Vágólapra másolva!
A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság egyik újonca, az MTK Budapest jól kezdte az idei szezont, a 7. fordulót követően még az első helyen álló Ferencváros mögött egy ponttal lemaradva a második helyen állt. Azóta viszont elképesztő lejtmenetbe kapcsolat a fővárosi csapat, egészen a 8. pozícióig csúszott vissza. Bár még hét pontra van a már kieső helyen álló Mezőkövesd-Kisvárda kettőstől, ha így folytatja a kék-fehér együttes, hamarosan a veszélyzónában találhatja magát. Túlzás nélkül állítható, hogy a vezetőedző, Horváth Dávid állása sem betonbiztos már, a fiatal edzőnek nagyon gyorsan ki kell valamit találnia, ha nem akar új állás után nézni hamarosan. Mert ha így folytatja, nyilvánvalóan elküldik. És az is kérdés: mi az igazság sztárfocistájukkal, az egykori válogatott Németh Krisztiánnal kapcsolatban?

Dobogós álmok helyett jött a rémálom

Az MTK az első három mérkőzésén két döntetlen mellett egy vereséget szenvedett el, majd sorozatban a Kecskemét, a Debrecen, a Diósgyőr és az Újpest ellen is nyerni tudott. Ennek köszönhetően a fővárosi együttes a 7. fordulót követően a Fradi mögött a második helyen állt, bár a címvédőnek egy elmaradt meccse még volt, de csak egy pont volt a hátrány.

Szavazzon!

Ön szerint idén is kiesik az MTK az NB I-ből?

Aztán jött éppen a Ferencváros elleni mérkőzés és a hazai 1-6-os pofon, ez pedig akkora törés volt, amelyből azóta se sikerült felállni.

Az MTK ugyanis a Fradi elleni vereséggel együtt immár sorozatban négy találkozót zárt pont nélkül az NB I-ben.

Az FTC elleni hatalmas zakó után jött a 3-0-s vereség Fehérváron, majd egy újabb pofon (0-5) hazai pályán a Puskás Akadémia ellen. Végül legutóbb attól a Mezőkövesdtől sikerült kikapni 1-0-ra idegenben, amelynek ez volt az első hazai sikere idén az NB I-ben.

Ezen a négy mérkőzésen 15! gólt kapott az MTK - ez közel meccsenkénti négy kapott gól, egészen pontosan 3,75 -, és csak egyet lőtt.

Azt is még a szeptemberi Ferencváros elleni mérkőzésen, az azóta eltelt egy hónapban gólt sem lőtt Horváth Dávid csapata. Ráadásul az utolsó öt fordulót tekintve az MTK mérlege a legrosszabb az NB I-ben, mindössze három pont, 3-15-ös gólkülönbséggel.

A Fradi elleni pofon után valami megtört az MTK-nál Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Inog a kispad az NB I legfiatalabb edzője alatt

Az NB I legfiatalabb vezetőedzője - aki mindössze 38 éves - már 11 éve a szakmában dolgozik. Horváth Dávid a Monor felnőtt együttesével magabiztosan, kiemelkedő mutatókkal nyerte meg az NB III-as bajnokságot, és feljutott a másodosztályba. Az MTK Budapest U19-es együttesével 2021-ben bajnoki címet szerzett, kiharcolva ezzel az Ifjúsági Bajnokok Ligája-szereplést. A 2021/22-es idényben is sikeresen dolgozott az U19-es csapat élén (a csapat elsőként fordult a bajnoki hajrára), majd az utolsó négy fordulóra megbízott vezetőedzőként átvette a felnőtt együttes irányítását. Mivel az MTK jól szerepelt, maradhatott és az élvonalban is bizonyíthat.

A bajnokság elején úgy tűnt, meg fogja tudni ugrani ezt a feladatot is, ám

az elmúlt hetekben olyan gödörbe került a csapat, amelyből elképesztően nehéz lesz kimászni.

Túlzás nélkül állítható, hogy a fiatal edző eddigi pályafutása legnehezebb helyzetében van, és ezt ő is jól tudja.

- mondta még a Mezőkövesd elleni vereséget megelőzően Horváth Dávid.

Horváth Dávid alatt inog a kispad Forrás: Zádor Péter/mtkbudapest.hu

Az újabb pofon után próbált pozitív maradni a vezetőedző, aki szerint nincs ok még a pánikra. "Nem vagyunk a kiesőzónában, de a sorozatban elszenvedett négy vereség nem mutat jól. A folytatásban kiegyensúlyozottabban és eredményesebben kell futballoznunk." Hozzátette, egyelőre a középmezőnyben vannak, ami megfelel az eredeti célkitűzésnek, de a jövőben kiegyensúlyozottabb teljesítményre lesz szükségük.

Horváth Dávid a Paks elleni hétvégi mérkőzés kapcsán elmondta, hogy a Magyar Kupában mutatott küzdőszellemet - az MTK 4-0-ra verte az ESMTK együttesét - kell a bajnokin is megmutatni.

Nagyon motiváltnak kell lennünk."

Az MTK-nak nagyon nehéz dolga lesz Bognár György csapata ellen is. A Paks ugyanis jelenleg a Fradi mögött a második helyen áll és elképesztő formában van.

A legutóbbi öt bajnokijából négyet megnyert (Puskás Akadémia, Mezőköved, ZTE, Kisvárda) és mindössze egyetlen, a Kecskemét elleni idegenbeli döntetlen ront a mérlegen.

A Paks az eddigi 11 mérkőzéséből hetet megnyert, háromszor játszott döntetlent és csak a bajnoki címvédő FTC-től kapott ki, igaz akkor 6-1-re.

A válogatott kulcsember sérülése sem segít az MTK-n

Ha nem lenne még elég gondja Horváth Dávidnak, az egyik legjobbját is nélkülöznie kell. A 37-szeres felnőtt válogatott

Németh Krisztián ugyanis a hírek szerint gerincsérvvel küzd.

A rutinos támadót még az FTC elleni, hazai 1-6-os vereség során cserélték le a 46. percben, ezt követően a Fehérvár, a Puskás és a Mezőkövesd ellen sem volt ott a keretben.

Németh Krisztián sérülése hatalmas érvágás az MTK-nak Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

Mondani sem kell, hogy mekkora szükség lenne a Liverpoolt is megjárt 34 éves játékosra,

aki nyolc mérkőzésen négy gólt szerzett idén az NB I-ben. A Paks, a ZTE, a Debrecen és az Újpest kapuját is bevette,

így nagy szerepe volt abban, hogy a bajnokság elején jól szerepelt az MTK az OTP Bank Ligában.

A játékos sérülésével kapcsolatban hivatalos információ nincs, így azt sem tudni, mennyit kell kihagynia majd. Az viszont biztos, hogy Németh mellett Bobál Dávidra sem számíthat a vezetőedző, a védőnek elszakadt az Achilles-ina, így 8-10 hónapos kihagyás vár majd rá, már meg is műtötték.

Lehet aggódni, az elmúlt évek a "liftezésről" szóltak

Az elmúlt évekből kiindulva bizony nem lehetnek nyugodtak az MTK szurkolói, még akkor sem, ha a bajnokság elején járunk még mindig.

A fővárosi kék-fehér csapat ugyanis többször megjárta a poklot az utóbbi esztendőkben.

Elsőként repüljünk vissza a 2016/17-es bajnokságba, amikor is az MTK a Gyirmót megelőzve, de a Diósgyőr mögött a 11. helyen végzett és kiesett az NB II-be. Ott egy évet töltött a csapat, azonnal sikerült visszajutni. Azonban az OTP Bank Liga ismét nagy falatnak bizonyult, ezúttal is a 11. helyet sikerült csak megszerezni, így a Haladással együtt megint kiesett a kék-fehér együttes.

Nem könnyű mostanság MTK-szurkolónak lenni Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A liftezés pedig folytatódott, egy szezont követően ismét feljutott az MTK a Merkantil Bank Ligából, a 2020/21-es idényben pedig már a 7. helyen végzett a fővárosi együttes.

Ám mielőtt teljesen megnyugodhattak volna az MTK drukkerei, a 2021/22-es szezonban a változatosság kedvéért ismét a 11. helyen búcsúzott a csapat, ezúttal is a Gyirmóttal karöltve.

Megint jött egy év NB II-es szezon és újra feljutást lehetett ünnepelni. Ezzel el is érkeztünk a jelenleg is zajló bajnoki idényhez, amelyről már részletesen beszámoltunk: hiába kezdett jól az együttes, az utolsó négy mérkőzését elvesztette, így ismét nagy az aggodalom a Hungária körúton. Az pedig már a jövő zenéje, hogy ismét jön a kiesés, vagy Horváth Dávidnak - esetleg másnak - sikerül-e megmentenie a szebb napokat is látott klubot.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 30 21 4 5 73-27 46 68
GY
GY
GY
D
GY
I
2.
Paksi FC 30 16 9 5 48-40 8 53
V
V
V
V
GY
I
3.
Fehérvár FC 30 15 10 5 51-39 12 50
D
GY
GY
D
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 30 12 8 10 49-31 18 46
D
GY
GY
GY
V
I
5.
DVSC 30 13 11 6 46-39 7 45
GY
V
GY
V
GY
I
6.
MTK Budapest 30 12 11 7 41-54 -13 43
D
GY
D
GY
V
I
7.
DVTK 30 11 11 8 48-49 -1 41
D
V
D
GY
D
I
8.
ZTE FC 30 11 13 6 50-56 -6 39
GY
GY
V
D
GY
I
9.
Kecskeméti TE 30 11 14 5 40-44 -4 38
D
V
V
GY
D
I
10.
Újpest FC 30 10 16 4 38-62 -24 34
GY
V
V
V
V
I
Teljes lista