Elképesztő BL-dráma a Real Madrid-Union Berlin meccsen

Horizontal
Real Madrid's English midfielder #5 Jude Bellingham (C) celebrates with teammates scoring his team's first goal during the UEFA Champions League 1st round day 1 group C football match between Real Madrid and Union Berlin at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on September 20, 2023. (Photo by Thomas COEX / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Bajnokok Ligája C csoportjának 1. fordulójában a Real Madrid egy 94. percben lőtt góllal 1-0-ra legyőzte a Schäfer Andrást foglalkoztató Union Berlint a Santiago Bernabéu Stadionban, míg az A csoportban török Galatasaray kétgólos hátrányból állt fel a dán FC Köbenhavn elleni isztambuli mérkőzésen.

Szerdán este a Real Madrid azt az Union Berlint fogadta a Santiago Bernabéu Stadionban, melynek BL-keretében nincs ott a sérüléséből lábadozó Schäfer András. A német csapat története első BL-mérkőzésére készült, ráadásul rögtön a 14 elsőségével rekorder Real Madrid vendégeként.

A Real Madrid remek formában várta a meccset, Carlo Ancelotti csapata ugyanis mind azt öt szezonbeli bajnoki meccsét megnyerte, ráadásul ott volt a kezdőben az a Jude Bellingham, aki nyáron 103 millió euróért igazolt a Realban a Borussia Dortmund csapatából, és eddig öt meccsen öt gól és egy gólpassz a mérlege.

Jude Bellinghamet már most imádják Madridban Forrás: AFP/Thomas Coex

Az Union Berlin felemásan kezdte az idei szezont. A német fővárosi csapat az első két bajnoki meccsét megnyerte, a legutóbbi kettőt viszont elveszítette, így korántsem csúcsformában érkezett a madridi találkozóra. Schäfer András sérülés miatt nem lehetett ott az Union Berlin csapatában,

ott volt viszont a kezdőben a tunéziai Aïssa Laïdouni, aki korábban három bajnoki címet nyert a Ferencváros csapatával, majd a katari világbajnokság után igazolt a német csapathoz.

A Real Madrid kezdte jobban a meccset, és a harmadik percben már ziccerig is eljutott. Bellingham balról betekert labdájára a távozó Karim Benzema helyére szerződtetett Joselu robbant be, de a spanyol válogatott támadó hat méterről Frederik Ronnow kezébe fejelt. Három perccel később újabb hatalmas madridi helyzet maradt ki. Ezúttal Lucas Vázquez tekert középre, a labda tökéletes volt Joselu fejére, de a spanyol támadó öt méterről kapu mellé fejelt.

A folytatásban a Real Madrid irányította a meccset, Ancelotti csapata 71%-ban birtokolta a labdát, de igazán komoly helyzetet nem tudott kidolgozni az Union Berlin kapuja előtt, amit jól szemléltet, hogy a Királyi Gárdának csak egy kaput eltaláló lövése volt az első félidőben, az is a harmadik percben.

Joselunak volt két lehetősége az első félidőben Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A második félidőt már nagyobb lendülettel kezdte a Real Madrid, amely az 51. percben majdnem vezetést szerzett. A brazil válogatott Rodrygo kapott egy átadást, betört a tizenhatoson belülre, majd a közeli lövését Ronnow kiütötte. Ezt követően Lucas Vázquez visszaszerezte a labdát, majd középre nyesett Rodrygónak, a brazil támadó akrobatikus mozdulattal kapura húzta a labdát, de a jobb kapufát találta telibe.

Három perc múlva újabb madridi helyzet maradt ki. Ezúttal Eduardo Camavinga ment el a bal szélen, visszapasszolt az érkező Joselunak, aki 11 méterről lőtt, de Ronnow védeni tudta a léc alá tartó labdát.

A 63. percben megint kapufát lőtt a Real Madrid.

Rodrygo jobb oldali beadására Joselu érkezett, a 11 méteres fejesét azonban Ronnow egy hatalmas bravúrral a jobb kapufára tolta.

Joselunak semmi nem jött össze az Union Berlin ellen Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ezt követően a Real Madrid elkezdett még jobb rohamozni, azonban az Union Berlin védelme elképesztő módon állta a sarat, különösen az olasz Európa-bajnok, a 36 éves Leonardo Bonucci volt elemében, aki folyamatosan takarította el a labdákat a kapu előteréből. Nem mellesleg a Juventusból kirúgott legendás focistának ez volt az első mérkőzése a német csapatban.

A 78. percben tizenegyest reklamáltak a madridiak.

Lucas Vázquez húzott el a jobb oldalon, a középre tett labdáját Joselu lőtte el 11 méterről, de a labda elakadt a bevetődő Danilho Doekhiban, a norvég Espen Eskås játékvezető azonban nem látott szabálytalanságot és a videobíró sem talált kivetnivalót a döntésében.

A 83. percben újabb meccslabdát hagyott ki a Real Madrid.

Ezúttal Bellingham adott középre, az érkező Joselu pedig 11 méterről kapura húzta a labdát, de a lövése néhány centivel elkerülte a bal kapufát.

Jude Bellingham sem akarta elhinni, mekkora Real-helyzetek maradtak ki Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Burak Akbulut

A hajrában a madridiak mindent megtettek a győztes gól megszerzéséért, de németek rendkívül szervezetten védekeztek, az utolsó percekben pedig már az órát is taktikusan pörgették.

Úgy tűnt, hogy az Union Berlin története első BL-mérkőzésén pontot rabol a 14-szeres Bajnokok Ligája-győztes Real Madridtól, azonban a 94. percben jött a dráma.

Egy szöglet után az uruguayi Federico Valverde lőtt 18 méterről kapura, a labda elakadt a blokkban, de pont Jude Bellingham elé pattant, azt angol középpályásnak pedig közvetlen közelről csak a kapuba kellett kotornia azt, ezzel pedig megnyerte a meccset a csapatának.

Az A csoportban az FC Köbenhavn meglepetésre már 2-0-ra is vezetett a Galatasaray vendégeként, de a török együttes ki tudta használni, hogy a 73. perctől kezdve emberelőnyben játszott, és a hajrában két gyors góllal egyenlített, otthon tartva ezzel egy pontot.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:
A csoport:
Galatasaray (török)-FC Köbenhavn (dán) 2-2 (0-1)
gólszerzők: Boey (86.), Tete (88.), illetve Elyounoussi (35.), Goncalves (58.)
kiállítva: Jelert (73.)

C csoport:
Real Madrid (spanyol)-Union Berlin (német) 1-0 (0-0)
gólszerző: Bellingham (94.)