Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Meghalt a világ leghosszabb ideje szolgáló stewardesse

Vágólapra másolva!
88 éves korában meghalt Bette Nash, a leghosszabb ideje a szakmájában dolgozó amerikai légiutaskísérő. Nash 67 évvel ezelőtt állt munkába az American Airlines-nál, szolgálati ideje világrekord.
Vágólapra másolva!

88 éves korában rákbetegségben meghalt Bette Nash, aki 67 évet szolgált légiutaskísérőként. 2021-ben neve még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült ezzel a teljesítményével. Ezt azt jelenti, hogy nem csak az Egyesült Államokban, hanem a globális légközlekedésben is ő volt a leghosszabb időn át stewardessként dolgozó munkavállaló.

Bette Nash
Bette Nash 88 éves volt
Fotó: X/

Halálhíréről munkáltatója az American Airlines, és a Hivatásos Légiutaskísérők Szövetsége közös közleményt adott ki. Ebben felidézik, hogy Bette Nash 1957. november 4-én kezdett dolgozni az akkor még Eastern Airlines néven műküdő vállalatnál. Munkáját Miamiban kezdte, de 1958-tól már az Egyesült Államok keleti partjainál közlekedő gépeken dolgozott. Az utasok leginkább a fővárost, Washingtont Bostonnal összekötő járatokon találkozhattak vele. Ezek a rövid repülési idejű járatok lehetővé tették számára, hogy az estéket otthonában, családja körében tölthesse.

Bette Nash eredetileg csak néhány évet szánt arra, hogy légitutas-kísérőként dolgozzon, ám 

végül közel hét évtizeden át szolgálta ki repülés közben az utasokat. 

A Washington és Boston között ingázó törzsutasok számára ismerőssé vált a személye. 2017-ben egy interjúban úgy fogalmazott, hogy szerinte az utasok néhány évtizede is olyanok voltak, mint napjainkban: mindegyiküknek szüksége van egy kis odafigyelésre, törődésre.

Ahogy az Origo Nash kapcsán tavaly megírta, amikor a rekorder stewardess dolgozni kezdett, az utasoknak még biztosítást kellett venniük egy automatából a beszállás előtt. Akkoriban egy New York-Washington jegy 12 dollárba került, és mivel megengedett volt a dohányzás a fedélzeten, cigarettával kínálta az utasokat.

A stewardesseknek egyedülállóknak kellett lenniük, a légitársaság pedig ellenőrizte is ezt az alkalmazott otthonában

mesélte Bette Nash az ABC Newsnak. A testsúlyára is oda kellett figyelnie, mert a műszakok előtt azt is lemérték, és ha több volt mint a megengedett, nem repülhetett. Akkor azt mondta, amíg bírja és élvezi, folytatja a munkát.

Az American Airlines közösségi felületen tett közzé képes összeállítást Bette Nash pályájának pillanatairól.

Az Origón korábban megjelent képes összeállítást a világ legrégebb óta munkában álló stewardesséről ide kattintva tekintheti meg.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről