Vágólapra másolva!
Közel egy éve, 2021. december 20-án lett hivatalosan is a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (OTP Bank Liga) szerepelő Ferencváros vezetőedzője Sztanyiszlav Csercseszov. Az azóta eltelt időszakban a tréner 51 tétmérkőzésen irányította a Ferencvárost, amellyel előbb bajnok és kupagyőztes lett, majd előbb bejutott az Európa-liga csoportkörébe, onnan pedig bravúros győzelmeknek köszönhetően a sorozat nyolcaddöntőjébe is. Az orosz szakember irányításának első évében olyan történelmi jelentőségű győzelmeket aratott a fővárosi csapat, mint a pozsonyi Slovan elleni 4-1 vagy az újpesti 6-0. Az 59 éves trénert a magánéletében is nagy boldogság érte 2022-ben, hiszen októberben megszületett az első unokája.

"Nagyon hosszú év van mögöttünk,

Rengeteg olyan dolog történt, ami hozzájárult ahhoz, hogy sűrű évünk legyen: bajnokok lettünk, kupát nyertünk, 30 év után sikerült legyőznünk a Slovant, a sajnálatos újpesti múltat is sikeresen lezártuk, emellett 47 év után először a tavasszal is folytathatjuk egy európai kupasorozatban.

Egy év alatt teljesítettük mindazt, amit a Ferencváros szurkolói elvárnak tőlünk, erre büszkék lehetünk.

Emellett az is nagyon fontos, hogy féltávnál nyolc ponttal vezetjük a bajnokságot" - kezdte az értékelését Sztanyiszlav Csercseszov a fradi.hu-nak, majd hozzátette,

a duplázásra a legbüszkébb eddig, de természetesen bejutni egy csoportkörbe vagy onnan továbbjutni a nyolcaddöntőbe érzelmileg sokat jelent,

de a legfontosabb megnyerni egy sorozatot. Az orosz edző megemlítette, hogy a sikerek mellett az iváncsai kupavereséggel abszolút elégedetlen.

A Fradi edzője, Sztanyiszlav Csercseszov büszke a csapatára Forrás: MTI/Illyés Tibor

Arra a kérdésre, hogy figyelemmel követi-e, hogy milyen visszajelzéseket kap a munkájára a nemzetközi sajtóból, így válaszolt:

"Nem nagyon foglalkozom a sajtóhírekkel. Az újságírók írhatnak jót és rosszat is, nekem viszont az a dolgom, hogy minden érzelmet kizárva maximálisan célratörően végezzem a feladatomat."

Az orosz edző azt is elárulta, a világbajnokság miatt most a megszokottól eltérően alakul a két idény közötti szünet és program.

"A válogatott labdarúgóink az utolsó idei fordulót követően csatlakoznak a nemzeti csapatokhoz, a többieknek kis szünet következik. Ami biztos, hogy

december 10-től újra találkozik a keret, vár ránk egy 12 napos edzőtábor, ezt követően az ünnepek idején szünetet tartunk. Az újévet egy újabb edzőtáborral kezdjük. Mindenképpen szeretnénk ezt a csapatot megtartani,

még jobbá kovácsolni, úgyhogy eddig nem is gondolkodunk arról, hogy mi jöhet a jövőben. Számomra

A szünet alatt sem fog tétlenkedni Sztanyiszlav Csercseszov Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Felmerül a kérdés, hogy vajon Sztanyiszlav Csercseszov számára hogyan alakulnak a következő hetek.

"A labdarúgók mehetnek szabadságra, mi viszont nem teljesen.

Megbeszéltük Hajnal Tamással, hogy folyamat kapcsolatban leszünk, hiszen a szakmai stáb és az edzők ilyenkor sem pihenhetnek, össze kell raknunk a programot, figyelnünk kell az átigazolási lehetőségeket, hogy csak néhány teendőt említsek.

Most három napot Ausztriában fogok tölteni, Fredi Bobic, Krasimir Balakov és Giovane Élber társaságában egy veteráncsapat tagjaként fogok játszani. Utána Oroszországba utazom" - árulta el a Fradi edzője, aki elmondta, természetesen nézni fogja a katari vb-t,

ő és az egész klub szurkol majd a tunéziai játékos, Aissa Laidouni minél jobb szerepléséért. Majd viccesen megjegyezte, annyi biztos, hogy a tornát nem Magyarország és nem is Oroszország nyeri.

A sportsikerek mellett 2022 arról is emlékezetes marad majd Csercseszovnak, hogy nagypapa lett.

- árulta el, majd végül a szurkolóknak is üzent.

"Először is szeretnék nekik köszönetet mondani, hiszen jóban, rosszban mellettünk voltak az elmúlt egy évben. Amikor kritikát fogalmaztak meg, az úgy gondolom, hogy jogos volt.

Folyamatosan, közösen tudunk tovább épülni, ezért kérem őket, segítsenek, hogy jövőre együtt megtehessük a következő lépést."