Itt a FIFA magyarázata az újabb őrült világbajnoki ötletre

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Döntő, finálé, Argentína-Franciaország, Argentína, Franciaország, 2022.12.18.
LUSAIL CITY, QATAR - DECEMBER 18: The FIFA World Cup Qatar 2022 trophy prior the FIFA World Cup Qatar 2022 Final match between Argentina and France at Lusail Stadium on December 18, 2022 in Lusail City, Qatar. (Photo by Marvin Ibo Guengoer - GES Sportfoto/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) azt ígéri, nem éri hátrány egyik csapatot sem amiatt, hogy a 2030-as világbajnokságot hat országban, három kontinensen bonyolítják le.

A FIFA tanácsa szerdán jelentette be, hogy Spanyolország, Portugália és Marokkó láthatja vendégül a 2030-as vb-t, de az első három mérkőzésnek - centenáriumi ünnepséggel egybekötve - Uruguay, Argentína és Paraguay ad otthont, mivel az első világbajnokságot 1930-ban Uruguayban rendezték.

A nemzetközi szövetség közölte: annak a hat csapatnak, amely Dél-Amerikában játssza majd első találkozóját, majd utána Spanyolországba, Portugáliába vagy Marokkóba kell utaznia, 11-12 napot biztosítanak az utazásra és a regenerálódásra a második csoportmeccs előtt.

Már a döntő időpontja is megvan: július 21-e. A FIFA szerint a dél-amerikai mérkőzéseket június 8-án és 9-én rendezik majd, azaz néhány nappal a hivatalos nyitó összecsapások előtt, amelyekre június 13-án és 14-én kerül sor. Uruguay, Argentína és Paraguay, valamint három ellenfelük az első meccsüket követően június 21-én és 22-én lépnek legközelebb pályára.

A tervezetet ugyanakkor még jóvá kell hagynia a FIFA kongresszusának.

A 2026-os - már nem 32, hanem 48 csapatos világbajnokságnak - Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó a házigazdája. Az azt követő világbajnokságon ugyancsak 48 válogatott vesz majd részt.