Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét sem telt izgalmas átigazolási hírek és pletykák nélkül. A legnagyobbat a két Premier League-ben szereplő manchesteri csapat, a United és a City robbantotta. A Vörös Ördögök 64 millió fontot fizettek az Atalantának a dán válogatott csatárért, Rasmus Höjlundért, míg a BL-címvédő City 90 millió euróért szerződtette az RB Leipzig horvát védőjét, Josko Gvardiolt. A fent említett két játékos ügye is mutatja, hogy az átigazolási piacon elképesztő összegek mozognak, de könnyen lehet, hogy a nyár legnagyobb durranása még hátra van, hiszen az angol válogatott Harry Kane és a francia világbajnok Kylian Mbappé átigazolása is a levegőben lóg még.

Manchesteri bombaigazolások

Az angol bajnok és Bajnokok Ligája-győztes Manchester City 90 millió euróért leigazolta az RB Leipzig horvát hátvédjét, Josko Gvardiolt, aki öt évre szóló szerződést írt alá.

"Mindig is arról álmodtam, hogy egy napon majd Angliában szerepelhetek és az, hogy a Manchester Cityben tehetem ezt meg, óriási elismerés a számomra. Aki látta a Manchester Cityt játszani a legutóbbi szezonban, az tudja, hogy a világ legjobb csapata.

- kommentálta klubváltását a horvát középhátvéd, aki 90 a millió eurós árával minden idők második legdrágább védője lett Harry Maguire után, akit 80 millió fontért (102 millió euró) szerzett meg 2019-ben a Manchester United.

Gvardiol a manchesteri együttes második nyári szerzeménye a szintén horvát Mateo Kovacic után.

A lipcseiekkel az elmúlt idényben bajnoki bronzérmet szerzett, illetve Német Kupát nyert horvát játékos rövid időn belül a negyedik komoly távozója a Leipzignek, melytől korábban Szoboszlai Dominik 60 millió fontért a Liverpoolhoz, a francia Christopher Nkunku a Chelsea-hez, az osztrák Konrad Laimer pedig a Bayern Münchenhez igazolt.

A Manchester United 64 millió fontért megszerezte az Atalanta dán támadóját, Rasmus Hojlundot.

A klub szombaton honlapján jelentette be a 20 éves dán tehetség szerződtetését, jelezve, hogy Hojlund öt évre, 2028 nyaráig szóló megállapodást kötött a csapattal és a szerződés később további egy évvel meghosszabbítható.

Hojlundot már be is mutatták az Old Traffordon Forrás: AFP/Darren Staples

Az MU a vételárat nem közölte, ugyanakkor egybehangzó sajtóinformációk szerint az angol együttes 64 millió fontot (28,9 milliárd forint) fizet az olasz klubnak, s ez az összeg további nyolc millióval emelkedhet Hojlund teljesítményétől függően.

A dán csatár egy szezon után távozott Bergamóból, ahol összesen tíz gólt szerzett az előző idényben.

A Manchester United eladta a kapusát, Nathan Bishopot az angol másodosztályban szereplő Sunderlandnek. A 23 éves futballista nemrég azzal került a figyelem középpontjába, hogy az egyik felkészülési mérkőzésen súlyos sérülést okozott az ellenfelének.

Nathan Bishop távozott Manchesterből Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Sean M. Haffey

A hollywoodi sztár, Ryan Reynolds társtulajdonában lévő Wrexham együttesével játszott felkészülési mérkőzést a Manchester United július végén. A találkozó 12. percében Erik Ten Hag csapatának a kapusa, Nathan Bishop brutálisan összeütközött ellenfelével, Paul Mullinnal, akit kórházba kellett szállítani, mert kilyukadt a tüdeje.

A San Diegó-i Snapdragon Stadionban kifütyülték a szurkolók a félidőben lecserélt kapust, aki később nyilvánosan bocsánatot kért megsérülő ellenfelétől.

A Manchester United néhány nappal a mérkőzést követően eladta a kapust a másodosztályú Sunderland csapatának, amely hároméves szerződést kötött a focistával. Bishop valószínűleg nem sokszor lépett volna pályára a hamarosan kezdődő szezonban, hiszen az MU felnőtt keretében négy kapus is található, köztük a David De Gea helyére szerződtetett kameruni Andre Onana, aki az Intertől érkezett a nyáron.

Tovább költekezik a Chelsea

Robert Sánchez személyében spanyol válogatott kapust igazolt a Chelsea futballcsapata. A londoni klub a Brighton csapatából pótolja a nyáron Szaúd-Arábiába igazolt Édouard Mendyt, ugyanis mindenben megállapodtak a klubbal Robert Sánchez átigazolását illetően.

A londoni kékek 20 millió fontot fizetnek a Brightonnak, ám ez az összeg bónuszokkal együtt 25 millióra nőhet.

A 25 éves kétszeres spanyol válogatott kapus a Premier League előző idényében 23 meccsen lépett pályára, ebből hatot hozott le kapott gól nélkül. A Chelsea emellett nem tett le a Brighton középpályásáról, Moises Caicedról sem, a hírek szerint továbbra is tárgyal a két csapat, annak ellenére, hogy legutóbb a londoniak 80 milliós ajánlatát utasított el a Brighton.

Robert Sánchez (j) a Chelsea-ben folytatja pályafutását Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton

A Chelsea leigazolta az AS Monaco francia válogatott védőjét, Axel Disasit.

A 25 éves 190 centi magas belső védő tagja volt a katari világbajnokságon ezüstérmes francia válogatottnak, három találkozón lépett pályára a tornán.

A nyugat-londoni klub 45 millió eurót fizetett Disasiért a hercegségbeli csapatnak, a francia válogatott játékos hatéves szerződést kötött új klubjával.

Axel Disasi a Tunézia elleni meccsen a katari vb-n Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Disasinak főszerep juthat az idei szezonban, ugyanis a felkészülési időszakban a szintén francia válogatott Wesley Fofanának elszakadt az elülső keresztszalagja, így a tavaly nyáron 80.4 millió euróért igazolt védő vélhetően a teljes előttünk álló szezont kihagyja.

Disasi számára nem lesz teljesen ismeretlen a közeg, ugyanis a Chelsea télen már leigazolta a Monacóból a korábbi hátvédtársát, Benoit Badiashilét is, így ha az összeszokottsággal biztosan nem lesz gond, ha összeáll Londonban a francia védőkettős.

A Barcelona elveszítheti legjobb játékosát

Sajtóhírek szerint biztosan távozik a Barcelona két focistája, a francia Ousmane Dembélé, illetve a középpályás, Franck Kessié is.

Ousmane Dembélé a Paris Saint-Germain játékosa lesz, a párizsiak már meg is egyeztek a Barcelonával, 50 millió eurót fizetnek majd a francia támadóért, aki várhatóan 2028-ig ír majd alá, ha megfelel az orvosi vizsgálatokon.

Ousmane Dembélét 2017 nyarán 135 millió euróért szerződtette a Barcelona a Borussia Dortmund csapatától. A francia támadó azóta 185 meccsen 40 gólt lőtt és 43 gólpasszt adott a katalán csapatban, mellette három bajnoki címet és két spanyol Király-kupát nyert.

Ousmane Dembélé a Barcelona egyik legnagyobb értéke Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Sam Hodde

Távozik a csapattól az elefántcsontparti középpályás, Franck Kessié is, aki a szaúdi ligába, azon belül is az al-Ahli csapatához igazol. Érte körülbelül 15 millió eurót fizetnek majd, várhatóan három éves szerződést köt majd új csapatával.

Harry Kane Münchenben igazolna

A Bayern München most már annyi pénzt ajánlott az angol válogatott gólrekorderéért, ami komoly problémát okoz a Tottenham Hotspur vezetőségének.

Daniel Levy, a Spurs tulajdonosa ugyanis további gondolkodási időt kért, amir millió oka van. Pontosabban százmillió, méghozzá fontban, és habár sokáig azt mondta, hogy soha nem adja el a 30 éves csatárt, a Bayern München utolsó ajánlata már elgondolkodtatta.

Harry Kane a Premier League történetének második legeredményesebb játékosa Forrás: AFP/Isabel Infantes

A bajorok miután az azóta már Szaúd-Arábiába távozó Sadio Manéval igencsak befürödtek, mindent megtesznek, hogy megszerezzék a világ jelenlegi egyik legjobb csatárát, aki lényegesen megbízhatóbbnak tűnik, mint a szenegáli sztár. Angol lapértesülések szerint 86 millió fontot ajánlottak Kane-ért, ami a bónuszokkal együtt akár a 100 millió fontos végső árat is elérheti.

A támadó hajlana a klubváltásra, ugyancsak a hírek szerint már mindenben meg is egyezett a müncheniekkel, beleértve a heti 400 ezer fontos fizetését is. A Bayern azt szeretné, ha a Lipcse elleni jövő hét szombati szuperkupameccsen már pályára küldhetné Kane-t, ezért is igyekeznek nyomást gyakorolni a Spursre.

A csatár szerződése jövő nyáron jár le, és, ha nem hosszabbít, akkor a Spurs kénytelen lesz áron alul, vagy akár ingyen elengedni.

Mindenki megunta Mbappé hisztijét

A focivilág történetének egyik legszövevényesebb, és talán egy kis túlzással a legbotrányosabb átigazolási szappanoperája zajlik jelenleg éppen a szemünk előtt, amelynek a főszereplője a francia Paris Saint-Germain világbajnok sztárja, Kylian Mbappé. A világsztár támadó kétségkívül a jelenlegi labdarúgás egyik legnagyobb sztárja, ám csak a pályán, azon kívül nem igazán tekinthető éppen példaképnek.

Egyre nagyobb a botrány Kylian Mbappé körül a PSG-nél Forrás: AFP/Franck Fife

A még mindig csak 24 éves játékos körül forr a levegő, szinte nincs olyan nap, amikor a világsajtóban ne jelenne meg róla valamilyen átigazolási hír, ám jelenleg papíron még mindig a PSG játékosának tekinthető, a szerződése szerint még egy évig. Ám az szinte biztosra vehető, hogy többet nem lép pályára a párizsi együttesben. Hogy áll jelenleg a helyzete, hogyan alakulhat a jövője, milyen forgatókönyvek képzelhetőek el? Ezt jártuk körbe, amit a linkre kattintva olvashat el.

Visszavonult minden idők egyik legjobb kapusa

45 évesen bejelentette visszavonulását minden idők egyik legjobb kapusa, az olasz világbajnok Gianluigi Buffon.

„Ez van, srácok! Mindent megadtatok nekem és én is mindent megadtam nektek. Együtt csináltuk" – írta a közösségi oldalán a búcsúüzenetében a legendás kapus, aki 2006-ban világbajnoki címet nyert az olasz válogatottal.

  • Buffon a 2006-os németországi világbajnokságon mindössze két gólt kapott: egy öngólt a csoportkörben, a fináléban pedig büntetőből Zinedine Zidane vette be a kapuját.

Buffon 1995-ben a Parma csapatában kezdte a pályafutását, amelyben 220-szor lépett pályára, 1999-ben pedig megnyerte a csapattal az UEFA-kupát és az Olasz Kupát.

2001 nyarán világrekordnak számító 52.88 millió euróért szerződtette a Juventus. Buffon 17 évig védett a torinói csapatban, amellyel összesen tíz bajnoki címet nyert, nem mellesleg a csapatnál maradt, amikor a 2006-os calciopolibotrány miatt kizárták a csapatot a Serie A-ból és a másodosztályba száműzték.

Gianluigi Buffon, minden idők egyik legjobb kapusa Forrás: ddp images via AFP/Jochen Luebke

Buffon 2018 nyarán a Paris Saint-Germainhez igazolt, de mindössze egy szezont követően visszatért a Juventushoz, majd 2021 nyarán a másodosztályban szereplő Parmához igazolt, ahol pályafutása végéig védett.

Az egyetlen nagy trófea, amelyet Buffon sosem tudott megnyerni, a Bajnokok Ligája serleg volt: 2003-ban az AC Milantól, 2015-ben a Barcelonától, 2017-ben pedig a Real Madridtól kapott ki a Juventus a fináléban.

  • Buffon volt az első kapus, akit a Serie A legjobb játékosának választották, 12-szer pedig az olasz élvonal legjobb kapusa lett.

Buffon 1997. október 29-én mutatkozott be az olasz válogatottban, egészen 2018 márciusáig védett a Squadra Azzurrában, amelyben a 176 lejátszott mérkőzésével ő a válogatottsági csúcstartó.

Az olaszok 2006-os világbajnok csapatából Buffon vonult vissza utolsóként.

Liverpool-legendák Szaúd-Arábiában

Távozik Szoboszlai Dominik labdarúgócsapatától, a Liverpooltól a brazil középpályás, Fabinho, aki a szaúdi al-Ittihadnál folytatja pályafutását.

A korábban Karim Benzemát és N'Golo Kantét is szerződtető arab együttes sajtóértesülések szerint 40 millió fontért szerezte meg Fabinhót, aki öt évig erősítette a szigetországi együttest.

A 29 éves Fabinho 219 alkalommal szerepelt a Liverpoolban, amellyel 2019-ben Bajnokok Ligáját, egy évvel később pedig Premier League-et nyert.

A Liverpooltól - amely idén nyáron szerezte meg a német RB Leipzigtől Szoboszlait - a múlt héten Jordan Henderson is elköszönt 12 év után, ahogy Roberto Firminónak is lejárt a szerződése a csapatnál, és mindkét futballista Szaúd-Arábiába igazolt.

Sadio Mané Szaúd-Arábiába igazolt Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Tim Nwachukwu

A szaúdi labdarúgó-bajnokságban szereplő al-Nasszr leigazolta a Bayern München szenegáli támadóját, Sadio Manét.

A szaúdi al-Naszr sajtóinformációk szerint 30 millió eurót fizetett a szenegáli támadóért, aki már át is esett a kötelező orvosi vizsgálatokon, az érkezését pedig egy videóval erősítették meg az új csapatánál.

Mané tavaly nyáron 32 millió euróért szerződött a Liverpooltól Münchenbe, ahol nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, a szezon vége felé már a kezdőcsapatban is elveszítette a helyét. Harmincnyolc tétmeccsen 12 gólt szerzett.

Müncheni idényének mélypontja az volt, amikor a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő után az öltözőben összetűzésbe keveredett Leroy Sanéval, akinek az arcába ütött.

Távozhat a Fradi csatára, Urbán Flórián csapata válogatott játékost igazolt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában újoncként szereplő BVSC-Zugló csapata bejelentette, hogy leigazolta Vinícius Paulót.

A hétszeres magyar válogatott védő hétfőn bontott szerződést a görög másodosztályba kiesett Levadiakosszal, kedden pedig már mi is beszámoltunk róla, hogy az NB II-be tarthat. Szerda reggel aztán a BVSC meg is erősítette, hogy Vinícius a másodosztályú klubhoz igazolt.

Vinicius Paulo a portugálok elleni vb-selejtezőn Forrás: NurPhoto via AFP/Carlos Palma

Az Urbán Flórián vezette zugló csapatnak a nyári átigazolási időszakban Hidi Patrik és Nikola Mitrovics után Vinícius már a harmadik rutinos játékos, akit sikerült megszereznie.

A BVSC-Zugló jelentős erősítéseket hajtott végre a nyáron, de úgy tűnik, Urbán Flórián tovább erősítené csapatát, ugyanis sajtóhírek szerint hamarosan a Fehérvár FC klublegendája, Stopira lehet a következő érkező.

A BVSC szerdán jelentette be, hogy leigazolta Vinícius Paulót, most pedig egy másik korábbi Vidi-játékos kék-sárgában folytathatja pályafutását. Urbán Flórián csapatának legújabb kiszemeltje ugyanis az a Stopira, aki idén nyáron 11 év után távozott a Fehérvár FC-től.

Stopira kétszer nyert magyar bajnoki címet a piros-kékekkel, emellett Magyar Kupa és Magyar Szuperkupa-győzelmet is ünnepelhetett.

A török Yeni Asir információi szerint a török másodosztályban szereplő Bodrumspor szeretné kölcsönvenni a Fradi dán támadóját, Nikolai Baden Frederiksent.

Nikolai Baden Frederiksen távozhat a Fraditól Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Ferencváros februárban vette másfél évre kölcsön a holland Vitesse csapatától a dán futballistát, ám úgy tűnik, a nagy reményekkel igazolt támadóhoz nem ragaszkodnak az Üllői után, így a magyar bajnoknál már a kölcsönszerződés lejárta előtt lemondanának a játékos szolgálatairól. Frederiksen tavasszal hat bajnokin és két Európa-liga-mérkőzésen játszott, de összesen csak alig több mint 300 percet töltött a pályán. Ez idő alatt gólt nem, viszont egy gólpasszt kiosztott.

A nyáron már több létszámfelettivé vált külföldi játékos távozott a Fraditól, többek között Roko Baturina, Xavier Mercier és Carlos Auzqui.

A Fehérvár FC-t erősíti majd a dán FC Kobenhavn csapatától érkezett Mamoudou Karamoko. A 24 esztendős francia támadó 1998. június 8-án született Párizsban, fiatalon a Paris FC és a Strasbourg labdarúgója volt, a 2019/2020-as szezonban a Wolfsburgban játszott, ahol bemutatkozhatott a Bundesligában is, a tartalék-csapatban pedig 20 mérkőzésen 12 gólt szerzett. Ezt követően az osztrák LASK Linz játékosa lett, ahol 27 mérkőzésen 9 gólt szerzett, az elmúlt másfél évben pedig a dán FC Kobenhavn kötelékéhez tartozott, így kétszeres dán bajnoknak és egyszeres dán kupagyőztesnek mondhatja magát, egy félidő erejéig pedig a Bajnokok Ligájában is pályára lépett a Manchester City otthonában.