Vágólapra másolva!
Az ezredforduló óta időről időre előfordul, hogy magyar focisták ellenfélként találkoznak egy Bundesliga-meccsen. Ám vasárnap délután olyan dolog történik, ami nagy ritkaság: egy mérkőzésen edzőként néz farkasszemet egymással két honfitársunk. Dárdai Pál és Lőw Zsolt meccsén a Hertha szinte kilátástalan helyzetben próbálja meg a lehetetlent, miközben szombaton este a Schalke 04 utolsó pillanatos győzelmével még mélyebbre taszította a berlini csapatot.

Dárdai Pál három évvel idősebb, mint Lőw Zsolt. Amikor a Bayern jelenlegi edzője bemutatkozott a magyar felnőtt mezőnyben, akkor a Hertha jelenlegi vezetőedzője már Németországban focizott. Vagyis hazánkban soha nem játszottak egymás ellen felnőtt bajnoki mérkőzést.

Dárdai már öt és fél éve Berlinben játszott, amikor Lőw 2002-ben a Cottbusba igazolt. Húsz évvel ezelőtt egy Bundesliga1-es találkozón játszott egymás ellen először a két magyar, akkor Lőw a kezdőcsapat tagjaként lépett pályára (akárcsak a Cottbusban Miriuta Vasile és a Herthaban Király Gábor), míg Dárdai a 71. percben csereként érkezett. Ezt követően nyolc percig (Miriuta lecseréléséig) négy magyar válogatott focista játszott a német elsőosztályú bajnokin. A két csapat tavaszi, berlini randevúján pedig végig szerepelt három (Dárdai, Lőw és Király), a Hertha középpályása gólt is szerzett. Nagyon fontosat, mert Lőwék sokáig vezettek, Dárdai a 72. percben egyenlített. Végül a Hertha 3-1-re nyerte ezt a találkozót, míg az őszit 2-0-ra.

Dárdai Pál játékosként lőtt gólt a Bayernnek, és Lőw Zsolt aktuális csapata ellen is Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Soeren Stache

Ez papírforma volt, akkor a Hertha éppencsak leereszkedett a történelmi csúcsáról, a Bajnokok Ligájában való indulásért harcolt, míg a Cottbus három évi elsőosztályú szereplést követően utolsó helyezettként kiesett. Lőw egyébként abszolút alapember volt az egykori NDK területén lévő város csapatában, a 34 találkozóból 31-en a kezdőcsapat tagjaként játszott, és csak háromszor cserélte le a rövid ideig Siófokon is dolgozó Eduard Geyer. Ám az az Energie gyenge gárda volt, nem méltó az elsőosztályhoz.

Lőw ment a csapattal a másodosztályba, és két szezonban ott is játszott 48 meccset. Ezt követően a szintén Bundesliga2-es Rostockban szerepelt, majd a harmadosztályba igazolt. 27 éves volt akkor, és sokan megkérdőjelezték a döntésének helyességét, de ő már akkor is elmondta, hogy az új csapata óriási jövő előtt áll. Talán sokan tudják, hogy a Hoffenheimről van szó, mely két év alatt két osztályt emelkedve a 2008-2009-es évadot már a Bundesliga1-ben kezdte, és azóta is ott van. Lőw a Hoffenheimben csak egy elsőosztályú meccsen lépett pályára ( a Köln ellen) és mivel amíg ő alsóbb osztályú csapatokban szerepelt Dárdai mindig a Bundesliga1-ben, így hat évig nem néztek farkasszemet ellenfélként.

Thomas Tuchel Mainzban edzője volt Lőw Zsoltnak, ma együtt irányítják a Bayernt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SVEN SIMON/Anke Waelischmiller/Sven Simon

A 2009-10-es szezonban a Mainz-Hertha meccset játszottak ismét egymás ellen, akkor a Thomas Tuchel irányította Mainz 2-1-re győzött. Ezen három alkalommal szerepelt egymás ellen játékosként Dárdai és Lőw. Ugyanis a szezon közben Lőw súlyos bokasérülést szenvedett, és 30 évesen visszavonult, Dárdai pedig annak a szezonnak a végén kiesett a csapatával a legjobbak közül.

Legközelebb ellenfélként már edzőként találkoztak, ugyanis Dárdai először 2015 és 2019 között irányította vezetőedzőként a Herthat, és a 2016-2017-es valamint a 2017-2018-as idényben előbb Ralf Rangnick, majd Ralph Hasenhüttl munkáját is másodedzőként segítette Lőw. A Leipzig első elsőosztályú szezonjában ezüstérmet szerzett, mindkétszer le is győzték Lőwék Dárdaiékat. Akkor a berlini csapat is jól szerepelt (a mostanihoz képest mindenképp'!) hatodik helyen végezve kvalifikálta magát az Európa-ligába.

Dárdai Pál edzőként nyert már olyan csapat ellen, melynél Lőw Zsolt dolgozott Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

Egy évvel később viszont Dárdai gárdája Lipcsében győzte le 3-2-re a Gulácsi Péterrel és Willi Orbannal felálló RB-t, amiért a szászok a zárófordulóban nagyon visszavágtak. Ugyanis Lőw csapata hatot rúgott az Olimpiai Stadionbanban Dárdai társulatának. Most újra hasonló leosztásban találkozik a két magyar játékosból lett edző. Egy olyan találkozón, mely mindkét csapatnak nagyon fontos.

Thomas Tuchel és Dárdai Pál nagyon fontos meccsen csap ma össze, előbbi munkatársa Lőw Zsolt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon

Az idén az elmúlt 10 évi önmagához képest bukdácsoló Bayern óriási lehetőséget kapott a pénteken a Dortmund ellen döntetlent játszó Bochumtól. Mert győzelem esetén visszaszerezheti a vezetést, és ismét saját kezébe veheti a sorsát négy mérkőzéssel a zárás előtt. A Bayern élre állhat egy diadallal, míg a Hertha akkor sem kerülhet el az utolsó helyről, ha nyer, ugyanis szombaton a tabella 17. helyén álló Schalke 04 az utolsó pillanatban 2-1-re nyert a Bremen ellen. Ezzel a Schalke jelenleg 5 ponttal előzi meg a berlini csapatot.

Mind Lőw, mind Dárdai számára élet-halál kérdése ez a meccs! A győztes tovább reménykedhet célja elérésében, aki viszont nem nyer, az lehet, hogy elbúcsúzhat attól. Egy biztos: két győztese nem lesz a Bayern-Hertha találkozónak. Dárdai Pál és Lőw Zsolt mivel egy korosztály tagjai, és mindketten a kor legjobb magyar focistái közé tartoztak, természetesen a válogatottban egymás oldalán is játszottak.

Pontosan 17 mérkőzésen.

Lőw Zsolt a 2004-es Eb-selejtezőn Svédország ellen Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Lőw 2002. május 8-án Dárdai szülővárosában, Pécsen mutatkozott be a magyar válogatottban egy Horvátország elleni barátságos találkozón. Dárdainak az már a 27. meccse volt a nemzeti 11-ben, már négy éve kihagyhatatlan volt onnan. Persze ne feledjük, hogy három évvel idősebb. Két év alatt 12 válogatott mérkőzésen is együtt játszottak, majd pont a német Lothar Matthäus kapitányi ténykedése idején hiányoztak mindketten, majd Bozsik Péter idején, 2006-ban megint együtt képviselték hazánkat négy meccsen. Ezután jött egy erőszakos fiatalítási korszak nemzeti 11-ünk történetében, amikor a huszonéves koruk végéhez közelítő focistákra sem volt szükség, majd Erwin Koemen első találkozóján, 2008. május 24-én Görögország ellen megint mindketten játszottak. Az Dárdainak az 50-ik, Lőwnek 24-ik fellépése volt a legjobbak között.

2008-ban Görögország ellen szerepelt utoljára együtt a válogatottban Lőw és Dárdai Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A 2008 májusi Magyarország-Görögország 3-2 után a Bayern jelenlegi edzője már csak egy meccsen lépett pályára a nemzeti csapat szerelésében, Dárdai pedig további 11-en.

Ez a találkozó egy héttel volt a Bundesliga zárófordulója után. Ezen a játéknapon Lőw végig játszotta a Greuther Fürth elleni találkozót, melyet 5-0-ra nyert a Hoffenheim, és ezzel a Mönchengladbach és a Köln társaságában feljutott a Bundesliga1-be. Dárdai pedig Münchenben lépett pályára. Az egy felhőtlen majális volt az Allianz Arénában, mert a Bayern az utolsó forduló eredményétől függetlenül már megnyerte a bajnoki címet, míg a Hertha több mint 10 ponttal rendelkezett többel, mint a legrosszabb bentmaradó helyen álló csapat. Már kora délelőtt nagyobb csoportok gyülekeztek München belvárosában, és éltették a bajnoki címet begyűjtő, és ezzel ismét a Bajnokok Ligájában induló csapatot. Furcsa a mondat második részét mai fejjel végiggondolni, de az előző évben a „nagy" Bayern csak az UEFA Kupában szerepelhetett. Ezzel a 2008-ban megszerzett arannyal visszatért az elitligába, és azóta megszakítás nélkül minden évadban ott van. Azon a májusi szombaton nemcsak a bajnoki aranyat ünnepelték a bajor drukkerek, hanem készültek elbúcsúztatni Oliver Kahnt. Ugyanis a kapuskirálynak az a Hertha elleni találkozó volt az utolsó hivatalos meccse sikeres pályafutása során.

2008-ban Dárdai csapata csak Oli Kahnt keserítette el Münchenben, most Kahn összes beosztottját szeretné Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SVEN SIMON/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Hamar kiderült, hogy a Bayern szurkolóknak ezen a mérkőzésen csak azért kellett izgulniuk, hogy a Titán megfelelő módon intsen búcsút karrierjének. Mivel a három pont sorsa két Luca Toni és egy Frank Ribery gólnak köszönhetően hamar eldőltű, a pályán lévők müncheni focisták már csak azon dolgoztak, hogy kiharcoljanak egy 11-est, hogy a kapuskirály ne szerzett gól nélkül fejezze be a focit. De ha ez nem megy, akkor legalább kapott gól nélkül teljesítse utolsó bajnokiját.

Nyilván az utóbbira volt nagyobb esély. Főleg úgy, hogy a berlini játékosok ritkán kerültek a kapujának a közelébe. Mégsem sikerült kapott gól nélkül búcsúznia. A magyar szurkoló persze azért szorított a nézőtéren, hogy ha már gólt kap Kahn, akkor azt egy magyar játékos szerezze. A 64. perctől volt erre esély, ekkor jött ugyanis csereként (4-0-s Bayern vezetésnél) Dárdai. Ám neki nem akadt komolyabb lehetősége. Tulajdonképpen másnak sem, mégsem tudott kapott gól nélküli találkozóval búcsúzni King Kahn. Már ott állt az oldalvonal mellett utóda, Michael Rensing, amikor egy Valerij Domovcsijszkij nevű bolgár focista váratlan lövése utat talált a kapujába. Ez volt a negyedik Bundesliga meccse a plovdivi születésű csatárnak, és az első gólja. Ezt még három követte később.

Dárdai Pál nevet a nap végén? Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

Azon a 15 évvel ezelőtti májusi napon csak Kahnnak volt fontos az a találkozó, most viszont nemcsak az azóta vezérigazgatóvá váló egykori világsztárnak, hanem mindenkinek. Főleg Dárdai Pálnak, aki miután játékosként nagy sikereket ért el a Herthaval, most edzőként harmadszor kell megmentenie a kieséstől. A másik oldalon pedig egy volt játékostársa-ellenfele igyekszik elkeseríteni őt.

Nyilván a délután fél négykor kezdődő meccs előtt a két magyar szakember jól elbeszélget egymással, majd megpróbál borsot törni a másik orra alá.