Egy pillanat alatt lepleződött le a FIFA őrült és gátlástalan terve

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, Anglia - Irán, Anglia, Irán, Halífa Nemzetközi Stadion, 2022. 11. 21., Gianni Infantino, Qatar prime minister Sheikh Khalid bin Khali
FIFA president Gianni Infantino and Qatar prime minister Sheikh Khalid bin Khalifa bin Abdul Aziz Al Thani in the stands before the FIFA World Cup Group B football match in Qatar between England and Iran at the Khalifa International Stadium on November 21, 2022. Photo: Jonas Ekströmer / TT / code 10030 (Photo by JONAS EKSTROMER / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem keltett különösebb meglepetést, hogy október 9-én, hétfőn Szaúd-Arábia hivatalosan is benyújtotta pályázatát a 2034-es labdarúgó-világbajnokság megrendezésére. Ráadásul egyedüli rendezőként, azaz szó sincs már arról, hogy az arab ország Egyiptommal és Görögországgal karöltve rendezzen. Ezeket az országokat lepöccintették a sakktábláról, miközben a FIFA-elnök, Gianni Infantino ördögi tervének utolsó puzzle-darabkája is a helyére került.

Sokan nem értették, miért hozott a FIFA olyan döntést, amely szerint 2030-ban Spanyolország, Portugália és Marokkó mellett három dél-amerikai ország is rendezhet egy-egy vb-meccset. Azaz Argentína, Uruguay és Paraguay is kapott egy-egy mérkőzést: a három dél-amerikai ország együttesének első csoportmeccsét hazai pályán játszhatja le. Majd azok a csapatok, amelyek Dél-Amerikában kezdik meg a világbajnokságot, visszarepülnek Európába vagy Afrikába és ott folytatják a világbajnokságot.

Ez csak első hallásra tűnt elmebetegségnek (amúgy az), holott semmi másról nem szól az egész mesterterv, mint Szaúd-Arábia helyzetbe hozásáról. A FIFA egy héttel ezelőtti közleményében már volt egy elrejtett mondat, amire nem sokan figyeltek fel.

Nevezetesen: miközben a világszövetség kihirdette a 2030-as rendezőket, egy mondattal "meghívta az ázsiai és óceániai térség szövetségeit", hogy azok pályázzanak a 2034-es vb-rendezésére.

A FIFA gondoskodott róla, hogy a 2034-es vb-t Szaúd-Arábia rendezhesse meg Forrás: Getty Images/Justin Setterfield/Justin Setterfield

Ez a mondat nem volt más, mint felhívás keringőre. A FIFA ezzel a lépéssel gyakorlatilag "felkérte" a szaúdi szövetséget, hogy pályázzon, s lőn csoda: nem sokkal a 2030-as vb-rendezés bejelentése után meg is érkezett a szaúdiak pályázata.

Egyedül akarják megrendezni a vb-t, szó sincs tehát már arról, hogy a görögökkel és az egyiptomiakkal karöltve rendezzenek.

A hoppon maradt két ország most verheti a fejét a falba, igaz, arra nem volt reális esély, hogy akár az egyiptomiak, akár a görögök vb-t rendezzenek. A szaúdiak korábban azzal etették meg a világot, hogy hármasban mennek neki a világbajnokság megrendezésének, de ez csak ócska porhintés volt. Mert néhány hónappal ezelőtt - "váratlanul" - Rijád visszavonta a pályázatot. Minden bizonnyal ők már pontosan tudták, hogy mire készül a FIFA. Arra, hogy a három dél-amerikai országnak gumicsontot szórva egyszerűen a dél-amerikai térséget töröljék a 2034-es pályázók közül.

A hírek szerint az Ausztrál Labdarúgó Szövetség gondolkodik, hogy benyújtsa a pályázatát a 2034-es vb megrendezésére. Ha ezt megteszik, sok pénzt dobnak ki az ablakon, mert a szaúdi pályázattal szemben szinte biztosan esélytelenek lesznek. Pénzzel ugyanis a hatalmas arab államot nem lehet megverni. Szakmailag pedig azért nehéz az ausztrálok helyzete, mert egy nyáron rendezett világbajnokság esetén a déli féltekén éppen a tél közepén kerülne sor az eseményre. (Volt már ilyen, nem is egyszer: 1962-ben, Chilében, 2010-ben Dél-Afrikában játszottak téli körülmények között a csapatok.) Ugyanakkor az sem elhanyagolható szempont, hogy egy esetleges ausztrál rendezés esetén a meccsek egy része közép-európai idő szerint hajnalban vagy kora reggel kerülne megrendezésre, ez pedig üzleti szempontból is aggályos.

Ausztrália és Új-Zéland idén közösen női focivébét rendezett, óriási közönségsiker volt ez a rendezvény, így azzal nem lenne gond, hogy az ausztrálok (akár egyedül is) 48 csapatos vb-t rendezzenek.

Ausztrália és Új-Zéland közösen rendezte meg a 2023-as női foci-vb-t Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Mark Avellino

De szinte biztos, hogy nem fognak. Mégpedig azért nem, mert már - minő meglepetés - 70 ország fociszövetsége jelezte, hogy támogatja a szaúdiak pályázatát. Óriási, nem?

Még senki sem ismeri a szaúdi pályázat részleteit, de 70 ország máris letette a voksát mellette. Mely országok lehetnek ezek?

Senki sem tudja. Abban szinte biztosak lehetünk, hogy nem a futballvilág meghatározó szereplői között kell keresni a lelkes támogatókat.

Ezt az egész őrületet csak egyféleképpen lehetne megakadályozni, ha a világfutball meghatározó országai fellázadnának és deklarálnák, hogy nem utaznak el egy szaúdi világbajnokságra. Ez azonban - és ebben is szinte biztosak lehetünk - nem fog megtörténni. A "demokratikus" FIFA kongresszusán is megvan az egy ország egy szavazat elve.

Azaz a Salamon-szigetek szövetségének szavazati joga pontosan annyit ér, mint az ötszörös világbajnok braziloké.

Másrészt: ha az ellen nem protestálnak a szövetségek, hogy 2026-ban akár 45 fokos hőségben kell játszaniuk Amerikában, ha az ellen nem szólaltak fel, amit Gianni Infantino a 2030-as vb-rendezés kapcsán kitalált, akkor miben lehetne reménykedni?

Azt meg akár mulatságosnak is lehetne nevezni, hogy a váratlanul helyzetbe hozott dél-amerikai szövetségek máris marakodni kezdenek a koncon. Ezt jelzi, hogy az argentinok máris arról nyilatkoztak, hogy nekik nem elég az egy csoportmeccs - többet akarnak. Ezen sem lehet nagyon csodálkozni. 1930-ban az első labdarúgó-világbajnokságot Uruguay rendezte. Szegény dél-amerikaiak! Naív módon abban bíztak, hogy a pénzéhes FIFA majd ezt figyelembe véve az egész vb-rendezést a kontinensnek adja majd. Hiú ábránd volt.

Azok az egyéni felszólalások, amelyek eddig kritizálták a FIFA 2030-as döntését, szinte el sem jutnak a döntéshozókig. Olyan, mintha valaki egy felszálló repülőgép hangját akarná túlkiabálni.

Gianni Infantino már most ennek a sportágnak a valaha élt legkártékonyabb és legpénzéhesebb figurája.

Nem olyan régen ezt a kétes címet elődjére, Joseph Blatterre aggatták. Nos, a Blatter-féle korrupció sem volt mindennapos, de ami itt és most (a szemünk előtt) zajlik, az túl megy minden határon.

Gianni Infantinóval az élen a FIFA tönkreteszi a futballt Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Változásban azonban legfeljebb azok reménykedhetnek, akik hisznek a csodákban. Ebben a tervben az utolsó puzzle-darab is a helyére került. Dől a lé, csak arról nem beszél senki, mi lesz azzal a sporteseménnyel, amely az összes (beleértve a nyári olimpiát is) a világ máig legnépszerűbb sportága. Amelyet - ha Gianni Infantinón múlna - akár a Mount Everesten is megrendezné a FIFA, csak legyen elég lóvé, amely elvakítja a döntéshozókat.