Vágólapra másolva!
A Ferencváros a litván bajnok Zalgiris Vilnius szó szerinti kiütésével sorozatban ötödik idényben kvalifikálta magát egy európai kupa csoportkörébe. Ez még soha egyetlen magyar csapatnak sem sikerült, és a bajnoki címvédő zöld-fehérek érdemeit egyáltalán nem csökkenti, hogy az idei ősz során az Európa Konferencia-liga csoportmeccsein kell helytállniuk. Sőt, ez tulajdonképpen óriási lehetőséget nyithat meg a klub előtt!

- hangzott el Máté Csabától, a Ferencváros edzőjétől a Zalgiris Vilnius elleni 3-0-s hazai győzelem után. A Groupama Arénába kilátogató 12-13 ezer szurkoló alighanem egyetértett vele, mert köztük járkálva senkitől nem lehetett azt hallani, hogy "kár volt ide bejutni", illetve nyilván azért mentek ki annyian a meccsre a nyár utolsó napján, mert ők is úgy gondolják, hogy komoly sikert jelent bejutni a Konferencia-liga csoportkörébe.

Az nem vitás, hogy Kl, nem egyenlő a Bajnokok Ligájával, de még az Európa-ligával sem, bár az is igaz, hogy utóbbitól már nem sokkal marad el a csoportkörbe jutó csapatok erejét látva. És az sem vitás, hogy a feröeri Klaksvík ellen elbukott BL-selejtező után a legtöbb szurkoló emészthetetlen keserűséget és haragot érzett, és a pokolba kívánta az egész további selejtezősdit.

Szerencsére a csapat nem került hasonló lelkiállapotba, amiben óriási szerepe volt a KÍ elleni kudarc után menesztett Sztanyiszlav Csercseszov helyét elfoglaló Máté Csabának.

Az elmúlt tíz évben a Fradi összes külföldi edzőjét segítő magyar szakember korábban már három meccs erejéig ült a kispadon, ezúttal viszont sokkal komolyabb feladatot kapott: ki kellett vezetnie a Fradit a gödörből, és ugyanazzal a lendülettel el kellett juttatnia a Konferencia-liga csoportkörébe (a Klaksvík elleni kiesést követően a Fradi a Kl selejtezőjének második körébe került át).

Máté Csaba hibátlanul végezte a munkáját Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Máté Csaba kezdettől fogva határozottan képviselte a klub álláspontját: bármilyen európai kupasorozat csoportkörébe bejutni óriási eredmény a csapat részéről, komoly presztízzsel bír a klubra nézve. Míg nem bejutni, értelemszerűen, komoly presztízsvesztesége jelent(ett volna). Az edző ezt az elszántságot át tudta adni a játékosoknak, akik szintén őszintén át tudták élni a Konferencia-liga csoportkörbe jutás fontosságát.

Ebben persze segített, hogy a feröeriek elleni rúgott gól nélküli 2x90 perc után Dublinban átszakadt a gát.

Az ír bajnok Shamrock Roverst az előző idényben az Európa-liga rájátszásában 4-1-es összesítéssel búcsúztatta a Fradi, most pedig idegenben négyet, itthon kettőt rúgva 6-0-val ütötte ki.

Adama Traoré, akárcsak tavaly, ezúttal is a Fradi támadójátékának egyik főszereplője volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csapat mind a hat gólját más-más játékos (Sigér, Ramírez, Traoré, Varga Barnabás, Zachariassan, Samy Mmaee) lőtte, ami meghozta az önbizalmat, a játékkedvet, és újra összekovácsolta a csapatot.

A selejtező bajnoki ágán szereplő Fradi értelemszerűen csak bajnok riválisokat kapott, azaz egyetlen ellenfelét sem becsülhette le. A játékosok, köztük a csapatkapitány Dibusz Dénes, vagy éppen Sigér Dávid is elmondta,

a saját bőrükön tapasztalták meg, hogy az esélytelenebbnek tartott csapat bizony okozhat meglepetést, és még egyszer nem fognak ebbe a folyóba lépni.

Nem is léptek! A Shamrock után a négy brazil légióssal felálló máltai Hamrun Spartansnak már Vallettában rúgtak hat gólt, Varga Barnabás mesterhármast vágott, Mohamed Abu Fani pedig irgalmatlan nagy bombával tette le a névjegyét.

Varga Barnabás, kis túlzással amikor labdához ért a Hamrun ellen, abból gól lett Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A már tét nélküli visszavágón 0-1-ről fordítva már csak becsületből is nyert 2-1-re a Fradi. A rájátszásban a litván Zalgris Vilnius következett, amit előzetesen Máté Csaba a legerősebb ellenfélnek titulált. A Fradi ennek megfelelően komolyan vette mindkét mérkőzést, és már az első idegenbeli meccsen aratott 4-0-s sikerrel gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutást. A hazai 3-0 már csak a kötelező lecke felmondása volt.

  • A Fradi a Konferencia-liga selejtezőjében lejátszott mind a hat mérkőzését megnyerte.
  • A hat meccs gólkülönbsége is imponáló: 21 rúgott és mindössze 2 kapott gól
  • Négy meccsen nem kapott gólt a Fradi, egyedül a Hamrun tudott mindkét meccsen 1-1 gólt szerezni ellenük
  • A hat meccsen Varga Barnabás 7, míg Adama Traoré 6 gólt szerzett
  • Összesen kilenc Fradi-játékos talált be selejtezősorozatban

Jöhet a csoportkör, nem is akármilyen riválisokkal!

A harmadik idényét író Konferencia-ligát érezhetően igyekszik egyre magasabbra pozícionálni az UEFA, ami már döntők helyszínének kiválasztásában is tetten érhető. Az első finálé helyszíne Tirana, a másodiké már Prága volt, míg az idei soroztat döntőjét már az AEK Athén 32500 férőhelyes vadonatúj létesítményében rendezik majd 2024. május 29-én.

Declan Rice, a West Ham United csapatkapitánya a Konferencia-liga trófeájával Forrás: AFP/Daniel Leal

A Konferencia-ligába nem lehet selejtező nélkül bejutni, azoknak a csapatoknak, amelyek nem a BL- vagy az EL-selejtezőből érkeznek, legalább egy play-off párharcot nyerniük kell, mint például a topligákból érkező olyan sztárcsapatoknak, mint az Aston Villa, a 2022-es Európa-liga-győztes Eintracht Frankfurt, az Osasuna, a Fiorentina vagy a Lille. Az eddigi két finálét nem kisebb nevű csapatok vívták, mint az AS Roma és a Feyenoord, illetve legutóbb a West Ham United és a Fiorentina. A végső győztes jutalma pedig egy hely az Európa-liga következő kiírásának csoportkörében!

A csürtötöki play-off párharcok lezárultával eldőlt, hogy a Ferencváros az első kalapból várhatja a pénteken 14.30-kor kezdődő sorsolást.

Azaz egészen biztosan nem kerülhet össze az Eintracht Frankfurttal, a Dinamo Zagrebbel, a Brugge-zsel, az Alkmaarral, a Genttel, a Fenerbahcével és a Lille-lel.

A második kalapból viszont kaphatja akár az Aston Villát, a Fiorentinát, vagy a norvég Bodő/Glimtet, és bizony könnyen összeállhat egy olyan halálcsoport, ahol az első kalapos Ferencváros lesz a nagyok prédája. Mondunk két példát: alighanem kevés zöld-fehér drukker örülne egy Aston Villa, Besiktas, Aberdeen, vagy egy Fiorentina, Genk, Nordsjelland triónak. Noha mindegyikben meglehet találni a szépet is.

Ugyanakkor egy kis szerencsével akár egy Slovan Bratislava, Asztana, Ballkani trió is összejöhet a Fradi alatt, ami a szurkolók szempontjából - a szlovák bajnok kivételével - vajmi kevés értékkel bír,

a klubnak viszont óriási esélyt kínálna, hogy ismét megérje a tavaszt, és akár még menjen is egy (két?) fordulót. Amivel, mondanunk sem kell, újra történelmet írna.

Sorsolás tehát pénteken, azaz ma 14.30-tól!