Hiába a történelmi triplázás, nem a Manchester City termelte a legtöbb pénzt

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL TEAM TROPHY
Real Madrid's French forward Karim Benzema (C), Real Madrid's Italian coach Carlo Ancelotti (2nd-L) and teammates celebrate with the trophy after winning the Spanish Copa del Rey (King's Cup) final football match between Real Madrid CF and CA Osasuna at La Cartuja stadium in Seville on May 6, 2023. (Photo by ANDER GILLENEA / AFP)
Vágólapra másolva!
Több rekord is megdőlt pénzügyi téren az előző idényben, és némi meglepetésre nem az a csapat termelte a legtöbb pénzt, amelyik a legtöbb trófeát nyerte.

A Deloitte könyvvizsgáló cég Football Money League névre keresztelt tanulmánya évről évre elkápráztat bennünket a hatalmas számaival, és ezúttal sincs ez másként. Elkészült ugyanis a 2022-23-as európai fociidény pénzügyi összesítése, és van mire rácsodálkozni.

Legelőször is például arra, hogy bár új rekordot elérve 826 millió euró bevételt termelt, mégsem a történelmi triplázást - bajnoki cím, FA-kupa siker és a BL-győzelem - felmutató Manchester City zárt a lista élén, hanem a 831 millió euróval új abszolút rekordot felállító, egy szem Király Kupát begyűjtő Real Madrid.

A Real mögött tehát a City zárt, majd következik a francia bajnok és szuperkupa-győztes PSG, a spanyol bajnok, FC Barcelona és az angol Ligakupát megnyerő Manchester United. A trófeák nem éppen veretesek - kivéve a spanyol bajnoki arany, persze - de a bevételeken ez nem igazán látszik.

Aranyeső a kupagyőztesre... Forrás: AFP/Ander Gillenea

A nyáron Szoboszlai Dominikkel erősítő Liverpool a harmadik helyről a hetedikre csúszott vissza pedig a 683 millió euró alig egymillió euróval kevesebb, mint egy idénnyel korábban volt.

A felmérésben szereplő 20 klub rekordot jelentő 10,5 milliárd eurós bevételt hozott össze, ami 14 százalékos növekedést jelent.

A 4,4 milliárdos kereskedelmi, valamint az 1,9 milliárdos meccsnapi bevételek is új magasságot jelentenek a sportágban.

A 20-ból 17 klubnál 2015-16 után először ismét a közvetítési díjak teszik ki a bevételek legnagyobb részét, összesen 4,2 milliárd euró értékben.

A vizsgált 20 klub átlagos bevétele 500 millió euró.