Szerbia ugrott a magyar fociválogatott selejtezőcsoportjának élére

2023.03.24. 22:38

A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek magyar válogatottat is tartalmazó csoportjában Szerbia hazai pályán 2-0-ra legyőzte Litvánia csapatát.

A kvintett nyitómérkőzésén Montenegró 1-0-ra győzni tudott Bulgáriában, így a katari világbajnokságon is szerepelt szerb válogatottnak különösen fontos volt a három pont megszerzése a csoport leggyengébb csapatának számító Litvánia ellen. A két együttes a legutóbbi Eb-selejtezősorozatban is együtt szerepelt, akkor Szerbia mindkét meccset könnyedén nyerte.

A világsztárokkal teletűzdelt hazaiak esélyeshez méltó módon kezdték a belgrádi találkozót, sorra dolgozták ki a helyzeteket. A 16. percben ez már góllá is érett: Filip Kosztics kapott kiugratást a bal oldalon, az alapvonaltól néhány méterre visszapasszolta a labdát, Dusan Tadics pedig 10 méterről kapásból a bal alsóba belsőzött.

Dusan Tadics (balra) gólja jelentette a vezetést a szerbeknekForrás: AFP/Andrej Isakovic

Az első félidő nem hozott további gólt, noha a szünetig a szerbek 9 kapura lövéssel is próbálkoztak, és minden statisztikai mutatóban a litvánok fölé kerekedtek.

A második játékrész elején aztán még kevesebbet kellett várni a gólig, mint a kezdő sípszó után: Tadics nevéhez ezúttal gólpassz fűződött, a találatot pedig Dusan Vlahovics szerezte. A Juventus támadója szinte lemásolta csapattársa gólját, hiszen ő is egy alapvonalról visszapasszolt labdát tessékelt be a kapus mellett a hálóba.

A második gól megnyugtatta a hazaiakat, és visszavettek a tempóból, de a labda így is nagyrészt náluk volt, a litvánoknak pedig nem igazán volt lehetősége még a szépítésre sem. A végeredmény így maradt a 2-0, amivel a szerb csapat az első játéknap után a tabella élére került.

A magyar válogatott hétfőn, a második játéknapon mutatkozik be: 20.45-től a vereséggel indító bolgárokat fogadja a Puskás Arénában.