Vágólapra másolva!
Többszáz magyar szurkoló indult pénteken hajnalban Podgoricába, hogy a szombati Montenegró-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőn buzdítsa Marco Rossi csapatát.

Kiküldött munkatársunk helyszíni tudósítása Podgoricából.

Míg másfé évtizede szinte szégyenkezni kellett, ha valaki kiment egy válogatott meccsre, addig az elmúlt időszak sikereinek köszönhetően előbb divat, majd már-már életforma lett mindenhova elkísérni a nemzeti tizenegyet.

A magyar szurkolók ezrei - sőt, olykor tízezrei - pedig nem csak az olyan nagy csapatok ellen, mint Anglia, Németország vagy Olaszország pakolnak fel, hanem már egy montenegrói túra is mozgásba hozza a gépezetet. A legnagyobb szervezett szurkolói csoport közösségi oldalán olvasható bejegyzés szerint bár a montenegrói szervezők nagyon kevés jegyet biztosítottak, a szurkolótábor így is ott lesz Szoboszlai Dominikék mögött.

A magyar szurkolók minden válogatott meccsen fantasztikus hangulatot teremtenek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezúttal is lesz szervezett vonulás, ami már önmagában olyan élmény, hogy megéri útra kelni. Pénteken kora reggel, az egyik diszkont légitársaság 6.25-kor induló legnagyobb gépén is szinte csak magyar szurkolók voltak. Mutatóban feltűnt egy-egy klubszín, de sokan Magyarország vagy Hungary feliratú pólóban, felsőben feszítettek.

Az alig egy órás út végén a landolást követően először harsant fel a "Ria, ria, Hungária" rigmus, megadva az alaphangot szombatra.

De információink szerint sokan mennek autóval is, és ugyancsak sokan vannak olyanok is, akik a tengerparti nyaralásukat kötik össze a válogatott meccsel.

Aki most indul, vagy érkezik, az a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hivatalos oldalán is megtalálja a legfontosabb tudnivalókat. A montenegrói szövetség az UEFA által előírt minimumot teljesítette az MLSZ számára átadott 500 jeggyel, a magyar szövetség pedig hiába kérte a vendéglátókat, nem voltak hajlandóak több belépőt adni.

Nem mindenkit hoz lázba egyébként a meccs annyira, mint a magyar drukkereket. A repülőtérről a városba menet arról kérdeztük a taxist, hogy minek szólnak zászlók a villanyoszlopokon.

"Május 21-én volt a nemzeti ünnep, a függetlenség napja, kint maradtak" - mondta cinkos mosollyal. Amikor rákérdeztünk, hogy hol nézi a szombati meccset, akkor pedig ennyi volt a válasz:

"Nem nézem sehol, mert dolgozni fogok."

Kinek, mi a fontossági sorrend, ugyebár...