Cristiano Ronaldo már mindenhol elbukik és minden csapatot tönkretesz

fbl Horizontal FOOTBALL HEADSHOT HANDS ON HEAD
Nassr's Portuguese forward Cristiano Ronaldo reacts to a missed chance during the Saudi Super Cup semi-final football match between Al-Ittihad and Al-Nassr at the King Fahd Stadium in Riyadh on January 26, 2023. (Photo by Fayez NURELDINE / AFP)
Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo a Real Madridban volt pályafutása csúcsán, ám 2018-ban, sorozatban három Bajnokok Ligája-győzelem után úgy döntött, új kihívásra van szüksége. A portugál klasszis a Juventusnál is gólerősen futballozott, de a torinói sztárcsapat vele összességében gyengébb lett, második angliai korszaka pedig rémálomszerűen fejeződött be a Manchester Unitednél, ahonnét kirúgatta magát egy botrányos interjúval. Európát elhagyva Szaúd-Arábiában folytatta pályafutását az ötszörös aranylabdás, ahol egy edzőt már megbuktatott, ráadásul a szurkolók Lionel Messi érkezését követelik, hogy a csapatnak legyen esélye a bajnoki cím megnyerésére.

Saját dicsőségének teljes lerombolása

Cristiano Ronaldo 2018-ban már pályafutása ötödik Bajnokok Ligája-győzelmét ünnepelhette, ebből négyet a Real Madrid játékosaként nyert meg. 2016 és 2018 között Zinedine Zidane vezetésével sorozatban három BL-serleget hódított el a spanyol sztárcsapat, és Ronaldo elérkezettnek látta az időt nyáron a klubváltásra. Madridban már mindent megnyert és új kihívásokra volt szüksége, bár ő azt nyilatkozta, nem ezért, hanem Florentino Perez miatt távozott, mert a klubelnök azt éreztette vele, hogy már nem nélkülözhetetlen a Real számára.

Azért igazoltam a Juventushoz, mert Torinóban nagyon akartak engem. Ezt elmondták nekem és be is bizonyították" - indokolta meg annak idején CR, hogy miért igazolt a Juventushoz.

Cristiano Ronaldo a Juventus kedvéért hagyta el a Real Madridot 2018-ban Forrás: NurPhoto via AFP/Matteo Ciambelli/NurPhoto/Matteo Ciambelli

Ronaldo 450 meccsen 438 góllal a háta mögött, minden idők legeredményesebb Real-játékosaként igazolt Madridból Torinóba 2018-ban. A Juve vezetősége nem fukarkodott, több mint 110 millió eurót fizetett az akkor 33 éves világsztárért, aki azonnal meg is kapta az ikonikus 7-es számú mezt. A portugál klasszis a Juventusszal az első két szezonjában olasz bajnok lett, a 2020/2021-es évadban elhódította a Serie A gólkirályi címét, valamint az Olasz Kupát is megnyerte. Olaszországban tehát mindent megnyert a klubjával, az egyéni rekordokat is szépen döntögette, azonban a nemzetközi porondon rendre elbukott a Juve, amely még 2015-ben és 2017-ben is BL-döntőt játszhatott.

Ronaldót egyértelműen a Bajnokok Ligája-győzelem érdekében szerződtették, de a csapat legjobb eredménye a negyeddöntős szereplés volt a portugállal a soraiban.

Ronaldo utolsó Juvés szezonja kifejezetten kiábrándítóra sikeredett, hiába jött össze neki a gólkirályi cím és az Olasz Kupa-győzelem, a bajnokságban csak a negyedik helyet csípte el az együttes Andrea Pirlo vezetésével. A Juve ezt megelőzően dominálta a Serie A-t, éppúgy, mint a Bayern München a Bundesligát, ezért is volt csalódás a 2021-es bajnoki helyezés, hiszen előtte sorozatban 9 alkalommal nyerte meg a ligát a klub. A negyedik hely elérésével legalább a BL-indulást sikerült kiharcolni, de az ötszörös aranylabdás úgy döntött, inkább elhagyja a süllyedő hajót, és visszatért korábbi klubjához, a Manchester Unitedhez.

A Juve játékosai némileg megkönnyebbültek Ronaldo távozása után, akinek a jelenléte miatt a csapategység felborult, hiszen mindenki arra törekedett a pályán, hogy elsősorban a portugál támadót keresse a labdával és őt hozza helyzetbe. "Tavaly a csapat érte játszott, most újra fel kell fedeznünk azt a Juve-szellemiséget, amely az érkezése előtt megvolt.

nyilatkozta az ötszörös aranylabdás távozása után a Juve Európa-bajnok olasz hátvédje, Leonardo Bonucci.

Bonucci szerint Ronaldóval nem volt egységes csapat a Juventus Forrás: AFP/Marco Bertorello

Ronaldóval nem lett újra Bajnokok Ligája-győztes szupercsapat a Juventus, de ha a számokat nézzük,

egyénileg sikeres időszakot töltött Torinóban a portugál klasszis, aki 131 meccsen 101 góllal zárta olaszországi légióskodását.

Ronaldo tehát 2021 nyarán visszatért ahhoz a klubhoz, ahol szupersztár vált belőle, a nagy célokat kitűző Manchester Unitedhez, amely a legendás Sir Alex Ferguson távozása óta kereste önmagát.

amit az átigazolásom bejelentése óta kaptam. Alig várom, hogy telt ház előtt játszhassak az Old Traffordon és újra láthassam a szurkolókat. Remélem, nagyon sikeres szezon elé nézünk" - mondta a bemutatásakor Ronaldo, akinek egykori csapattársa, Ole Gunnar Solskjaer lett az edzője.

CR második manchesteri korszakának első szezonja nem sikerült rosszul egyénileg, 38 meccsen 24 gólt lőtt, ám a United rendkívül gyenge szezont zárt.

A csapat a Bajnokok Ligájában a legjobb 16 között kiesett az Atlético Madriddal szemben, a Premier League-ben még ennél is nagyobb csalódást okozott, mert csak a hatodik helyen végzett, így lemaradt a BL-indulásról.

Ronaldo Solskjaerral jó viszonyban volt, viszont a norvég menedzsert a gyenge eredmények miatt idény közben kirúgták, az ideiglenesen kinevezett Ralf Rangnickkal pedig már nem jött ki olyan jól a portugál klasszis. Az Everton elleni meccs után ráadásul botrányt robbantott ki, amikor teljes erőből a földhöz vágta egy őt fotózó autista kisfiú mobiltelefonját, amiért rendőri figyelmeztetésben részesült.

Hiába Ronaldo góljai, a United támadójátéka túlzottan tőle függött és a csapat az előző idény végén lemaradt a BL-ről Forrás: AFP/Daniel Leal

Ronaldo számára kulcsfontosságú volt, hogy a Bajnokok Ligájában szerepelhessen, ezért hiába mondta azt többször, mennyit jelent neki a Manchester United,

tavaly nyáron gőzerővel azon dolgozott, hogy olyan csapatot találjon magának, amelyik BL-induló.

Mindezt tetézte, hogy Rangnick utódja az Ajaxtól megszerzett Erik Ten Hag lett, a holland tréner pedig hallani sem akart arról, hogy a csapat Ronaldóra épüljön. A Juventusnál emlegetett probléma, miszerint az együttes támadójátékának elsődleges szemponja a portugál kiszolgálása, a Unitednél is észrevehető volt a 2021/2022-es idényben, és ezen az új edző mindenképpen változtatni akart.

Ronaldo végül két szék között a földre esett, mert nyáron nem tudott eligazolni - egyetlen komolyabb európai csapat sem mert kockáztatni a szerződtetésével -, és a viselkedésével azt is sikerült elérnie, hogy Ten Hag se számítson rá. A holland tréner nem száműzte a keretből, sőt, 10 PL és 6 Európa-liga-meccsen adott neki lehetőséget ebben a szezonban, de az ötszörös aranylabdás duzzogott, amikor lecserélték, vagy csak becserélték, és olyan is volt, hogy idő előtt távozott a stadionból. Edzője talán ezt is eltűrte volna, azonban Ronaldo mindemellett kifejezetten gyengén focizott, gólt alig lőtt és a csapat játékához sem tudott sokat hozzátenni.

A rengeteg hisztit és a halvány teljesítményt Ten Hag egy idő után megelégelte és nem játszatta Ronaldót, aki novemberben, a katari foci-vb kezdete előtt kiborult és egy

egészen döbbenetes interjút adott, amelyben kíméletlenül nekiment az angol sztárcsapatnak.

Ronaldo szerint a Manchester United elárulta őt és egyáltalán nem tiszteli. A portugál csatár emellett nevetségesnek tartja, hogy egy év alatt három edzője volt a klubnál. "Ha még csak nem is vagy edző, hogyan lehetsz a Manchester United főnöke? Még csak nem is hallottam erről az emberről. Nem tisztelem őt, mert ő sem tisztel engem" - hangzott a véleménye Rangnickról.

fogalmazott hasonlóan Ten Haggal kapcsolatban.

Erik Ten Haggal nem tudta megtalálni a közös hangot Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Piers Morgannak adott terjedelmes interjújában az MU klublegendáját, az őt többször kritizáló Wayne Rooney-t is alaposan kiosztotta Ronaldo.

Nem tudom, hogy mi a baja velem, miért kritizál állandóan. Valószínűleg az a problémája, hogy én még mindig játszom, ő pedig nem" - szúrt oda a korábbi angol válogatott csatárnak.

"Ez a Manchester United teljesen más, mint az a klub, ahonnan 2009-ből elmentem. Megdöbbentett a létesítmények fejlesztésének hiánya, a medencétől, az edzőteremtől a konyháig, valamint a technológia terén.

A haladás, a fejlődés 12 év alatt nulla volt. Mióta Sir Alex Ferguson elment, nem láttam semmilyen fejlődést a klubban. Semmi sem változott. Kiábrándító, hogy az évekig tartó kudarc és stagnálás után a United a világ legjobb játékosait már képtelen leszerződtetni.

Így aztán a szurkolók hiába áhítoznak arra, hogy a csapat trófeákat nyerjen. A klubot most olyan emberek vezetik, akiknek ehhez a munkához nincs meg a megfelelő képességük" - hangzott az interjú legkíméletlenebb része, amelyben a klubnak ment neki. Ezek után senki sem lepődött meg azon, hogy a Manchester United úgy döntött, azonnali hatállyal felbontja a futballista szerződését.

Cristiano Ronaldo második manchesteri korszaka dicstelen véget ért Forrás: AFP/Ian Hodgson

Mindez ráadásul a katari világbajnokság kellős közepén történt, a botrány pedig rányomta a bélyegét a portugál válogatott és Ronaldo szereplésére is. A nemzeti együttes legnagyobb sztárja a csoportmeccseken gyengén játszott, a Dél-Korea elleni találkozón pedig látványosan duzzogott a lecserélése után. Fernando Santos szövetségi kapitánynak mindez nem nyerte el a tetszését és a Svájc elleni nyolcaddöntőben a kispadra száműzte a válogatottsági rekordert. Ronaldo nélkül sokkal látványosabb és jobb teljesítményt nyújtottak a portugálok, a helyén szereplő Goncalo Ramos három gólt lőtt, ezért Santos a Marokkó elleni negyeddöntőben is a cserepadra ültette az ötszörös aranylabdást. Az afrikaiak meglepetésre kiejtették Portugáliát, a meccsen csereként 39 percet játszó Ronaldo keservesen zokogott, hiszen többé már nem fog pályára lépni világbajnokságon.

Minden idők egyik legjobb labdarúgója a pályafutása mélypontjára jutott, kirúgták a klubcsapatától, a válogatottban is a kispadra száműzték, és világbajnoki győzelem nélkül fog visszavonulni

- míg Lionel Messi világbajnokként. Természetesen 37-38 évesen már senki nem vár tőle szezononként 40-50 gólt, de önző viselkedésével rengeteget tett azért, hogy idáig jusson, gyakorlatilag fokozatosan lerombolta saját nimbuszát.

Cristiano Ronaldo nagyon szeretett volna világbajnokságot nyerni, de ez Katarban sem sikerült neki Forrás: AFP/Nelson Almeida

Távol Európától sem minden tökéletes

Ronaldo korábban azt nyilatkozta, hogy európai topklubnál szeretné befejezni pályafutását és nem akar Ázsiába igazolni, egy gyengébb bajnokságban levezetni. A Manchester Unitednél bemutatott botránya és a csalódást keltő vb-szereplés után viszont Európában nem igazán akadt olyan csapat, amelyik szerződtetni, pláne megfizetni akarta volna, ezért végül csak elhagyta az öreg kontinenst és januárban elfogadta a szaúdi bajnokságban szereplő al-Nasszr elképesztő ajánlatát. Ezt az üzletet viszont már nem a régi ügynöke, Jorge Mendes ütötte nyélbe, ugyanis

Ronaldo 20 év után befejezte együttműködését a portugál topmenedzserrel, amiért nem talált neki BL-induló csapatot.

Bemutatása idején új csapatánál Ronaldo természetesen azt nyilatkozta, hogy rengeteg ajánlat közül választhatott.

"Most már elmondhatom, hogy sok lehetőségem volt Európából, sok Brazíliából, Ausztráliából, az Egyesült Államokból és még Portugáliából is. Sok klub próbált szerződtetni, de én ennek a klubnak adtam a szavamat. Különleges játékos vagyok.

mondta bemutatását követően Ronaldo, aki 200 millió eurós szerződést kapott új klubjától, ezzel a világ legjobban kereső focistája lett.

A Manchester Unitedtől kirúgott Ronaldo Szaúd-Arábia igazolt Forrás: AFP/Jorge Ferrari

Az al-Nasszr együttesében Ronaldónak jobban megy a játék, mint a Unitedben, bár a szaúdi bajnokság nyilván nem említhető egy lapon a Premier League-gel. Viszont hiába lőtt már több mint 10 gólt, csapata teljesítménye visszaesett a portugál sztár szerződtetése óta.

Az al-Nasszr CR érkezése előtt még 9 ponttal vezette a ligát, de jelenleg csak a második helyen áll az együttes.

A szaúdi szurkolókat is megosztja a jelenléte, vannak, akik rajonganak érte, azonban akadnak szép számmal olyan drukkerek, akik szívesebben látnák Lionel Messit a csapatban.

Az éllovas al-Ittihad elleni mérkőzés előtt az ellenfél drukkerei Messi nevét skandálva gúnyolták a 38 éves csatárt,

aki előbb figyelmen kívül próbálta hagyni a kiáltozást, majd megpróbálta lecsitítani a szurkolókat, de nem járt sikerrel. Ezután megvonta a vállát és geszikulált egy fintorral az arcán, jelezve, hogy úgysem tud mit tenni, tovább folytatódik a hazaiak Messi-kántálása.

Ronaldo a hisztizésről és figyelemfelkeltő megmozdulásokról a Közel-Keleten sem szokott le, amikor csapatának és neki sem megy a játék, egyáltalán nem viselkedik sportszerűen.

Az al-Fejha elleni gól nélküli döntetlen után annyira ideges volt, hogy nem fogott kezett az ellenfél focistáival, inkább szidta őket, azt vágva a fejükhöz, hogy nem akartak futballozni.

Az al-Nasszr vezetősége nemrég az edzőváltás mellett döntött, és kirúgta a másfél éve kinevezett Rudi Garciát, akinek azért kellett mennie, mert nem hozta az elvárt eredményeket és közben finoman szólva, nem ápolt jó kapcsolatot az öltözővel.

A hírek szerint a legfőbb ok természetesen az lehet, hogy a tréner összeveszett Ronaldóval,

aki túl sok helyzetet hagyott ki az utóbbi meccseken, a portugál szerint pedig nem kapja meg a megfelelő bánásmódot - a helyzet kísértetiesen hasonlít a Manchester Unitednél történtekre.

Ronaldo a klubja legutóbbi bajnokiján is botrányt okozott, a második félidőben brutális mozdulattal, a nyakánál fogva rántotta le ellenfelét, majd a meccs végén a nemi szervét fogdosva vonult le a pályáról, ezzel hergelve az ellenfél szurkolóit.

Ronaldo európai topcsapatban többé már biztosan nem fog játszani, és egyelőre Szaúd-Arábiában sem váltotta meg a világot, noha csapata teljesítménye természetesen nem csak tőle függ, ám az jelzésértékű, hogy érkezése előtt az együttes még toronymagasan vezette a bajnokságot. Amit a portugál sztár az utóbbi időszakban a pályán és azon kívül is tett, az messze nem méltó ahhoz, amit korábban elért. Cristiano Ronaldo válogatottsági gólrekorder, a Real Madrid és a Bajnokok Ligája történetének legeredményesebb futballistája, továbbá számtalan fantasztikus rekord birtokosa. Kétségtelenül minden idők egyik legnagyobb labdarúgója, de mostanság nagyon sokat tesz azért, hogy dicstelenül zárja le kivételes pályafutását.