Mourinho Budapestre jön, hogy megint európai kupát nyerjen

fbl Horizontal
AS Roma's Portuguese coach Jose Mourinho (L) gestures during the UEFA Europa League Group semi final second leg football match between Bayer Leverkusen and AS Roma in Leverkusen, on May 18, 2023. (Photo by INA FASSBENDER / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európa-liga elődöntőjének visszavágóján a Sevilla hosszabbítás után 2-1-re nyert a Juventus ellen, így 3-2-es összesítéssel jutott be a döntőbe. A játéknap másik mérkőzésén José Mourinho csapata, az AS Roma kihúzta gól nélküli döntetlennel a Bayer Leverkusen otthonában, így 1-0-s összesítéssel került a fináléba. A döntőt Budapesten, a Puskás Arénában rendezik, ahol a Sevilla megszerezheti története hetedik, Mourinho pedig edzői karrierje második Európa-liga-győzelmét.

Sevilla-Juventus

A spanyol-olasz párharc első felvonásán a Sevilla az első félidő közepén vezetést szerzett, és sokáig úgy tűnt, előnyből várhatja a visszavágót, ám a Juventus az utolsó utáni pillanatban, a 97. percben kiegyenlített.

Kiélezett találkozóra volt kilátás, amelyet a Sevilla kezdett aktívabban, de a meccs legnagyobb helyzete a Juve előtt adódott, a 15. percben Bono hatalmas bravúrral védte Gatti szöglet utáni fejesét. A 24. percben jött a spanyolok válasza,

egy remek jobb oldali beadás után Ocampos fejesét szedte ki a gólvonalról óriási reflexmozdulattal Szczesny.

Lucas Ocampos sem hitte el, hogy kivédte a fejesét a Juventus kapusa Forrás: AFP/Cristina Quicler

A 27. percben Di María lépett ki ziccerben, ám hanyag emelése jócskán elkerülte a kaput, pár perccel később pedig Acuna bombáját kellett szögletre ütnie Szczesny-nek a túloldalon.

A 33. percben nem sok kellett a Juventus vezető góljához, Kean lövése azonban a jobb kapufa tövén csattant,

aztán jött egy sevillai helyzet, Rakitic lőtt főlé egy szép lekészítés után. Rengeteg helyzetet hozott az első félidő, csak a gól hiányzott a remek színvonalú meccsből. A Juventus a 42. percben betalált, de Locatelli lesen kapta az indítást, így nem volt érvényes a gól. A félidő hosszabbításában Cuadrado a 16-os vonalánál nyújtott lábbal becsúszva felrúgta Torrest, ám a videóbírós elemzés után nagy meglepetésre nem kaptak büntetőt a spanyolok.

Rengeteg helyzetet hozott az első félidő Forrás: AFP/Cristina Quicler

Rabiot és Bryan Gil lövéseivel kezdődött a második félidő, továbbra is nagy tempót diktáltak a csapatok. Az 55. percben egy Juve-kirúgás után ismét Rabiot került helyzetbe, de a francia középpályás a bal alsó sarok mellé helyezett. Az 58. percben újra az olaszok szerezhettek volna gólt, Bremer fejese kevéssel kerülte el a kapu jobb oldalát. A rengeteg helyzet ellenére továbbra is 0-0 állt az eredményjelzőn.

A 65. percben aztán megtört a jég, a csereként beálló Vlahovic az első labdaérintéséből gólt lőtt:

a szerb csatár egy szép átemeléssel használta ki a sevillai védők hatalmas hibáját. Nem sokáig állt továbbjutásra a Juve, a Sevilla a szintén csereként pályára lépő Suso bombagóljával kiegyenlített a 72. percben.

Dusan Vlahovic szerzett vezetést a Juventusnak, de nem sokáig örülhetett a torinói csapat Forrás: AFP/Cristina Quicler

A 83. percben ismét Suso veszélyeztetett, ezúttal remek szabadrúgással kínálta meg Szczesny-t. A hajrában is a Sevilla volt aktívabb, a spanyolok láthatóan nem szerettek volna hosszabbítást, az olaszok a kontrákra vártak. Az utolsó percek még hoztak Sevilla-helyzeteket - en-Nesziri fejesét földöntúli bravúrral hárította Szczesny -, de gólt nem, következett a kétszer 15 perces ráadás.

Két Juve-helyzettel indult a hosszabbítás, majd a csereként beállt Lamela góljával fordított a Sevilla.

Bryan Gil adott be remekül a bal szélről, a középen érkező argentin játékos pedig védhetetlenül fejelt a kapu jobb oldalába a 95. percben.

Erik Lamela fejesével fordított a Sevilla Forrás: AFP/Cristina Quicler

A folytatásban csak helyzetekig jutott, de egyenlíteni nem tudott a Juventus, így kiesett. A második számú európai kupasorozatot már hatszor megnyerő rekordbajnok Sevilla - amely emberhátrányban fejezte be a meccset - jutott be a budapesti döntőbe, ahol az AS Roma lesz az ellenfele.

Európa-liga, elődöntő, visszavágó:
Sevilla (spanyol)-Juventus (olasz) 2-1 (0-0, 1-1, 2-1) - hosszabbítás után
gól: Suso (71.), Lamela (95.), illetve Vlahovic (65.)
piros lap: Acuna (115., Sevilla)
Továbbjutott: a Sevilla 3-2-es összesítéssel.

Bayer Leverkusen-AS Roma

José Mourinho együttese egygólos előnyből várhatta a visszavágót egykori játékosának, Xabi Alonsónak a csapata ellen, aki még a Real Madridban volt a portugál edző futballistája.

A 12. percben kis híján előnybe kerültek a németek, Diaby lövése viszont a lécen csattant. Óriási fölényben futballozott a Leverkusen, de az első félidőben nem tudott gólt szerezni, így a Roma állt továbbjutásra. A második játékrészben sem változott sokat a meccs képe, továbbra is a Leverkusen volt aktívabb, az olaszok a biztos védekezést tartották elsősorban szem előtt. Xabi Alonso együttese nyomasztó fölényben játszott és nyomott a hosszabbítás kiharcolásáért, de egyre fogyott az ideje.

A Leverkusen hiába támadott, nem tudott gólt szerezni, így a Roma 1-0-s összesítéssel bejutott az Európa-liga döntőjébe.

José Mourinho Európa-liga-döntőbe vezette az AS Romát Forrás: AFP/Ina Fassbender

José Mourinho, aki az előző idényben Konferencia-ligát nyert az olasz csapattal, a Puskás Arénában második Európa-liga-győzelmét szerezheti meg, a sorozatot 2017-ben már egyszer megnyerte a Manchester United edzőjeként.

Európa-liga, elődöntő, visszavágó:
Bayer Leverkusen (német)-AS Roma (olasz) 0-0
Továbbjutott: az AS Roma 1-0-s összesítéssel.