki elismerte, hogy voltak védelmi megingások, de azoknak nem tulajdonított túl nagy jelentőséget.

"A második meccset sokkal jobban uraltuk, és talán a vége felé lehetett egy-két pillanat, amikor voltak megingások, azt betudható annak, hogy ott már felszabadultabb volt a csapat" - tért vissza a Tobol elleni második meccsre Botka.

Meg kell mutatni, hogy ki az úr a háznál a Groupama Arénában Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Nehéz összehasonlítani a két szituációt. Az első fordulóban tudtuk, hogy nem az első meccsen kell eldönteni a továbbjutást. Ez most más lesz,

- válaszolta az Origo kérdésére. A válogatott védő nem emelt ki senkit az ellenfél játékosai közül, mint olyat, akire különösen figyelni kell, a kérdést letudta annyival, hogy jól felkészültek a Slovanból, ezért nem az egyénekre koncentrálnak.

- válaszolta nagyon diplomatikusan Botka az 1992. szeptemberi Slovan-Pozsony meccsen történtekre vonatkozó kérdésre.

A Ferencváros-Slovan Bratislava BL-selejtező mérkőzést július 20-án szerdán, 20 órai kezdettel rendezik meg a Groupama Arénában. A visszavágóra egy héttel később, július 27-én kerül sor Pozsonyban, az a találkozó 20.30-kor kezdődik. A párharc győztesére az azeri Qarabag és a svájci FC Zürich párharcának továbbjutója vár majd.