Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta csütörtökön a 2023 legjobbja elismerésre eséllyel pályázókat a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), a férfi jelöltek között pedig a világbajnok argentin Lionel Messi mellett a francia válogatott és a Paris Saint-Germain világsztárja, Kylian Mbappé, valamint a Manchester Cityvel triplázó norvég Erling Haaland is szerepel.

A 12 játékost tartalmazó névsorban szerepel többek között még a Bajnokok Ligája döntőjében győztes gólt szerző Rodri, a Manchester City spanyol középpályása, valamint a Napoli bajnoki címében főszerepet vállaló nigériai Victor Osimhen és georgiai Hvicsa Hvarackelia is.

Az edzők ötfős listáján ott van a Manchester Cityt irányító Josep Guardiola, illetve a Napolival 33 év szünet után újra olasz bajnoki címet nyerő Luciano Spalletti.

A legjobb női futballista díjára a 16 jelölt közül eséllyel pályázik az aranylabdás Aitana Bonmatí, valamint a hozzá hasonlóan spanyol válogatott és friss világbajnok Jenni Hermoso.

A legszebb gólért járó Puskás-díj jelöltjeinek listáját jövő csütörtökön hozza majd nyilvánosságra a FIFA.

A női edzőknél a férfiakhoz hasonlóan öt jelölt közül kerül majd ki a győztes, s mindkét nemnél a kapusokra is külön lehet voksolni, emellett egy szurkolói díj is gazdára talál.

A szavazásban hagyományosan a válogatottak csapatkapitányai és szövetségi kapitányai, valamint újságírók vesznek részt, a szurkolók pedig október 6-ig szavazhatnak a FIFA honlapján.