Vágólapra másolva!
A Ferencvárosra nehéz meccs várt a Qarabag otthonában a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik körének első találkozóján. Franck Boli szemfüles góljával a Fradi szerezte meg a vezetést, majd a hazaiak részéről Owosu egyenlített az első félidőben. A második félidőben mindkét csapat óriásit küzdött, de több gól nem született, és így a Fradi várhatja kedvezőbb helyzetből a visszavágót.

A magyar bajnokcsapat ellenfele az előző két körben a lengyel Lech Poznan és a svájci Zürich búcsúztatásával bizonyította erejét,

és az is óvatosságra ad okot, hogy az azeri csapat sorozatban nyolcszor szerepelt valamelyik európai kupasorozat csoportkörében.

Az elmúlt kilenc évben nyolcszor bajnoki aranyérmes Qarabag hatszor az Európa-liga, egyszer a BL és tavaly az akkor debütáló Konferencia-liga főtáblájára jutott. Utóbbi sorozatban a tavaszi kieséses szakaszt is megélte, ahol aztán az Olympique Marseille ejtette ki.

A BL-selejtező első fordulójában az FTC az idegenbeli 0-0 után hazai pályán 5-1-re verte a Tobolt, majd ugyan a Slovan Bratislavától 2-1-re kikapott a Groupama Arénában, de Pozsonyban 4-1-es sikerrel javított.

A Ferencváros még soha nem találkozott azeri ellenféllel a nemzetközi kupasorozatokban, ahogy a kilencszeres bajnok Qarabag sem magyarral.

A párharc győztese a BL-selejtező utolsó fordulójába jut, míg a vesztes átkerül az Európa-liga playoffjába. Az már eldőlt, hogy mindkét csapat csoportkörben szerepelhet ebben az idényben, legrosszabb esetben - két vesztes párharc esetén - a Konferencia-ligában.

Az első percek tapogatózó játékot hoztak, egyik csapat sem kockáztatott túlságosan. A 8. percben Zachariassen jobboldali beadására remek ütemben jött ki az azeriek kapusa, Mahammadalijev, és elhalászta a labdát a középen érkező Boli elől. Pár perc múlva Wadji középre lőtt labdáját kellett kivágnia Botkának a tizenhatoson belülről. Az első tíz perc után mindkét csapat nagyobb fordulatszámra váltott, bár még igazán nagy helyzet nem alakult ki egyik kapu előtt sem.

Tokmac picit szürke volt az első félidőben Forrás: Fradi.hu

A 16. percben egy óriási kapu előtti kavarodás után megszületett a Fradi vezető gólja: Civic szöglete után Laidouni tizenhét méterről jobbal lőtt kapura. Az azeriek kapusa bravúrosan védett, majd a kipattanót Esiti öt méterről egy védőbe rúgta. Thelander ismételhetett, de a dán védő lövése a felső lécen csattant. A harmadik lehetőséget azonban már nem hibázta el a Ferencváros:

Franck Boli négy méterről a jobb sarokba fejelte a kipattanó labdát.

Tokmac örül Boli góljának Forrás: Fradi.hu

A vezető gól még magabiztosabbá tette a magyar bajnokcsapatot. A 26. percben a gólszerző Boli szólója után nagy helyzetben inkább a passz választotta lövés helyett, majd pár perc múlva Civic éles szögből elvégzett szabadrúgása után kellett kitolnia a labdát a léc alól Mahammadalijev kapusnak.

Az első félóra végén azonban váratlanul kiegyenlített a Qarabag: Laidouni eladott labdája után szabadrúgáshoz jutott a hazai csapat. Ozobic huszonhárom méteres lövése furcsán pattant a füvön, Dibusz nyakáról pattant ki,

a kipattanóra Owosu érkezett, és a ghánai csatár négy méterről a kapu közepébe bombázta a labdát.

A félidő vége előtt hat perccel az addig szürkén játszó Tokmac is megvillant, és egy fantasztikus labdát adott a védők között kilépő Traorénak. A Fradi játékos kísérletét azonban kivédte a Qarabag kapusa. A félidő végén újabb gólt szerzett a hazai csapat, de Wadji találatát les miatt, videóbírózás után nem adta meg a bíró. A félidőben több gól nem született.

A Fradi védőinek sok dolga akadt a második félidőben Forrás: Fradi.hu

A második félidőt óriási lendülettel kezdte a hazai pályán játszó Qarabag. Főleg Ozobics és Owosu okozott gondokat a ferencvárosi védelemnek. A 61. percben Vesovics lecsúszott beadását kellett védenie Dibusznak a rövid felső sarok elől. Többet birtokolta a labdát a hazai csapat, de igazi helyzeteik nem voltak. A Fradi főleg Traoré és Tokmac megindulásaira alapozta a támadójátékát, de az azeri védelem nem sok területet hagyott a gyors ferencvárosi támadóknak.

A 67. percben egy újabb veszélyes Civic szögletetet követően Kovacsevics hátáról majdnem bepattant a labda az azeriek kapujába,

de a hazaiak védője, Mutafadze kivágta a labdát a gólvonal előtt.

A végig nagyon aktívan futballozó Laidouni egy nagy szóló végén lőtt a tizenhatos vonaláról, de az azeri védők beleálltak a Fradi játékosának lövésébe. A borzasztó hőségben mindkét csapat nagyon elfáradt, de az utolsó tizenöt perc előtt úgy tűnt, hogy szeretnék eldönteni a meccset egy utolsó pillanatban szerzett góllal.

A 85. percben Bayramov élesen középre lőtt labdájáról csak egy hajszállal maradt le Mutafadze, majdnem megszerezte a vezetést a Qarabag. Két perccel később Tokmac került óriási helyzetbe a tizenhatoson belül,

de a ferencvárosi támadó nem találta el az azeriek kapuját tíz méterről.

Az ellentámadás után Wadji lövését kellett védenie Dibusznak.

A hosszabbítás hét percében óriási küzdelem folyt még a pályán, de több találat már nem született a meccsen. Így a Ferencváros várhatja kedvezőbb helyzetből a visszavágót, mivel 1-1-es döntetlent ért el a Qarabag otthonában.

1. félidő
34Owusu Kwabena
34Filip Ozobic
34
28Marko Jankovic
28
22
17Franck Boli
17
1
2. félidő
98
93Ibrahima Wadji
93Ibrahima Wadji
88Aissa Laidouni
88Aissa Laidouni
84Marko Jankovic
83Marko Jankovic
82Adnan Kovacevic
82Adnan Kovacevic
79Filip Ozobic
79
69
68Franck Boli
67Franck Boli
67Mats Knoester
67Mats Knoester
66Bahlul Mustafazade
66Bahlul Mustafazade
61Endre Botka
61Endre Botka
57Samy Mmaee
57Samy Mmaee
55
50
49
46
Összeállítások
Qarabag FK4-2-3-1
Ferencvárosi TC4-2-3-1
Football Pálya
1
Shahrudin
Mahammadaliyev
29
Marko
Vesovic
13
Bahlul
Mustafazade
55
Badavi
Huseynov
27
Tural
Bayramov
2
Qara
Garayev
8
Marko
Jankovic
11
Owusu
Kwabena
19
Filip
Ozobic
10
Abdellah
Zoubir
25
Ibrahima
Wadji
90
Dénes
Dibusz
21
Endre
Botka
3
Samy
Mmaee
4
Mats
Knoester
17
Eldar
Civic
93
Aissa
Laidouni
13
Anderson
Esiti
10
Tokmac
Chol Nguen
16
Kristoffer
Zachariassen
20
Adama
Traoré
70
Franck
Boli

Qarabag FK

Kezdők
1Shahrudin Mahammadaliyev
29Marko Vesovic
13Bahlul Mustafazade
66
66
55Badavi Huseynov
27Tural Bayramov
2Qara Garayev
8Marko Jankovic
84
83
28
11Owusu Kwabena
34
19Filip Ozobic
79
34
10Abdellah Zoubir
25Ibrahima Wadji
93
93
23Luka Gugeshashvili
89Amin Ramazanov
4Rahil Mammadov
6Julio Romao
15Leandro Andrade
18Ismayil Ibrahimli
22Musa Gurbanly
30Abbas Huseynov
44Elvin Jafarquliyev
77Ramil Sheydaev
90Nariman Akhundzade
Cserék

Ferencvárosi TC

Kezdők
90Dénes Dibusz
21Endre Botka
61
61
3Samy Mmaee
57
57
4Mats Knoester
67
67
17Eldar Civic
93Aissa Laidouni
88
88
13Anderson Esiti
10Tokmac Chol Nguen
16Kristoffer Zachariassen
20Adama Traoré
70Franck Boli
68
67
17
1Ádám Bogdán
5Muhamed Besic
15Adnan Kovacevic
82
82
19Bálint Vécsei
23Lóránd Pászka
25Rasmus Thelander
28Carlos Auzqui
44Stjepan Loncar
50Marquinhos
61Szabolcs Mergl
76Krisztián Lisztes
Cserék