Csak a zsenik tudnak olyan gólokat lőni, mint Détári Lajos - megmutatjuk Détári legszebb góljait!

WORLD-CUP-1986-FRANCE-HUNGARY Horizontal FOOTBALL WORLD CUP MATCH FULL LENGH ACTION
Détári Lajos a franciák legendája, Jean Tigana mellett az 1986-os vb-n
Vágólapra másolva!
A korábbi 61-szeres magyar válogatott labdarúgó, Détári Lajos nem csatárként, hanem középpályásként játszott, ennek ellenére két évtizedes karrierje során több száz gólt szerzett. A legendás 'Döme' hétfőn ünnepli a 60. születésnapját, ennek apropóján ebből a rengeteg találatból kiválasztottuk a legemlékezetesebbeket.

1984. október 17.: Hollandia–Magyarország 1-2
Az 1986-os világbajnokság selejtezőiben az első idegenbeli meccset Rotterdamban játszotta a magyar válogatott, Mezey György együttese pedig már a 19. percben hátrányba került. Ám néhány perccel később egy varázslatos támadás végén jött az egyenlítés: egy lecsorgó labdát Détári kapásból lőtt a hálóba, amellyel megszerezte az első válogatottbeli gólját (az összesen 13-ból). Esterházy Márton találata pedig később a győzelmet is jelentette.

1985. április 17.: Ausztria–Magyarország 0-3
A magyar válogatott úgy lépett pályára Bécsben, hogy egy siker esetén bebiztosítja a kijutását a mexikói világbajnokságra, és Kiprich József két góljával már az első félidőben lényegében el is dőlt a találkozó. A szünet után aztán teljesen megnyugodhattunk: egy középre adott labdát Détári úgy vett át, hogy azzal nagyon becsapta a védőjét, majd a kapus és egy másik osztrák között a hálóba bombázott. Ez volt Détári második találata a magyar válogatottban.

1986. március 16.: Magyarország–Brazília 3-0
A vb-kijutás után lázban égett az ország, pláne, amikor bebizonyosodott, hogy tavasszal a brazil válogatott is ellátogat a Népstadionba. 70 ezer néző láthatta, ahogy a felkészülési meccs 5. percében Détári kipasszolta Kiprichnek a jobb szélre a labdát, aki visszaívelte középre, Döme pedig védhetetlenül bólintott a kapuba. Később Kovács Kálmán és Esterházy is betalált a braziloknak, így háromgólos magyar győzelemmel zárult az összecsapás.

1986. június 6.: Magyarország–Kanada 2-0
A következő Détári-gól a válogatottban már a világbajnokságon esett, ám a lelkesedés ekkor mégis kisebb volt, hiszen 4 nappal a Szovjetunió elleni 6-0-s vereség után kellett visszatérni az irapuatói stadionba. Kanada ellen már eredményesebb játékot mutatott a Mezey-legénység, amely a 2. percben vezetést szerzett Esterházy góljával. A 75. percben aztán jött Détári, és adott egy nagyszerű kiugratást Kiprichnek, aki ugyan még a kapusba rúgta a labdát, a kipattanót Détári már nem hibázta el. Mindmáig ez az utolsó magyar gól, amely világbajnokságon született.

1987. március 21.: Ferencváros–Budapest Honvéd 2-3
A válogatott mellett a klubjában, a Honvédban is látványosabbnál látványosabb gólokat jegyzett Détári ezekben az években, de fontosság és szépség szempontjából kiemelkedett az 1987 tavaszán, az Üllői úton szerzett találata. Egy tizenegyesből Détári szerzett vezetést, de nem sokkal később Bánki József egy hatalmas góllal már a hazaiakat juttatta 2-1-es vezetéshez. Ám a túloldalon érkezett Döme, és egy leheletfinom labdaátvétellel a bécsi góljához hasonlóan elfektette a védőket, majd egy újabb csellel már ziccerbe keverte magát, amit nem is hagyott ki.

1987. május 17.: Magyarország–Lengyelország 5-3
Az 1988-as Európa-bajnoki selejtezőkön először Lengyelország ellen lépett pályára idehaza a válogatott, és egy szenzációs, 5-3-as sikert tudott aratni a Népstadionban. Détári két gólt is lőtt a találkozón, az elsőt a 60. percben büntetőből, ám az igazán legendás a második találata volt, amikor a szögletzászló közeléből, szabadrúgásból csavart a kapuba, 4-2-re alakítva az állást.

1988. május 28.: Eintracht Frankfurt–Bochum 1-0
Az 1987-ben a Budapest Honvédból távozó Détári az első szezonját töltötte Frankfurtban, és máris a csapat legeredményesebb játékosává vált. A Bundesligában 11 találattal lett házi gólkirály, a Német Kupában pedig a nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben is betalált. Ám az igazán emlékezetes tette a kupadöntő 81. percben következett be, amikor az Eintracht szabadrúgáshoz jutott, a labdát pedig Détári védhetetlenül lőtte a hálóba, megszerezve ezzel a klub történetének negyedik kupagyőzelmét.

1990. május 17.: Olimpiakosz–OFI Kréta 4-2
Détári 1988 nyarán világrekordot jelentő összegért kelt el a piacon. A görög Olimpiakosz 18 millió márkáért szerezte meg, és ezt a magyar labdarúgó a következő két szezonban 35 bajnoki góllal hálálta meg. No, meg nem mellesleg azzal, hogy az 1989-90-es kupasorozat gólkirálya lett, köszönhetően részben a fináléban lőtt két góljával. Détári a csapat egyetlen légiósaként egy 29. percben értékesített büntető után ugyanis a 89. percben is betalált, amivel 9 év után nyerte meg ismét a sorozatot a Komora Imre (Détári apósa) által irányított pireuszi klub.

1992. december 6.: Ancona–Internazionale 3-0
Görögországból Olaszországba vezetett Détári útja, ahol a Bologna, majd az akkor szintén élvonalbeli Ancona játékosa volt. A két év alatt utóbbi klubnál, egy Inter elleni meccs volt az egyik csúcspontja, ahol a szakadó esőben két gólt és egy gólpasszt jegyzett – nem is akármilyeneket! A hazai közönség előtt a 20. és a 75. percben is egy-egy óriási gólt lőtt a bal sarokba – az előbbit a tizenhatoson kívülről, az utóbbit azon belülről –, majd a hajrában bolondot csinált a milánói védelemből, amely csak felrúgni tudta őt, a labdát pedig így a csapattársa, Fabio Lupo passzolta be az üres kapuba.

1993. szeptember 4.: Ferencváros–Vasas 5-1
Détári az olaszországi légióskodás után rövid időre hazatért, mégpedig a Ferencvároshoz, amelynek színeiben egyetlen gólt lőtt, ám az az egész szezon egyik, ha nem a legszebb találata volt. A hátrányban lévő zöld-fehérek egyenlítését ő hozta össze, miután átcselezte magát a teljes angyalföldi védelmen és Sáfár Szabolcs kapuson, majd az üres kapuba gurította a labdát.

1994. augusztus 3.: Neuchâtel Xamax – Young Boys 4-0
Détári külföldön is megmutatta, hogy túl a harmincon sem felejtett el focizni. Néhány hónapig visszatért Olaszországba, majd Svájcba igazolt az ország akkori egyik legjobb csapatának számító Xamaxhoz. Egy év alatt 12 gólt szerzett, köztük kettőt a nagy rivális Young Boys elleni kiütéses győzelem során. A meccs első találatánál gyönyörűen gurította el a kapus lábai között a labdát a hálóba, majd később egy okos tizenegyesgól jelentette a mérkőzés csattanóját.