Aprópénzen múlhat a Barcelona focicsapatának jövője

Presentation Of Ilkay Gundogan As A New FC Barcelona Player FC Barcelona FCB LaLiga EA Sports La Liga Joan Gamper Sports City sports news Urbanandsport Nurphoto Horizontal FOOTBALL
Ilkay Gundogan with the president of FC Barcelona, Joan Laporta, during the presentation of him as a new FC Barcelona player, in Barcelona, on 17th July 2023. -- (Photo by Urbanandsport/NurPhoto) (Photo by Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Csak a szokásos nyári történet: nagy bajban van az FC Barcelona. A katalán sztárcsapatnak sürgősen elő kell teremtenie 60 millió eurót különben nem fog tudni játékosokat igazolni, de az új szerződéseket regisztrálni, vagy akár a régieket megújítani sem lesz módja.

A COPE spanyol médiacsoport ismét hosszabb cikkben foglalkozik az FC Barcelona pénzügyi helyzetével, és nem fest rózsás képet a katalán klub jövőjét illetően. Mint írják a La Liga számításai szerint a klub 60 millió euróval túllépte a pénzügyi Fair Play kereteit.

Így pedig nem regisztrálhatják a már leigazolt játékosokat, mint Ilkay Gündogan, Inigo Martínez és Oriol Romeu, de nem újíthatják meg Sergi Roberto, Ronald Araujo és Marcos Alonso szerződését sem. Egyedül Gavi regisztrálására lenne lehetőségük.

A COPE értelmezésében a Barca keze meg van kötve. Ugyanis nem kezdhetnek el játékosokat eladogatni, vagy megvágni a korábban szerződésben rögzített fizetésüket. Egy példát is hoznak: eszerint, ha a klub eladná fiatal csatárát, Ansu Fatit 50 millió euróért, abból minden kötelezettség befizetése után nagyjából 15 millió eurója maradna a klubnak, amiből csak úgy igazolhatnak, hogy az 15 millió a szerződés időtartamában minden költséget - vételár és a játékos fizetése - maradéktalanul fedezzen.

Ilkay Gündogan (jobbra) aláírta a szerződését a Barcával és bízik a legjobbakban Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

Egy újabb számítás szerint Kessie eladás 30 millióért, Abde 15-ért, Ansu Fati 50-ér, Ferran Torres ugyancsa 50-ért, valamint Lenglet és Eric Garcia 10 millióért - ez a 165 milliós tétel lenne az, ami fedezné a 60 milliót, amire most égető szüksége lenne a klubnak. A klub ugyanis leírhatná az amortizációt, valamint megszabadulna több igen jól fizetett játékostól is. Csakhogy ez keret közel negyede, és akkor még mindig csak nullán van a klub, gyakorlatilag ott, ahol a part szakad.

A Barca tavaly nyáron ugyanebben a folyóban állt, csak akkor még térdig ért a víz, most meg már derékig. A klub akkor eladta több érdekeltségét, így a filmgyártó részlegének jó részét, illetve átadta marketingjogainak egy részét is. Most egy hasonló lépéssel gyorsan pénzhez juthatnak, ugyanakkor teljesen kipucolná a klubot, és gyakorlatilag semmilyen tőkéje nem maradna. Tavaly a nagy üzleti kavarás után tudták regisztrálni Robert Lewandowskit, és valamilyen furfanggal biztos, hogy idén is megoldást találnak majd. De a mozgásterük egyre csökken és kérdés, hogy mi lesz jövőre és azután.