Vágólapra másolva!
A női kézilabda Európa-bajnokság hétfői szünnapján rendezett hagyományos sajtófélórán szokás szerint részt vett Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány is, akit nehéz lett volna jókedvvel és felszabadultsággal vádolni. Közel egy nap elteltével a horvátoktól elszenvedett 21-18-as vereség értékelésére kértük, valamint beszélt a csapat előtt álló további kihívásokról is.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Ljubljanából.

Két ilyen meccs után, nem hiszem, hogy bárki jobb formában lenne - válaszolta, miután a hogyléte felől érdeklődtünk. - A legfontosabb, hogy most ki tudjunk lépni ebből az állapotból, ami nyilván nem lesz egyszerű, de muszáj lesz a következő meccsben végre valami pozitívumot találni.

Sem támadásban, sem védekezésben nem voltunk jók. Lehet, hogy a horvátoktól csak 21 gólt kaptunk, de voltak olyan hibák, amelyek elkerülhetők voltak. De most a legnagyobb gondunk a támadójáték, azon belül is a helyzetkihasználás.

A kapitány az Origo kérdésére elmondta, hogy a horvát meccs után a csapat a szakvezetés nélkül ült össze, és próbálta meg kibeszélni, hogy mi volt a vereség oka.

- szögezte le, hozzátéve, hogy később már ő is beszélt a játékosokkal, és mindenki elmondta, hogy véleménye szerint kinek miben kell változtatnia a következő meccsekre. A kapitány szerint is a magabiztosság, az önbizalom visszaszerzése lehet a kulcs.

A szövetségi kapitány szerint a játékosok önbizalmát kell helyre hozni Forrás: MKSZ/Aniko Kovacs/Kovacs Aniko

"Nagyon kevesen vannak, akik azt mondják magukról, hogy ők jók. Ezek a játékosok nem hülyék, tudnak viszonyítani a klubjaikban nyújtott teljesítményükhöz, és pontosan látják, hogy itt a tudásuk alatt teljesítenek. Azon gondolkozunk, hogy lehet a terhet csökkenteni rajtuk, hogy felszabadultabban játsszanak. Lehet, hogy nem a legjobb példa, de, amikor két éve a horvátok bronzérmesek lettek, csak játszottak, a szálláson lazák voltak "majd lesz valami", ez látszott rajtuk.

A kapitány szerint a játékosok az Eb előtt a nyolc közé kerülésnél merészebbet is mertek álmodni, csakhogy az élet közbe szólt.

"Az még akkor volt, amikor nem sérült meg Noni (Háfra Noémi, aki egy BL-meccsen szenvedett szalagszakadást - a szerk.) és nem dőlt ki Szani (Szöllős-Zácsik Szandra). Szani lehet, hogy nem volt a klasszikus értelemben vett vezér, de a pályán mindenkinek segített a játékával.

Az lesz az egyik nagy feladat a norvégok ellen, hogy visszaszerezzük az önbizalmunkat, a lányok elhiggyék, hogy nem felejtettek el kézilabdázni."

Nem is kérdés, hogy Klujber Katrin (42) tud sokkal jobban játszani, mint azt horvátok ellen tette Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

A kapitány szerint a probléma nem újkeletű, hiszen az Eb előtti Szlovénia elleni két felkészülési meccsen is nagyon sok helyzetet hagyott ki a csapat, miközben a védekezés egész jól működött, és egy 22-22-es döntetlen után 21-19-re kikaptunk.

"Akkor azt hittük, hogy ez azért van, mert régen játszottunk együtt. Svájc ellen ugyanez volt, rengeteg kapufa és kimaradt ziccer, a horvátok ellen viszont már helyzetbe is nehezen kerültünk."

Felvetettük a kapitánynak, nem-e az lehet a háttérben, hogy a játékosokat nem a szövetség által kitűzött nyolc közé kerülés nyomasztja, hanem azok az elvárások, amelyek a magyar kézilabda hagyományából következnek, miszerint a szurkolók mindig azt várják a csapattól, hogy éremért harcoljon egy-egy torna végén.

"Meglehet, hogy így van, de tudni kell reálisan gondolkozni. Egy folyamatban vagyunk, ami az én kinevezésemmel indult, és, aminek ez az Eb meg a jövő évi vb csak egy állomása az olimpia felé vezető úton. Ezen a két tornán dől el, hogy van-e esély legalább a kvalifikációs tornán játszani. Ezt a lányok is pontosan tudják, de én nem hinném, hogy ez olyan mértékben befolyásolná őket, hogy béklyót köt a kezekre. Nem mondom, ha tegyük fel a negyedik meccset játsszuk, és ott dől el a sorsunk, akkor oké, az lehet, hogy teher.

- válaszolt a kapitány egyértelműen az Origo kérdésére.

A norvégok ellen csak bátor játékkal lehet keresnivalónk Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

Golovin elmondta, a csapat mellett dolgozó Kovács Magdolna mentáltréner nagyon hasznos munkát végez, de, hogy ennek látható eredménye legyen ahhoz egyrészt idő kell, másrészt a játékosoknak is nyitottabbá kell válniuk erre.

"Nem akarok nevet mondani, de a spanyolok elleni két Eb-selejtező között az egyik lánynak annyit segített, hogy míg az első meccsen egy jó megmozdulása nem volt, addig a kinti találkozón az egyik legjobbunk volt. Magdi nem csak ilyenkor dolgozik velünk, egész évben segít nekünk, járja a csapatokat, teszteket írat. De időre van szüksége."

A horvát meccs után Golovin úgy fogalmazott, csodára lenne szükség a legjobb nyolcba kerüléshez, és ezt részben most is tartja.

Tudom, hogy a matematikai esély megvan, de már a tavalyi vébén is azt mondtam, hogy nem számolgatni kell, hanem meccseket nyerni. De tény, hogy a matek alapján még két ponttal is bejuthatunk a közé, ahol jöhet olyan szlovén csapat, amelyiknek szintén két arca van, hiszen az első meccsen megverték a dánokat, majd simán kikaptak a svédektől. Játszottunk velük, és ismerve a csapatomat, képesek vagyunk az akkor elkövetett hibákat kijavítani. De a legelső lépés, hogy belül erősnek kell lennünk."

Kedden jönnek a szupermagabiztos norvégok, a kapitány pedig nem hagyja, hogy már a felkészülés alatt mentálisan fölénk kerekedjenek az északiak.

Ők mindenből erőt merítenek, miközben mi minden egyes hibával mélyebbre lökjük magunkat. Tudjuk, hogy milyen jók, azt is tudjuk, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, nincs már eredménykényszer, meg kell mutatni, hogy mit tud