Őrületes meccsen szenzációsan játszott Szoboszlai a Bayern ellen - videók

Szoboszlai Dominik, Liverpool
Liverpool's Dutch striker Cody Gakpo (R) celebrates with teammates after scoring a goal against Bayern Munich during the Singapore Festival of Football pre-season friendly match in Singapore on August 2, 2023. (Photo by Mohd RASFAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Liverpool 4-3-as vereséget szenvedett a német bajnok Bayern Münchentől a két csapat felkészülési mérkőzésén, Szingapúrban. Szoboszlai Dominik kezdőként 75 percet játszott, és amíg a pályán volt, az angol klub legaktívabb játékosának számított.

A liverpooliaknál Szoboszlai Dominik a Karlsruhe és a Leicester City elleni találkozó után harmadszor lépett pályára az új klubjában, és másodjára – hibás mezfelirattal elsőként – számított rá kezdőként Jürgen Klopp vezetőedző. Szoboszlai az angol csapat focistái közül talán a Bayern legjobb ismerőjeként várhatta a meccset, hiszen lipcsei játékosként ötször is játszott ellenük, egyszer pedig gólt is lőtt a bajoroknak.

A szerdai meccsen

már a második percben megszületett az első gól:

Cody Gakpo és Diogo Jota kényszerítője után előbbi vezethette rá Yann Sommerre a labdát, és a holland támadó értékesítette is a helyzetét.

Szoboszlai a hetedik percben próbálkozott először lövéssel, ám a 20 méterről leadott bombájába Konrad Laimer vetődött bele jól.

A következő percekben a Bayern többször is közel állt az egyenlítéshez, egy szöglet után például Benjamin Pavard először a kapufára fejelt, majd a visszapattanónál fölé bólintotta a labdát.

A félidő közepére visszább esett a meccs irama, így némileg váratlanul

a játékrész folytatásában még három gólt láthattak a nézők.

A 28. percben egy Liverpool-szöglet után a lényegében üresen felugró Virgil van Dijk fejelt a kapuba, de Serge Gnabry egy szólóakció végén hamar szépített, majd a kiegyenlített első félidő hajrájában Gnabry passzából Leroy Sané már a második gólt szerezte meg a Bayernnek.

A szünetben a felkészülési meccseken megszokottaktól eltérően mindkét csapat csak néhány cserét hajtott végre, így Szoboszlai – akinek a lövése mellett veszélyes beadása, jó indítása és fontos védekezési szerepe is volt az első félidőben – számára sem ért véget a találkozó. Thomas Tuchelhez hasonlóan Klopp is hármat változtatott: Ibrahima Konaté, Luis Díaz és Darwin Núñez lépett pályára.

Az uruguayi előtt rögtön helyzet is adódott, de a közeli fejese mellé szállt; a túloldalon pedig a szintén csereként beálló Kingsley Coman veszélyes lövését ütötte ki Alisson. A Sommert váltó Sven Ulreichnek is volt dolga: az egy óra elteltével lezajlott újabb cserék előtt Szalah passza után

Szoboszlai középre tartó lövését kellett fognia a német kapusnak.

A magyar fociválogatott csapatkapitánya továbbra is az egyik legaktívabb Liverpool-játékos volt, a letámadásainak köszönhetően többször is bajba került a Bayern védelme, de a bajoroknak sikerült elkerülniük az újabb kapott gólt – egészen a 66. percig. Egy szép ellentámadás után ugyanis

Szalah középre adását vette át precízen Luis Díaz, majd elgurította Ulreich mellett a labdát.

Az utolsó, pályán töltött pillanatáig aktív

Szoboszlai számára végül a 76. percig tartott a mérkőzés,

amikor Alissonon kívül minden maradék kezdőjátékost lecserélt Jürgen Klopp. A következő angol támadást épp két friss játékos hozta össze: Ben Doak beadása után Bobby Clark lövése először még átcsúszott Ulreich alatt, ám háraugorva végül sikerült hárítania a kapusnak.

Aztán a 80. percben szinte a semmiből egyenlített ismét a Bayern: egy szabadrúgás után Matthijs de Ligt fejesét még fogta Alisson, de

Josip Stanisic már nem hibázott.

Ám a Liverpool így is megnyerhette volna a meccset a hajrában: Luis Díaz hozta százszázalékos ziccerbe Núñezt, az uruguayi azonban nem tudta eltalálni az Ulreich melletti tátongó üres részt.

Ám így sem maradt a 3-3-as végeredmény (amely esetben büntetőpárbaj következett volna), ugyanis a hosszabbítás legelején De Ligt passza után

Frans Krätzig lőtt hatalmas bombagólt a jobb felső sarokba.

Ezt Alisson nem védhette, ám a brazil kapus a ráadás hátralévő részében még többször is megmentette a csapatát attól, hogy ne csak egygólos vereséget szenvedjen – végül maradt a 4-3-as Bayern-siker.

A Liverpool csapata a felkészülést hétfőn, a német Darmstadt ellen zárja, majd jövő szombaton a Chelsea ellen kezdi meg a Premier League 2023-24-es szezonját.

Felkészülési mérkőzés, Szingapúri Nemzeti Stadion (Kallang):
Liverpool (angol) – Bayern München (német) 3-4 (2-2)
gólszerzők: Gakpo (2.), Van Dijk (28.), Díaz (66.) ill. Gnabry (33.), Sané (42.), Stanisic (80.), Krätzig (90+1.)

Liverpool:
Alisson – Alexander-Arnold (Gomez, 61.), Matip (Konaté, 46.), Van Dijk (Quansah, 76.), Robertson (Cimikasz, 61.) – Jones (Clark, 76.), Mac Allister (Núñez, 46.), Szoboszlai (McConnell, 76.) – Jota (Díaz, 46.), Szalah (Doak, 76.), Gakpo (Elliott, 61.).