Vágólapra másolva!
Csütörtökön este 18.45-től a Ferencváros a belga KRC Genk csapatát fogadja a Groupama Arénában a Konferencia-liga csoportkörének negyedik fordulójában. Ha létezik sorsdöntő találkozó, akkor ez joggal nevezhető annak, hiszen, amelyik csapat győzni tud, az fél lábbal a nyolcaddöntőben érezheti magát. A hazai pálya valamelyest a Fradi javára billenti az esélyeket, de óriási hiba lenne, ha bárki elbízná magát.

Két héttel ezelőtt a Ferencváros úgy vágott neki a Genk elleni kettős ütközetnek - a sorsolás folytán olyan, mintha egy oda- visszavágós csatát vívna a két csapat -, hogy a kétszer 90 perc döntő fontosságú lesz a továbbjutás szempontjából. A Fradi a csoport első, míg a Genk ugyancsak 4 ponttal a második helyen állt, és, ahogy az várható volt, kevés igazán nagy helyzetet, de annál több párharcot, és végig kiegyenlített küzdelmet hozott.

Egy jellemző kép a genki meccsről: a ferencvárosi Mohammad Abu Fani (b), valamint a belga Matias Galarza (k) és Daniel Munoz küzd egy labdáért Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

"Elment a hangom, de most az a lényeg, hogy nem vesztettük el a meccset. Gratulálok a játékosaimnak, akik a végéig harcoltak. Vannak most problémáink a sérülésekkel, de nem sírunk, hanem megyünk és harcolunk. Meg kell őriznünk a koncentrációt december végéig, majd után pihenünk" - mondta a lefújás után Dejan Sztankovics, a Fradi edzője.

Ha harc, hát legyen harc

A csütörtöki meccset megelőző szokásos szerdai sajtótájékoztatón rá is kérdeztünk, hogy míg két hete mintha mindkét csapatnak jó lett volna a döntetlen, ezúttal viszont már több kockázatot kell majd vállalni?

Mindkét csapatnak megvannak a lehetőségei, hogy alkalmazkodjon az ellenfélhez, mi is képesek vagyunk meccs közben is változtatni, ami nagyon fontos lesz. De szintén nagyon fontosak lesznek az apró részletek, pontrúgások, szögletek, végig, 95 percen át koncentrálni kell, nem csak az első vagy az utolsó 20-30 percben" - mondta a Sztankovics részbe kitérve a konkrét válasz elől, ugyanakkor megvilágítva, hogy mire kell készülnie a magyar bajnoknak.

Mire is? Rengeteg futásra, sok párharcra, és nagyon kell vigyáznia a rögzített helyzeteknél, melyekből a szezon elején sok gólt kapott a csapat, az utóbbi időben viszont sokat fejlődött ezek kivédekezése terén.

Sztankovics megerősítette, hogy egyedül Varga Barnabásra nem számíthat, az október 23-i DVTK elleni bajnoki megsérülő válogatott csatár így mindkét Genk elleni meccset kihagyja, az edző azonban egyáltalán nem aggódik emiatt, meglátása szerint három-négy variációs lehetősége is van a támadósor összeállításában, ezáltal a taktika alakításában, de ugyanez igaz a hátsó sorra is.

A támadósorban a Traoré, Pesics, Lisztes, Tokmac, Owusu, Zachariassen hatos valóban lehetőséget ad a variálására, akár meccs közben, ahogy ezt Sztankovics is hangsúlyozta.

Fontos lesz, hogy a középpályán Sigér Dávid ismét annyi párharcot nyerjen és labdát szerezzen, mint tette azt Genkben,

ha Muhammad Abu Fani pedig csak egy hajszállal jobban játszik, mint két hete, nem lesz miért aggódniuk a fradistáknak.

Ha igaza lesz Sigér Dávidnak, miszerint ez egy egy gólos meccs lesz, akkor minden csapatrészen óriási lesz a nyomás: gólt kell lőni, miközben nem szabad gólt kapni.

Rossz főpróbával hangolt a Fradi és a Genk is

Egyik csapatnak sem sikerült jól a hétvégi bajnokija, miután mindkét csapat rangadót veszített idegenben. A bajnok Ferencváros a már-már mumusának számító Kecskemét (a tavalyi ezüstérmes) otthonában kapott ki 2-1-re egy olyan mérkőzésen, melynek körülményei sok vitát generáltak. Szerencsére újabb sérülés egyik oldalon sem történt, a Fradi szempontjából talán ez az egyetlen örömteli részlet, illetve az, hogy

a fiatal Lisztes Krisztián ismét eredményes tudott lenni.

Belgiumban is a tavalyi első a másodikkal játszott a hétvégén, és a Royal Antwerp már megint elbánt a Genkkel: az előző idény utolsó játéknapján egy 97. perces góllal orozta el a bajnoki címet a két-fehérek elől, ezúttal pedig bő félóra után már 3-0-ra vezetve győzött végül 3-2-re.

A Genk góljait Zaqiri és Daniel Munoz lőtték, mindkétszer a félidők utolsó pillanataiban. Ez mondjuk jelzi, hogy a hármas sípszóig egy pillanatra sem hagyhat ki a Fradi figyelme!

A belgáknál csak a a két héttel ezelőtti, belgiumi mérkőzésen kiállított nigériai Toluwalase Emmanuel Arokodare az, aki biztosan nem lesz ott a pályán, illetve kérdéses a 2017-18-as idényben a Ferencvárosban futballozó Joseph Paintsil játéka.

Ami még szintén biztos: egy győzelem a három pontnál is többet érne a Ferencvárosnak, hiszen a zöld-fehérek sorsolása egy árnyalattal könnyebb, mint a belgáké: Dibusz Dénesék előbb szerbiába utaznak a Csukaricski elleni meccsre, majd a Fiorentinát fogadják a Groupama Arénában, míg a belgák a szerbeket fogadják, előtte azonban még Firenzében kell pályára lépniük.

Vagyis a Fradi játékosai, és a stadiont megtöltő húszezer hazai drukker számára is világos: itt bizony a továbbjutás, az újabb tavaszi európai kupaszereplés a tét a 90 perc során!

Az F csoport állása 3 forduló után:
1. Fiorentina 3 1 2 - 10- 4 5 pont
2. FERENCVÁROS 3 1 2 - 5- 3 5
3. KRC Genk 3 1 2 - 4- 2 5
4. Cukaricki 3 - - 3 1-11 0

A négyesből az első a nyolcaddöntőbe jut, a másodiknak pedig játszania kell az Európa-liga egyik csoportharmadikjával a 16 közé kerülésért.

korábbi eredmények:
1. forduló (szeptember 21.):
Ferencvárosi TC-Cukaricki 3-1
KRC Genk-Fiorentina 2-2
2. forduló (október 5.):
FK Cukaricki-KRC Genk 0-2 (0-2)
ACF Fiorentina-Ferencvárosi TC 2-2 (0-1)
3. forduló (október 26.):
KRC Genk-Ferencvárosi TC 0-0
ACF Fiorentina-FK Cukaricki 6-0 (3-0)

a további program:
5. forduló (november 30.):
Fiorentina-Genk 21.00
Cukaricki-Ferencvárosi TC, Leskovac 21.00
6. forduló (december 14.):
Genk-Cukaricki 18.45
Ferencvárosi TC-Fiorentina 18.45

A Ferencváros - Genk mérkőzést az Origo élő szöveges formában közvetíti, valamint helyszíni összefoglalóval is jelentkezik.