Vágólapra másolva!
José Luis Mendilibar a Sevilla labdarúgócsapatával idén tavasszal Budapesten megnyerte az Európa-ligát, néhány hónappal később mégis kirúgták a spanyol edzőt, mert az együttes rettentően gyengén kezdte a 2023/2024-es idényt. A 62 éves szakember márciusban vette át a La Liga-csapat irányítását, amellyel rövid időn belül nemzetközi kupát nyert, ám ez októberben már nem érdekelte a Sevilla vezetőit és elzavarták a klub éléről. Mendilibar esete kapcsán összeállításunkban olyan edzőket mutatunk be, akiket annak ellenére rúgtak ki a csapataiktól, hogy nem sokkal korábban hatalmas sikereket értek el.

Fél év után kirúgták a hősként ünnepelt sikeredzőt

José Luis Mendilibar idén márciusban vette át a Sevilla irányítását, amellyel alig több mint két hónappal később, május 31-én a Puskás Arénában tizenegyespárbajban legyőzte a José Mourinho által irányított AS Romát az Európa-liga döntőjében. A 62 éves szakember vezetésével a spanyol sztárcsapat rekordot jelentő, hetedik alkalommal hódította el a trófeát, Mendilibart a győzelem után hősként ünnepelték Sevillában.

mert mindenki láthatta, hogy mit tett, és amit csinált, az nagyszerű, ezért minden bizalmat megérdemel a klubtól" - mondta az újabb Európa-liga-siker után a klublegenda Jesús Navas.

José Luis Mendilibar tavasszal Európa-ligát nyert a Sevilla edzőjeként Forrás: NurPhoto via AFP/Flaviu Buboi/NurPhoto/Flaviu Buboi

Mendilibar március 21-én azzal a céllal vette át az andalúziai együttes irányítását a szezon hátralévő részére, hogy az élvonalban tartsa a szenvedő csapatot, amely végül a 12. helyen zárt a La Ligában, és az Európa-liga megnyerésével kivívta a Bajnokok Ligája-szereplést is. A kupagyőzelem után José María del Nido Carrasco alelnök bejelentette, hogy a baszk szakember jövő nyárig a klubnál marad, ám az új szezonban nagyot fordult a világ a sikeredzővel.

Az andalúziai klub a 2023/2024-es idényt nagyon rossz formában kezdte, és a vezetőség október 8-án úgy döntött, megköszöni a 62 éves szakember eddigi munkáját.

A Sevilla - minden versenysorozatot figyelembe véve - 11 mérkőzésből öt döntetlen és négy vereség mellett csupán kettőt nyert meg, a Bajnokok Ligája főtábláján pedig sem a francia Lens-t, sem pedig a holland PSV Eindhovent nem tudta legyőzni az első két fordulóban.

A Sevilla a spanyol bajnokságban nem áll kieső helyen és a BL-ben is minden esélye megvan még a továbbjutásra, ám a klub vezetőségének hamar elfogyott a türelme. Az andalúz csapatnál egyébként az utóbbi időben gyakori jelenség az edzőváltás, az elmúlt egy évben három trénert, Mendilibar mellett Julen Lopeteguit és Jorge Sampaolit is kirúgták a csapattól.

Mendilibart márciusban nevezték ki a Sevilla élére, de októberben már menesztették Forrás: AFP/Cristina Quicler

Sorra rúgták ki a sikeres sztáredzőket a Real Madridtól

Az AC Milannal 1994-ben Bajnokok Ligája-győztes Fabio Capello az 1996/1997-es szezonban, majd 10 évvel később is egy-egy idény erejéig volt a Real Madrid edzője. Első Realos időszakában bajnokságot nyert és letette egy olyan csapat alapjait, amelyik a következő szezonban megnyerte a BL-trófeát. Az olasz edző olyan legendás játékosokat tudott megszerezni, mint Davor Suker, Roberto Carlos, Clarence Seedorf és Predrag Mijatovics, ám 1997-ben Silvio Berlusconi hívására nem tudott nemet mondani (egy másik verzió szerint kirúgták, mert nem játszatta eleget Lorenzo Sanz klubelnök fiát, Fernandót) és visszatért a Milanhoz, ahol egy felejthető évadot töltött. 2006-ban ismét a Real élére került, előtte két Scudettót is nyert a Juventusszal, de mindkettőt elvették a bundabotrány miatt.

Fabio Capello 10 éven belül két szezont töltött a Realnál, mindkettőben bajnoki címet nyert Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Capello a 2006/2007-es idényben a sztárokkal teli madridi gigásszal ismét spanyol bajnokságot nyert, és az idény közben kemény döntéseket is hozott. A kétszeres aranylabdás Ronaldót januárban kirúgta a csapatból, mert elege lett abból, hogy a súlyfelesleggel küzdő brazil csatárnak csak a bulizáson és a nőkön járt az esze. Az olasz edző a csapat legnagyobb sztárjával, David Beckhammel sem kivételezett, az angol klasszist egy ideig mellőzte, ám végül meggondolta magát és visszavette.

"Ekkoriban rendkívül kemény mérkőzést játszottunk a Real Sociedad ellen, és elérkezettnek láttam az időt, hogy feloldjam a büntetését.

De az igazság az, hogy továbbra is profin edzett, és a csapattársai is nagyon erősen mellette álltak. Emiatt térhetett vissza a csapatba, és kapott újabb játéklehetőséget" - emlékezett vissza a Beckham-ügyre Capello a Four Four Two-nak adott interjújában.

Capello Beckhamet is kitette a csapatból, majd meggondolta magát Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Az akkor 61 éves szakember az idény végén megnyerte a La Ligát és még két év volt hátra a szerződéséből, de a Real vezetősége elsöprő többséggel szavazott az olasz edző kirúgása mellett. Második madridi időszakában a sajtó és a publikum is hevesen bírálta Capello ténykedését, több spanyol lap is a Beckham-ügyet jelölte meg a tréner bukásának elsődleges okaként.

A Real Madridnál egyébként nem számít ritka jelenségnek, hogy nem sokkal a hatalmas sikerek után küldenek el edzőket.

1998-ban hiába nyerte meg Jupp Heynckes a Bajnokok Ligáját a csapattal, a szezon végén mennie kellett, a Reallal kétszeres BL-győztes Vicente Del Bosquét pedig a 2003-as bajnoki cím után küldte el Florentino Pérez klubelnök.

A spanyol válogatott szövetségi kapitányaként később világ- és Európa-bajnok trénernek nem sikerült a címvédés a BL-ben, de a kirúgása hátterében az is állhatott, hogy nem támogatta David Beckham leigazolását és Claude Makelele eladását.

Vicente Del Bosque kétszer nyert bajnokságot és BL-t a Real edzőjeként Forrás: AFP/Pascal Guyot

A Real Madrid mostani edzője, Carlo Ancelotti is megtapasztalhatta már a spanyol csapatnál jelenlévő maximalizmus keserű oldalát. A négyszeres Bajnokok Ligája-győztes edző a 2013/2014-es szezonban került először a klub élére, amellyel 12 év után BL-t nyert, valamint a Spanyol Kupát is elhódította.

A következő idényben a Real egyetlen trófeát sem tudott megszerezni, Ancelottinak pedig mennie kellett.

Az olasz sikeredző jelenleg a második időszakát tölti Madridban, ezalatt minden fontosabb trófeát (La Liga, Spanyol Kupa, BL, klubvilágbajnokság) legalább egyszer megnyert, és jövő nyáron minden bizonnyal a brazil válogatott szövetségi kapitánya lesz.

Carlo Ancelottit egyszer már kirúgták a Real Madridtól Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Miguel Fernandez/NurPhoto/Jose Miguel Fernandez

Világszenzációt okozott, mégis kirúgták

1986 óta tartó edzői pályafutása során Claudio Ranieri rengeteg csapatnál megfordult. A 72 éves olasz szakember többek között a Valencia, a Parma, a Juventus, a Chelsea, az AS Roma és az Inter együttesét is irányította, jelenleg a Serie A-ban szereplő Cagliari edzője.

Legnagyobb sikerét az angol Leicester City élén aratta, amikor 2016-ban világszenzációt okozva megnyerte a Premier League-et.

Ez egy olyan hőstett volt, amire élő ember nem számíthatott, hiszen 2015 nyarán a fogadóirodák is 5000 az 1-hez adták a Leicester bajnoki címét. Ranieri ezen a nyáron vette át a klub irányítását, amely a történelmi sikert megelőző idényben csak a csodával határos módon maradt benn az élvonalban.

Claudio Ranieri óriási meglepetésre 2016-ban bajnoki címre vezette a Leicester Cityt Forrás: AFP/Adrian Dennis

Ranieri irányításával elképesztő szárnyalásba kezdett a PL-ben a Leicester, Kasper Schmeichel, N'Golo Kanté, Rijad Mahrez és Jamie Vardy vezérletével a topcsapatokat megelőzve óriási meglepetésre megnyerte a bajnokságot. A kiscsapat csodagyőzelméhez természetesen kellett az összes topklub gyengélkedése is, de egy ilyen sikert aligha kell magyarázni. Ilyen kaliberű hőstett 50 vagy 100 évente egyszer, ha előfordul a futballvilágban, 9 hónappal később azonban már nem Ranieri volt a Leicester edzője.

A következő idényben a bajnokságban és az angol kupasorozatokban is gyengélkedett a csapat, amely a Bajnokok Ligájában azért továbbjutott a csoportkörből, aztán a nyolcaddöntős párharc első meccsén 2-1-es, szoros vereséget szenvedett Sevillában. Közvetlen és hétköznapi stílusa miatt a játékosok és a szurkolók imádták Ranierit,

két héttel a sevillai meccs előtt még a tulajdonos is megingathatatlan bizalmáról biztosította, mégis az volt az utolsó mérkőzése a Leicester kispadján.

Ranierit a Sevilla elleni vereség után rúgták ki a Leicestertől Forrás: DPPI via AFP/James Marsh

Ranieri esete tipikus példája annak, milyen kegyetlen tud lenni az edzősors. A múlt sikerei, legyenek azok bármekkorák, hamar feledésbe merülnek, mert a folyamatos kudarcok elhomályosítják.

A 2016/2017-es szezonban a Leicester sorra szenvedte el a vereségeket a PL-ben, és fennállt a veszélye annak, hogy címvédőként essen ki a másodosztályba.

Állítólag Ranieri viszonya a játékosaival is megromlott, a maga alatt lévő csapatot nem tudta már motiválni és a vezetőséggel is összetűzésbe keveredett. Hatalmas anyagi bevételtől eshetett volna el a klub, amennyiben kiesik az élvonalból, ezt a kockázatot pedig nem vállalta a tulajdonos. A topedzők közül José Mourinho és Carlo Ancelotti is kiállt a menesztett tréner mellett, ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy ez bizony az edzői szakma velejárója. Ranierinek ez a csodás PL-győzelem az egyetlen bajnoki trófeája edzői karrierje során, de ezt a hihetetlen sikert már senki nem veheti el tőle.

Beugró edzőként nyert BL-t, de Abramovicsnak ez sem volt elég

Roberto Di Matteo 1996 és 2002 között a Chelsea játékosa volt, és az angol sztárcsapattól vonult vissza. A svájci-olasz szakember 2011-ben André Villas-Boas segédedzője lett a londoniaknál, majd a portugál tréner kirúgása után 2012 márciusában ideiglenesen került a klub élére a szezon végéig. A története Mendilibar esetéhez hasonló, ugyanis alig több mint két hónappal a kinevezése után európai kupát nyert.

Di Matteo viszont nem az Európa-ligát, hanem a legrangosabb kupasorozatot, a Bajnokok Ligáját hódította el a Chelsea-vel, sőt, még az FA-kupát is megnyerte szezon végén.

Roberto Di Matteo beugró edzőként lett BL-győztes a Chelsea-vel Forrás: AFP/John Macdougall

Az akkori klubelnök, az orosz Roman Abramovics a sikerek ellenére nem véglegesítette azonnal Di Matteót, mert Josep Guardiolát akarta megszerezni, ám ez nem sikerült neki, így végül az olasz tréner kétéves szerződést kapott. A BL-győztes edző az Atlético Madrid ellen simán elveszített Európai Szuperkupa ellenére jól kezdte a szezont, ám a Chelsea a kilencedik fordulóban kikapott a Manchester Unitedtől az Old Traffordon, és ezután hullámvölgybe került.

A BL-csoportkört két vereséggel kezdte Di Matteóval a címvédő, ezt pedig Abramovics megelégelte és november végén kirúgta a néhány hónap alatt két trófeát is megnyerő szakembert.

Di Matteo az elődjénél, Villas-Boasnál hat nappal tovább, összesen 262 napig irányíthatta a Chelsea-t, edzőként azóta sem ért el komoly eredményeket sehol máshol. Az olasz tréner kirúgása azért Abramovicsot ismerve nem volt meglepő, az orosz üzletember Carlo Ancelottit is kirúgta a második idénye után, hiába nyert az elsőben bajnokságot és FA-kupát, valamint korábban olyan sztáredzőket is hamar elzavart a gyengébb eredmények miatt, mint például Guus Hiddink és Luiz Felipe Scolari.

Roman Abramovics a sztáredzőknek sem kegyelmezett a Chelsea-nél Forrás: DPPI via AFP/Joe Toth

Csercseszov a mai napig nem érti, miért rúgták ki a Fraditól

Az orosz labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitányát, Sztanyiszlav Csercseszovot 2021 decemberében nevezték ki a Ferencváros élére, és az első félszezonjában a bajnokságot és a Magyar Kupát is megnyerte a zöld-fehérekkel. A 2022/2023-as szezonban is bajnok lett a Fradival, ráadásul az Európa-liga csoportkörében sztárcsapatokat megelőzve, csoportgyőztesként juttatta be az együttest a legjobb 16 közé, ahol a Bayer Leverkusen jelentette a végállomást.

Csercseszov történelmet írt a Ferencvárossal, ugyanis magyar csapat 2004 óta nem játszott hazai tavaszi nemzetközi kupameccset, míg az FTC 48 éve nem ért el ilyen fantasztikus bravúrt.

Az orosz edző 74 meccsen irányította a Fradit, ez idő alatt 41 győzelmet, 13 döntetlent és 20 vereséget ért el a csapattal, ráadásul idén tavasszal hosszabbította meg a szerződését 2024 nyaráig.

Sztanyiszlav Csercseszov hatalmas sikereket ért el a Fradi edzőjeként Forrás: AFP/Ina Fassbender

A 2023/2024-es idénynek a Ferencváros azzal a hatalmas céllal vágott neki, hogy bejusson a Bajnokok Ligája csoportkörébe, de ha ez a bravúr nem sikerül, akkor legalább az Európa-liga-szereplés összejöjjön. A Fradit a BL-selejtező első fordulójában a feröeri KÍ Klaksvík csapatával sorsolták össze, a párharcból való továbbjutás előzetesen nem tűnt lehetetlen feladatnak. Az idegenbeli mérkőzésen Csercseszov együttese rengeteg helyzetet dolgozott ki, de nem sikerült begyötörnie a győztes gólt, a meccs 0-0-s eredménnyel ért véget. Ezek után senkiben nem volt kétség, hogy a Groupama Arénában simán meglesz a továbbjutás, ám a visszavágó döbbenetes meglepetést hozott.

A feröeri meglepetéscsapat már az első félidőben 3-0-ra vezetett és végül ezzel az eredménnyel jutott tovább, így a magyar bajnok már a BL-selejtező első fordulójában kiesett

és a Konferencia-ligában folytathatta nemzetközi szereplését.

A Klaksvík óriási meglepetésre kiejtette a Fradit Fotó: Csudai Sándor - Origo

A találkozó után a Fradi edzője hangsúlyozta, hogy nem fog lemondani, azonban Kubatov Gábor, a klub elnöke a hivatalos Facebook-oldalán tudatta, hogy az orosz szakember távozik a csapat éléről. Csercseszov menesztésén Oroszországban is meghökkentek, és a 60 éves szakember a mai napig nem érti, miért kellett távoznia a Fraditól.

a Ferencváros további eredményei pedig azt mutatták, hogy a csapat jó formában van: ha az ellenkezője történt volna, Máté Csabának nehéz lett volna ennyi meccset megnyerni ilyen teljesítménnyel" - nyilatkozta két hónappal a menesztése után Csercseszov, aki az utódja, a 10 meccsen 9 győzelmet arató Máté Csaba elküldését sem tudta mire vélni.

Sztanyiszlav Csercseszov nem érti, miért rúgták ki a Fraditól Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az orosz edző szerint a Pakstól szerződtetett Varga Barnabás az idény elején még nem tudott játékba lendülni és csak később került bombaformába, és Lisztes Krisztiánra is kitért, aki nála került be a felnőtt csapatba.

"Az Eintracht Frankfurt nemrég bejelentette, hogy megvásárolta Lisztes Krisztiánt, akinek az édesapja is játszott Németországban.

fogalmazott Csercseszov.

A Fraditól való távozása óta az orosz szakembernek nincs csapata, de könnyen elképzelhető, hogy marad Európában, illetve arra is van esély, hogy ismét Oroszországban vállal munkát a jövőben.