Élete egyik legrosszabb nyarán van túl a magyar fociválogatott korábbi szövetségi kapitánya

Csank János focikapitányok
Csank János élő legendának számít Vácon
Vágólapra másolva!
Élete egyik legrosszabb nyarán van túl Csank János. A magyar labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya szeretett klubját, a Vác FC-t siratja, amellyel vezetőedzőként 1994-ben – óriási meglepetésre – megnyerte az NB I-et, s így a Bajnokok Ligája selejtezőjében is indult. Az együttes június végén megszűnt, a tréner több mint egymillió forintját várja hiába, közben azt reméli, hamarosan újra munkába állhat.

Már hosszú ideje problémákkal küzdött az 1899-ben alapított egyesület, az NB III-ban szerepelt legutóbb, ám pénzügyi nehézségek miatt nem tudott elindulni. Az utóbbi években csalási ügy, csúszópénzek kapcsán emlegették a Vác FC-t a futball mellett, de a végső döfést mégis megakadt beruházás, a stadionfejlesztés okozhatta - írja a Blikk.

Ennek lett áldozata Csank és csapata. Július elején a játékosok szétszéledtek, a vezetőedző azóta keresi helyét a futballban. Tarpán, a helyi futballakadémián szaktanácsadó, de az – állítása szerint – mégsem ugyanaz, mint amikor rábíznak egy együttest... Bár már 75 éves és nyugdíjas, a meccsek, a kispad, az edzések hangulata, a lenyírt fű illata hiányzik neki.

Csank Jánosnak hiányzik a kispad Forrás: MTI/Varga György

"Jó volna már egy csapat. Szeretem a napi munkát, hasznosnak érezni magam. Nagyon megviselt a Vác megszűnése, sokkal jobban, mint azt gondoltam, még mindig fáj a lelkem – árulta el Csank János. – Máig nem tudtam feldolgozni a történteket. Ilyen még nem történt velem, sosem húztak ki alólam klubot, csapatot. Az sem jó, ha kirúgják az embert, de ez más érzés. Talán úgy tudnám leírni, hogy totális tanácstalanság lesz úrrá ilyenkor az emberen."

A mesteredző anyagilag is rosszul járt váci kalandjával. Február óta nem kapott pénzt klubjától, jóval egymillió forint feletti összeggel tartoznak neki.

"Még nem jelentettem fel az egyesületet, de igazából tanácstalan is vagyok – mondta Csank, aki a Vác mellett a Ferencváros futballcsapatával is bajnokságot nyert 2001-ben. – Nem szeretném elbukni ezt a pénz, ugyanakkor a klubba sem akarok nagyot rúgni. Majd meglátjuk, hogyan alakul a csődeljárás."