Pelé még halála után is megakadályozott egy döntést

80 YEARS SKIN Vertical
SP - Santos - 10/22/2020 - 80 YEARS PELE - Statue recently inaugurated at the entrance to the city of Santos (SP), in honor of the eternal shirt 10 of Santos Futebol Clube Pele, which turns 80 this Friday (23). photos Fernanda Luz / Agif Photo: Fernanda Luz / AGIF (Photo by Fernanda Luz / AGIF / AGIF via AFP)
Vágólapra másolva!
Korábbi határozatával szemben Pelé korábbi egyetlen brazil csapata, a Santos mégsem vonultatja vissza a 10-es mezszámot. A döntés oka drámai.

Pelé hosszú betegséget követően 2022. december 29-én halt meg Sao Paulóban. A labdarúgás egyetlen háromsoros világbajnokának távozása rengeteg hírt generált, ezek között volt, hogy karrierje egyetlen brazil klubja (1975-77 között az amerikai bajnokságban "vezetett le, de sehol máshol nem játszott), a Santos FC visszavonultatja a 10-es mezt. Erről a klub igazgatótanácsa már december 30-án döntött.

Pelé 10-es mezének emlékét már egy szobor is őrzi a Santos edzőközpontjában Forrás: AGIF via AFP/Fernanda Luz/AGIF/Fernanda Luz

Most azonban Andres Rueda bejelentette, hogy a 10-es szám marad, nem vonultatják vissza. Az ok egyszerű, ugyanakkor megható is: a terv már 2017-ben felmerült, de, amikor megkérdezték Pelét, hogy hozzájárul-e a döntéshez, a válasz határozott "nem" volt. A legenda nem akarta, hogy eltűnjön a nevével szinte összeforrt mezszám a Santos mérkőzéseiről.

A klub így beéri annyival, hogy 2023-ban a két csillag mellé egy korona is kerül a címerbe a "Király" tiszteletére.