Vágólapra másolva!
A címvédő Manchester City hibátlan mérleggel zárta a Bajnokok Ligája csoportkörét, miután 3-2-re nyert a szerb Crvena zvezda otthonában. A G csoport másik mérkőzésén a magyar válogatott Gulácsi Péterrel felálló RB Leipzig 2-1-re győzte le hazai pályán a svájci Young Boys csapatát.

Tartalékosan is hozta a kötelezőt a címvédő Manchester Cityt

A címvédő Manchester City a szerb Crvena zvezda otthonába látogatott, amely függetlenül a szerdai eredményektől a kiesést jelentő negyedik pozícióban zárt a G csoportban. Ezzel szemben a City már korábban bebiztosította továbbjutását a legjobb 16 közé, sőt az utolsó körre az is eldőlt, hogy biztos csoportelsőként kvalifikálta magát az egyenes kieséses szakaszba. Éppen ezért Pep Guardiola meglehetősen tartalékos összeállításban küldte pályára a BL-ben eddig hibátlan, a bajnokságban viszont az elmúlt hetekben botladozó csapatát, amelyből

ezúttal Erling Haaland és Kevin De Bruyne is hiányzott. Ott volt viszont a City kezdőjében az a Micah Hamilton, aki 20 évesen és 30 naposan a Bajnokok Ligája történetének ötödik legfiatalabb angol debütálója lett.

A tehetséges középpályás nem is maradt adós a jó teljesítménnyel, már a 19. percben góllal hálálta meg Guardiolának a bizalmat, a City pedig az ő találatával vezetett a szünetben.

Micah Hamilton fantasztikusan mutatkozott be a BL-ben Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

A City szurkolóinak a második félidőben is volt alkalmuk tanulgatni az új neveket, ugyanis a 20 éves norvég válogatott Oscar Bobb is eredményes tudott lenni. A szerbek a 74. percben még szépítettek, de a címvédő a hajrában Kalvin 3 tizenegyesével végleg eldöntötte a mérkőzést, így Katai hosszabbításban szerzett gólja már nem osztott, nem szorzott. A manchesteri sztárcsapat ezzel hibátlan mérleggel zárta a csoportkört.

Gulácsi Péterrel a kezdőben nyert a Lipcse

A G csoport másik mérkőzésén a magyar válogatott kapus Gulácsi Pétert és védő Willi Orbánt is foglalkoztató RB Leipzig a svájci Young Boys csapatát fogadta. Gyakorlatig akárcsak a csoport másik meccse, ez is tét nélküli összecsapás volt, hiszen a németek biztos másodikként jutottak a nyolcaddöntőbe, míg a svájci sárga-feketék harmadik helye és az ezzel járó El-szereplés sem forgott veszélyben.

Marco Rose alaposan megrotálta csapatát, és ezúttal a kezdőben kapott helyet a tavaly októberben, a skót Celtic Glasgow elleni BL-mérkőzésen térdszalagszakadást szenvedett Gulácsi Péter, aki így újra csapatkapitányként vezette ki a lipcseieket a pályára.

Gulácsi újra védett, győzelemmel zárta a Lipcse a csoportkört Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A Leipzig kis híján már a hatodik percben vezetéshez jutott, ám Benjámin Sesko lesről lőtt a bal alsó sarokba, majd rövid VAR-vizsgálat után a játékvezető érvénytelenítette a találatot. A nem túl eseménydús első félidőben

Gulácsi Péternek is be kellett mutatnia egy hatalmas védést, a 33 éves, 51-szeres magyar válogatott kapus Cheikh Niasse léc alá tartó fejesét bravúrral tolta ki.

A fordulás után aztán felpörögtek az események, öt percen belül három gól is esett. Előbb Sesko egy remek csel után közelről szerzett vezetést a Lipcsének, ám szinte azonnal jött a válasz svájci részről: egy villámgyors kontratámadás végén Ebrima Colley egyenlített, Gulácsi még beleért ugyan, de védeni már nem tudott. Az Atalantától kölcsönadott szélső az első gambiai futballista, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligájában, így már 108 különböző ország képviselteti magát a legrangosabb európai kupasorozat gólszerzőit illetően.

Forsberg góljával legyőzte a Leipzig a Young Boyst Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Az 56. percben aztán Emil Forsberg kapott zseniális labdát Kevin Kampltől, majd 12 méterről ballal a kapu jobb oldalába bombázott, ezzel másodszor is megszerezve a lipcseieknek az előnyt, ami végül elégnek bizonyult a győzelemhez.

Az egyenes kieséses szakasz első körének párosítását december 18-án sorsolják. A sorozat fináléját június elsején, a londoni Wembley Stadionban játsszák.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
G csoport:
Crvena zvezda (szerb) - Manchester City (angol) 2-3 (0-1)
gólszerző: Hwang (76.), Katai (90+1.), illetve Hamilton (19.), Bobb (62.), Phillips (85. - tizenegyes)

RB Leipzig (német) - Young Boys (svájci) 2-1 (0-0)
gólszerző: Sesko (51.), Forsberg (56.), illetve Nsame (53.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V