Visszavonult a legendás focista, a világ második legtöbb meccsen szerepelt mezőnyjátékosa

Endó Jaszuhito, japán foci
Gamba Osaka's Yasuhito Endo reacts after winning the J1 League 1st Sec. against Yokohama F?Marinos at Nissan Stadium in Yokohama, Kanagawa Prefecture on Feb. 23, 2020. Endo participated in 631 J1 League matches which are the same as Seigo Narasaki's record. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Keit Iijima / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
43 évesen bejelentette a visszavonulását Endó Jaszuhito, a japán labdarúgás legendás alakja, aki minden idők egyik legtöbb élvonalbeli mérkőzésén lépett pályára.

Endó a karrierjének 27. szezonjában döntött úgy, hogy 152 válogatott meccs és majdnem 1000 klubmérkőzés után hagyja abba a profi futballt. A teljes pályafutását Japánban töltő focista utoljára az élvonalba tavaly feljutott Júbilo Ivata csapatában játszott, és végül összesen

672 japán első osztályú mérkőzéssel a háta mögött zárta le a karrierjét, ami a legtöbb a J1 League történetében.

Sikeres pályafutást zárt le Endó Jaszuhito

A középpályásként futballozó Endó Jaszuhito kétszeres Ázsia-kupa-győztesnek és háromszoros világbajnoki résztvevőnek mondhatja magát a japán válogatottal, a Gamba Oszaka csapatával továbbá kétszer nyert bajnokságot és egyszer ázsiai Bajnokok Ligáját, míg az egyéni elismerései közül kiemelkedik, hogy

2009-ben ő lett Ázsia legjobb focistája.

A hivatalos mérkőzéseket figyelembe véve a jelenleg is aktív labdarúgók közül egyes források szerint csak két kapus (Fábio és Paul Bastock), illetve Cristiano Ronaldo azok, akik nála is több találkozón léptek pályára – Endó nemrég előzte meg Daniel Alvest ezen a listán. Az örökranglistán pedig a portugál világsztáron kívül egyedül Tommy Hutchison áll a japán focista előtt a mezőnyjátékosok közül.

A legemlékezetesebb pillanat Endó Jaszuhito pályafutásából: gól a Dánia elleni 2010-es vb-csoportmeccsen: