A csapat, amelyet vagy gyűlölni vagy imádni lehet

Promotion celebration of the 1. FC Heidenheim Sports Bundesliga Ascent Promotion celebration soccer Horizontal
29 May 2023, Baden-Württemberg, Heidenheim: Soccer: Promotion celebration, 1st FC Heidenheim, Voith Arena. Heidenheim fans celebrate the club's first promotion to the Bundesliga. Photo: Heiko Becker/dpa (Photo by Heiko Becker / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Vereséggel mutatkozott be a Bundesliga1-ben az újonc Heidenheim. A Baden-Württembergben található 50.000-es település csapata Wolfsburgban kapott ki a nyitófordulóban, és most hazai környezetben próbálja bizonyítani, hogy helye lehet a legjobbak között. Nem lesz könnyű, mert  sem a 16 éves múltja, sem a költségvetése, sem a játékosállománya nem mérhető össze még a többi kiesőjelöltével sem. A papírforma alapján egyszeri, és megismételhetetlen lesz az idei elsőosztályú szereplése, de a sport attól (is) szép, hogy sokszor kiszámíthatatlan.

Az 1. FC Heidenheim az azonos pontszámmal végző RB Leipziget jobb gólkülönbségével megelőzve bajnoki címet szerez, a harmadik helyre a SV Darmstadt 98 fut be, hét ponttal kevesebbet gyűjtve, mint az első két helyezett.

Ez nem egy jóslat a Bundesliga 2023-24-es szezonjának végeredményét illetően,

hanem egy visszatekintés a pont 10 évvel ezelőtti, 2013-14-es bajnokságra. Ott lett aranyérmes a Heidenheim, megelőzve a szászokat és a „liliomokat". Ám mielőtt bárki azt gondolná, hogy napszúrást kaptam a késő nyári kánikulában gyorsan hozzáteszem:

a Bundesliga3 végeredményéről van szó.

Kicsit váratlan volt a 2013-14-es szezon végén a baden-wüttembergi kiscsapat aranyérme, de aki élen végez egy olyan mezőnyben, amelyben ott található a Hansa Rostock, az Unterhaching, az MSV Duisburg, a Saarbrücken, és a már említett két csapat, annak jár a kalapemelés. Mondhatták akkor a Heidenheim drukkerei, hogy a szisztematikus építkezés beérett, mivel ugyanaz az edző, Frank Schmidt irányította akkor már folyamatosan hét éve a szakmai munkát, érthető, hogy tervszerűen haladt előre a csapat.

A Heidenheimet a 2013-14-es szezonban Frank Schmidt vezette bajnoki címig a Bundesliga3-ban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Swen Pfortner

Az 1.FC Heidenheim 2007 elején vált ki az 1846-ban alapított anyaklubból, és első hat találkozóját nem számítva története során mindig Schmidt vezetésével zajlottak az edzések, mindig ő vázolta fel az aktuális taktikát, majd a mérkőzéseken is ő irányította a csapatot. A frissen alakult csapat 2007 tavaszán a jogelőd helyét átvéve a negyedosztályban kezdte a szereplését, majd

2009 májusában lépett a harmadik vonalba.

Abban a hónapban, vagyis 2009 májusában alapították az RB Leipziget, mely egy megvásárolt jognak köszönhetően az ötödosztályban kezdte szereplését. És azzal a céllal, hogy néhány éven belül négy osztályt emelkedve a legjobbak közé, majd hamarosan Európa legjobbjai közé, a Bajnokok Ligájába emelkedjen.

A Leipziget ugyanis egy energiaitalt gyártó világcég hozta létre, az ismert márkájához hasonlóan a focicsapatával is a világot akarta meghódítani. Az újonnan alakult társulat az említett, 2013-14-es szezonra érte el a harmadosztályt. És úthengerként nyomult tovább a legjobbak irányába. Ezen nyomulása során viccelte meg a kisváros, kis pénzzel működő kiscsapata őt, és

taszította a második helyre a maga szerény eszközeivel.

A Leipzig további sorsa ismert: a 2016-17-es szezont már a Bundesliga1-ben töltötte, a 2017-18-ast pedig már azon kívül a Bajnokok Ligájában is. A lipcsei gárda 2020-ban elődöntőt játszott a BL-ben, és folyamatosan meghatározója a kontinens focijának is. Ahogy azt az alapítók megálmodták 2009-ben. Nagy pénz nagy focit hoz – tudjuk Puskás Ferenc óta.

A képen alig látható Frank Schmidtet ünneplik a játékosai: a Heidenheimet 2007 óta irányító trénerrel május végén megnyerték a Bundesliga2-t, így az új szezonban a Bundesliga1-ben szerepelhetnek Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

A Heidenheim esetében a kis pénz is elhozott olyan sikert, melyről senki nem álmodott abban a városkában. Megragadt a csapat a másodosztályban, de amikor szurkolói egy-egy találkozó előtt beszélgettek a kis tizenötezres stadionban valószínűleg többet került szóba a „meddig maradhatunk még itt" kérdés, mint a „mire lennénk jók az elsőosztályban" felvetés.

Már a Bundesliga2-ben is a legkisebb stadionnal rendelkezett a csapat.

Pedig ahogy egyre acélosabbá vált a gárda, úgy érdeklődtek egyre többen iránta. Időnként bővítgették a helyet, de a tavalyi pontvadászatban még mindig csak 6000 ülőhellyel rendelkezett, és 9000 állóval. Nemcsak a méretével lóg ki a sorból, hanem azzal is, hogy ennél magasabban nincs Bundesliga stadion, ugyanis 550 méterrel található a tengerszint felett. Ez persze önmagában nem lenne gond, de megközelíteni sem könnyű,

sok szurkoló élsportolóknak megfelelő terheléssel tud ide feljutni.

Ugyanis alig van parkolóhely, az iránybuszok a meccsek előtt zsúfoltak, így sokan vállalják a gyaloglást lentről. És legyünk őszinték: akik két-három sör elfogyasztása után (vannak ilyenek Németországban!) indulnak meccsre, azoknak ez komoly vállalkozás. Fekete humorral lehetne mondani, hogy legalább csak 300 méterre van egy kórháztól a pálya, de a gyalog érkezők ezt aligha érzik viccesnek.

A Heidenheim stadionja nem egy oroszlánbarlang, de a drukkerek remélik a Németországban is alig ismert játékosok oroszlánként küzdenek majd itt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

Ám Heidenheimben mostanában minden szenvedést megér, ha valaki ott lehet az FCH hazai találkozóján. Szombaton pedig bizonyára tetőfokára hág a futball-láz, ugyanis

jön a csapat első elsőosztályú, hazai találkozója!

A Bundesliga bemutatkozás vereséget hozott Wolfsburgban, most javíthatnak Frank Schmidt tanítványai. Bizony, ez nem elírás, még mindig Frank Schmidt irányítja a gárdát!

Megszakítás nélkül 16 éve.

Játékosként érkezett a klubhoz, és lehet, hogy majd 20-30 év múlva bottal, vagy járókerettel távozik. Miután leleplezték a szobrát a stadionban. Ez a csapat visszahoz valami szerethető, régi romantikát a gépies, elüzletiesedett focivilágba.

Schmidt-edző 30-as keretében 28 német, és 2 osztrák játékos van.

A focisták közül sokan 6-8 éve itt játszanak.

Ha a szurkolókon múlna Frank Schmidtnek már állna a szobra Heidenheimben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Heiko Becker

Semleges fociszurkolóként nem lehet nem szeretni ezt a gárdát. Ám a Bundesliga konzervatív rajongói azonnal hozzáteszik, hogy a társaság az utolsó utáni pillanatban vette el a feljutást a Bundesliga dinoszauruszától, a Hamburgtól. És csatlakozott ahhoz az elsőosztályhoz, melyben van néhány olyan gárda, melyet a „régivágásúak" szintén nem tartanak idevalónak.

Közülük egyik, a Hoffenheim ellen debütál hazai pályán az FCH.

Amikor a Hoffenheim 2008-ban "heidenheimszerűen" megjelent a Bundesliga1-ban, akkor a sajtó a "Hamupipőke-történet" címkéjét aggatta rá. Ám senki ne felejtse el: a Hoffenheim és a Heidenheim között óriási a különbség! Előbbit Európa egyik leggazdagabb vállalkozója, Dietmar Hopp hozta létre eurómilliókból. Mint a már említett RB Leipziget a vállalatóriás. A Heidenheim viszont tényleg a szegény kislány, akit dölyfös nővérei el akarnak rejteni a világ elől, de ő nem hagyja magát. Egy nagyon jó szellemű társaság jutott el végül "a fényes bálba".

A wolfsburgi nyitómeccs után az edző játékosának, Tim Kleindienstnek köszöni meg a játékot, és talán azt mondja: majd a jövő héten nyerünk Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Swen Pfortner

Amikor májusban reálissá vált az esetleges másodosztályú bajnoki cím, Schmidt-edző még akkor is visszafogott, és higgadt tudott maradni, amikor ezt mondta:

Mi csak focizunk, ugyan várakozáson felül teljesítünk, esélyünk van valami különleges eredményre, de továbbra is arra fogunk koncentrálni, hogy élvezzük a munkánkat."

A munka gyümölcse beérett,

a háromszoros Bundesliga-bajnok, BEK-győztes Hamburg maradt a másodosztályban,

a Heidenheim pedig ebben az évben Németország 17 legjobb csapatát fogadhatja, és utazhat azok (többnyire) ultramodern stadionjába.

Májusban az utolsó meccs 93. percében még két gól kellett a Heidenheim feljutásához. Előbb Beste egyenlített, majd Tim Kleindienst a 99. percben a Bundesliga1-be lőtte csapatát Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

A játékosok többsége ennek ellenére valószínűleg továbbra is két lábbal marad a földön.

Heidenheimben a focistákkal bármikor össze lehet futni egy-egy boltban, étteremben, a benzinkútnál.

Mindenkivel el lehet beszélgetni -- már szóba került, hogy minden focista németajkú - lehet aláírást, közös fotót kérni.

Családias klub, talán az egy évvel ezelőtt igazolt Jan-Niklas Beste szerződtetésének körülményei is ezt támasztják alá. Erről ezt mondta a játékos:

Soha egyetlen klubbal vagy edzővel sem volt ilyen egyszerű minden. Itt nincs akkora felhajtás, mint más kluboknál. Ez egy remek dolog."

A 16 éves Hamupipőke története óriási fordulatot vett, eljutott a bálba. Egy tündérmesének itt kellene véget érnie, de ez nem itt fog.

Vélhetően a folytatás szomorú lesz, bánatos és drámai.

Mert kizárt, hogy egy olyan csapat, melynél a 30-as játékoskeret összértéke nem éri el a harmincmillió eurót "labdába rúghasson" a gazdagok ligájában. A harmadik legszegényebb, a Bochum kerete dupláját éri, a szombati ellenfélé, a Hoffenheimé a négyszeresét. És akkor ne is kerüljön szóba a Bayern, melynek 30 profija együtt majdnem 1 milliárdos értéket képvisel.

A rekordbajnoknak 13 olyan focistája van jelenleg, aki egyedül értékesebb, mint a Heidenheim.

Jamal Musiala a maga 110 milliójával 80 millióval kerül többe, mint Frank Schmidt egész társulata.

Nem vár könnyű szezon az újoncra, de ha csak egy évig tartózkodhat a Heidenheim az "ígéret földjén" játékosai, szurkolói, a település lakosai akkor is életük legszebb kalandjai között fogják emlegetni azt.

Aztán majd szólni kell egy neves szobrásznak, hogy lenne egy megrendelés a számára.