Csak 111 év kellett, hogy kiderüljön, melyik csapat nyerte az 1912-es Spanyol Kupát

fbl Horizontal FOOTBALL CLOSE-UP ILLUSTRATION TROPHY
The trophy is put up on display on the pitch before the start of the Spanish Super Cup final football match between Real Madrid CF and FC Barcelona at the King Fahd International Stadium in Riyadh, Saudi Arabia, on January 15, 2023. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) málagai ülésén jóváhagyta két klub, a Deportivo La Coruna és Levante egy-egy kupagyőzelemre benyújtott keresetét.

A Depor igénye tekint vissza régebbi múltra, hiszen a galíciai klub és történészei az 1912-es Spanyolország Kupa elhódítását, azaz egy spanyol kupagyőzelmet szerettek volna hivatalossá tenni. Az igényüket tavaly decemberben jelezték a szövetség felé, és klub történetét feldolgozó Ruben Ventureira által benyújtott bizonyítékok, nem utolsó sorban persze a Depor 1500 kisebb-nagyobb trófeát számláló "kincstárából" előkerült korabeli kupa előtt meghajolva az RFEF szombaton elismerte, hogy a Depor nyerte meg az 1912-es spanyol kupát. Azaz 111 év elteltével a klub "megszerezte" hetedik országos trófeáját, hat korábbi kupagyőzelme, valamint eddigi egyetlen, 2000-es bajnoki címe mellé.

Ugyancsak gazdagabb lett egy trófeával a Levante, amelyik az 1937-ben, a spanyol polgárhobrú idején megrendezett Spanyolország (vagy Szabad Spanyolország) Kupát nyerte meg a Valenciával szemben. Vagyis ezt a kiírást is országosnak ismerte el 86 év után a szövetség. A valenciai csapatnak ez az első országos trófeája.