A játékosok érdekében nem lesznek extra hosszú meccsek az Európai Labdarúgó Szövetség sorozataiban

Ahead of the UEFA Champions League Final 2022–23 in Istanbul champions,final,Football,Inter,Istanbul,league,Manchester City,M Horizontal, Bajnokok Ligája
ISTANBUL, TURKIYE - JUNE 09: The championship trophy is brought to the Ataturk Olympic Stadium ahead of the Manchester City and Inter UEFA Champions League final match in Istanbul, Turkiye on June 09, 2023. Berk Ozkan / Anadolu Agency (Photo by Berk Ozkan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezető tisztségviselője "abszurdnak" nevezte az időhúzás kiküszöbölésére alkalmazott új hosszabbításos szabályt, szerinte az UEFA sorozataiban ezt nem fogják bevezetni.

A futball szabályalkotó testületének (IFAB) határozata értelmében a játékvezetőknek minden félidő végén annyit kell hosszabbítaniuk, amennyi időt elvettek a rendes játékidőből a gólörömök, cserék és ápolások. A cél az, hogy növeljék a tényleges játékkal töltött időt, azonban ez sokszor azt eredményezi, hogy a mérkőzések 90 helyett 100 vagy annál több percig tartanak.

A játékosok szakszervezete, a FIFPRO, valamint Kevin De Bruyne és Raphael Varane személyesen is felemelte szavát az új szabály ellen, amely szerintük a sűrű versenynaptárban még jobban kifacsarja majd a futballistákat.

"Teljesen abszurd" - jellemezte az intézkedést Zvonimir Boban, az UEFA horvát sportigazgatója, az AC Milan korábbi középpályása.

"A játékosok jólléte szempontjából ez egy kisebb vagy nagyobb tragédia, mivel akár 12, 13, 14 perccel is hosszabb lehet egy mérkőzés

- fogalmazott. - Tapasztalatból mondom, hogy amikor már 60-65 perce játszol és kezdesz fáradni, várod a végét. Aztán egyszer csak jön valaki és azt mondja, még 15 percet rátesz. Sokszor beszélünk kritikusan a versenynaptárról és a túl sok meccsről, de nem halljuk meg a játékosok és edzők szavát... Őrület.

Ez egyszerűen túl sok, tehát mi nem fogjuk alkalmazni. A mi irányelveink mások."

A Bajnokok Ligájában nem lesznek extra hosszú meccsek az UEFA ígérete szerint Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Berk Ozkan

Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetői bizottságának vezetője is egyetért Bobannal, hangsúlyozva: az európai szövetség már öt éve azon dolgozik, hogy növelje az aktív játékidőt.

"Van fontosabb dolog is, mint a többletidő pontossága.

Mi arra kérjük a bírókat, hogy a hosszabbítás helyett arra összpontosítsanak, hogy a játékmegszakításnál minél hamarabb újrainduljon a játék."