Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Íme Karácsony Gergely mérlege: 135 ígéretéből 42 apróságot valósított meg

karácsonygergely, karacsonygergely, budapest
Karácsony Gergely átvert mindenkit
Fotó: Metropol
Vágólapra másolva!
A „csődpolgármesternek” volt négy és fél éve, hogy megmutassa, mit tud. Most látjuk: ígérgetés, másra mutogatás, dumálás, azaz szó-szó-szó, nulla saját fejlesztésű projekt, és idegen tollakkal ékeskedés... Íme a mérleg - írja a Metropol.
Vágólapra másolva!

Bár Karácsony Gergely nagy elánnal indult a 2019-es választáson, akkori 135 ígéretéből azóta csupán 42-t valósított meg, ezek is csip-csup dolgok voltak – a kaotikus, dugókat okozó biciklisávokon kívül nem is jut semmi az eszünkbe - írja a Metropol.

Karácsony átverte a budapestieket Fotó: Mediaworks

A Blahát, Lánchidat Tarlós terveit lebutítva, drágábban és késlekedve csinálta meg, de ő nem kezdett semmi újba, az érkező alacsonypadlós buszok tenderét még az előző városvezetés intézte, ő nem kötött újat... Valójában a „csődpolgármester” négy és fél évig nem csinált semmit: ha nem miniszterelnöki ambíciói és az országjárás kötötte le, akkor leginkább Facebookozott. Közösségi oldalán volt, hogy többször is bejelentette ugyanazt a projektet –hátha nem tűnik fel senkinek... Például a pesti fonódó villamos létrehozását háromszor, miközben mind a mai napig nem készült el csak egy néhány méteres, kanyarnyi sínpár a Haller utca és a Soroksári út kereszteződésében.

Karácsony a semmittevést utólag azzal magyarázza, hogy ő 2019-ben nem 5, hanem 10 -15 évre, sőt 50-re ígért… Ezért hát most is megígér mindent újra. Vagyis a következő 5 évben ne számítsunk tőle tettekre.

Karácsony hazugsággal palástol

SZENTKIRÁLYI Alexandra
Szentkirályi Alexandra , a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje Fotó: Szigetváry Zsolt

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje a jelenséggel kapcsolatban úgy vélekedett: "Karácsony „következő ciklusban” Gergely nem ismer lehetetlent, hazugságait újabb hazugsággal palástolja, miközben hülyének nézi a budapestieket”. Szerinte a főpolgármester a csillagokat is leígérte korábbi kampányában, most pedig ugyan azokra a hazug ígéreteire szeretne kérni még egy ciklust, de a budapestieket nem lehet átverni. Szentkirályi el is indította a Kamumétert, amiben egyesével végigmegy Karácsony meg nem valósított ígéretein.

Ígérte, mégsincs zöld Városháza park

Ízelítő, a következő ciklusra tolt Városháza parkból Fotó: Máté Krisztián /  Metropol

A „csődpolgármester” például a Városháza park megvalósítását is több cikluson átívelő ígéretként magyarázza utólag, ami megmosolyogtató, mivel egy parkoló felszámolásáról van szó, amire ezek szerint 10 évet kellene várni, hiszen a következő ciklusra ígéri most. Csak a napokban préselt ki magából egy lebutított pop-up verziót, miután Szentkirályi Alexandra videóban mutatta be a park változatlan állapotát. 

Nehéz elképzelni ezek után, hogyan várhatunk akkor Karácsonytól komolyabb, mondjuk újabb metró- vagy villamosvonalakat.

A nem létező rakpart-plázs

„Folyamatban van, „mindjárt” kész” – Ezt mondta interjújában Karácsony Gergely, aki ebben a kérdésben sem jutott el 4,5 év alatt komolyabb mérföldkőhöz. Vitézy Dávid főpolgármesterjelölt így reagált a „csődpolgármester” kijelentésére. 

„Egész pontosan ugyanez volt a státusz 5 éve is – 2019-re a tervezés jóformán kész volt, Tarlós így zárta a ciklusát. Aztán nem történt évekig semmi. 2022-ben a parlamenti választás után Karácsony bevallotta: „A pesti alsó rakpart tervezése során volt az a korábbi szakmai döntés, hogy a Lánchídtól délre eső rész teljesen autómentes lesz. Ennek bejelentésével várnom kellett eddig, felismerve azt, hogy lehet, nem a kampány a legjobb időpont rá”.

Az autók végleges kitiltására vonatkozó terv már kész

Szentkirályi Alexandra be is mutatta a Karácsonyék által elfogadott tervet, amivel végleg lezárnák a Pesti alsó rakpartot az autósok elől. 

A főpolgármester személyesen fogadtatta el a baloldali irányítású Közgyűléssel a rakpart lezárásának tervét. Ezzel az utolsó szöget is bevernék a fővárosi közlekedés koporsójába. Úgy látszik ez az ő személyes őrülete, hiába mérte fel az Autóklub és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is, hogy ezt a budapestiek nem akarják, ez Karácsonyt egyáltalán nem érdekli”

 – jegyezte meg közösségi oldalán.

Idén is szauna lesz a 3-as metrón

Nem klimatizáltatta a metrószerelvényeket Karácsony. Pedig ő és párbeszédes párttársai a 2019-es önkormányzati választási kampányban – még ellenzékből – hangosan követelték a klímaberendezéseket a 3-as metróra.

 

Karácsony Gergely ígéretei, amelyek nem valósultak meg

A Metropol összegyűjtött néhányat azokból az ígéretekből, amelyeket a „csődpolgármester” 2019-ben mondott, de nem valósított meg. A semmittevés látványos, hiszen sok ígérethez még pénz sem kellett volna. 

  • A közterületi hajléktalanság visszaszorítása.
  • Jelentősen növeli a közlekedésbiztonságot.
  • Fejleszti a közbiztonságot: 3 év alatt 2000 új térfigyelő kamerát szereltet fel.
  • Megszünteti a lakhatási válságot a nonprofit lakásszektor növelésével.
  • Újraindítja a panelprogramot.
  • Letöri az albérletárakat.
  • Non-stop online és telefonos ügyfélszolgálat, információs központ a közszolgáltatásokkal és hivatali ügyintézéssel kapcsolatban.
  • Budapesti Régiós Egyeztető Fórum az érintett önkormányzatokkal való együttműködéshez. 
  • Budapest új főteret kap.
  • Akár beépítési tilalommal is megvédik a városi szélcsatornákat.
  • Antikorrupciós kutatószoba, ahol a lakosok és az újságírók szabadon kutathatják a szerződéseket és jegyzőkönyveket.
  • Az elővárosi hajózás fejlesztésére új, korszerű, hajók.
  • Együttműködés a Budapesten működő nagy kereskedelmi láncokkal, hogy azok beszüntessék az egyszer használatos műanyag eszközök használatát, valamint csökkentsék a műanyagok használatát a termékek csomagolásában.
  • A dízeljárművek használatának visszaszorítása pozitív és negatív ösztönzők alkalmazása. 
  • Szigetelés, nyílászárócsere és fűtéskorszerűsítés lesz a családoknál.
  • Támogatni fogja a közműdíj- és lakbérhátralékos családokat.
  • Megfelelő tüzelőanyagot biztosít a rászorulóknak.
  • Támogatja a romákat (roma összművészeti intézmény, budapesti roma rádió).
  • Antikorrupciós fehér- és feketelistát hoz létre.
  • Támogatja a vállalkozások energiahatékonyságot növelő beavatkozásait.
  • Bevezeti a közlekedési alapjövedelmet.
  • Fejleszti a metrókat.
  • Lesz Budán is trolibusz.
  • Minden budapesti újszülött tiszteletére egy új fát ültet.
  • Létrehozza a Budapesti Tudományos Akadémiát.
  • Létrejön a Budapesti Állatvédelmi Charta.

Mennyi szép ígéret a 2019-es, kampányoló Karácsony Gergelytől. Most újra megígérheti nyugodtan őket, hiszen semmit sem csinált az elmúlt 5 évben.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről