Többen meghaltak, miután óriási pánik tört ki egy focimeccs előtt - videó

fbl Horizontal
Injured football spectators are brought into an emergency area at the Basra International Stadium following a stampede ahead of this evening's final match of the Arabian Gulf Cup between Iraq and Oman, on January 19, 2023 in Basra. - One person was killed and dozens injured when a stampede broke out outside the football stadium in southern Iraq hours before the Gulf Cup final, medical and security sources said. (Photo by AHMAD AL-RUBAYE / AFP)
Vágólapra másolva!
Iraki források szerint több ember meghalt, 80 pedig megsérült az Öböl-kupa döntője előtt – írja az Al-Jazeera. A friss információk alapján az eredetileg közölt 2-ről 4-re nőtt a halálos áldozatok száma.

A házigazda Irak Omán ellen csapna össze a nyolccsapatos torna csütörtöki (magyar idő szerint 17 órakor kezdődő) fináléjában, ám a meccs helyszínéül szolgáló bászrai stadion mellett az óriási tömegben pánik tört ki, a zavargásokban többen életüket vesztették, legalább 80-an megsérültek, és még több ember állapota válságos.

Az Arab-félsziget legnagyobb focieseményén Irak 35 év után először szerezheti meg a trófeát, ráadásul hazai pályán, így óriási érdeklődés övezte a tornát.

Ezt mutatja az is, hogy a 65 ezer fős Bászrai Nemzetközi Stadion már 5 órával a meccs kezdete előtt megtelt, ám így is több ezer (főként jegy nélkül maradt) szurkoló maradt Bászra utcáin. A szervezők nagyon ügyelnek arra, hogy ne jusson be több néző a stadionba, hogy nehogy újabb katasztrófa történjen a túlzsúfoltság miatt.

Rengetegen szorultak ápolásra a bászrai stadion előtt Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Irakban biztonsági okok miatt évekig nem lehetett nemzetközi mérkőzéseket rendezni, idén pedig már a torna elejétől akadtak problémák. Két hete a megnyitóra például sok, jeggyel rendelkező drukkert és akkreditált újságírót nem engedtek be, indoklás nélkül.

A tragikus események miatt szóba került, hogy elhalasztják a finálét, többórás tárgyalás után azonban az iraki labdarúgó-szövetség arról tájékoztatott, hogy a mérkőzés az eredeti tervek szerint kezdődik majd, a kint ragadt szurkolók pedig óriáskivetítőkön követhetik majd a találkozót.

Frissítés: az eredetileg közölt 2-ről 4-re nőtt a halálos áldozatok száma az Al Jazeera újabb információi alapján.