Vágólapra másolva!
Negyedszer vehetnek részt a téli olimpiai játékokon az észak-amerikai profi jégkorongliga, vagyis az NHL legjobbai, de nyugodtan állíthatjuk, hogy Vancouverben minden eddiginél erősebb mezőny gyűlt össze. Kanadában a torinói hetedik hely kiverte biztosítékot, és a hazai szurkolók nem tudnak más eshetőséget elképzelni, mint hogy ezúttal mindenkit maguk mögé utasítanak kedvenceik, pedig a kereteken végignézve hat csapat is kiénekelheti Crosbyék szájából a sajtot. A legfőbb riválisnak a legutóbbi két vébét megnyerő oroszok számítanak, de az sem lenne egetverő szenzáció, ha Szlovákia hozná el az aranyérmet.

Kanadában szinte hisztérikus hangulatban várják az olimpiai jégkorongtorna kezdetét a szurkolók, aki nem tudnak más végkifejletet elképzelni, mint hogy a házigazda otthon tartja az aranyérmet. A téli olimpiák történetében ez a negyedik alkalom, hogy az NHL-játékosok részt vehetnek a játékokon, Kanada pedig a szégyenteljes torinói hetedik hely után nem éri be azzal, hogy javít pár pozíciót.

A körülményekre mindenesetre nem panaszkodhatnak a kanadaiak, hiszen nem csak a szurkolók miatt játszanak hazai pályán, hanem azért is, mert ezúttal az NHL-ben megszokott, keskenyebb pályán rendezik a mérkőzéseket. Annak ellenére, hogy Kanada két azonos erősségű csapatot is simán kiállíthatna, a keret kihirdetése szokás szerint nagy vitákat gerjesztett, voltak, akiket hiányoltak a szurkolók, voltak, akiknek a beválogatását kritizálták, de ez érthető egy olyan országban, ahol minden második kissrác jégkorongozó akar lenni, és a hoki több mint nemzeti ügy, vallás.

A Torinóban lebőgő garnitúrából heten most is a keretben vannak, amelyből nehéz kiemelni bárkit is, hemzsegnek a klasszisok, a kapusoknál például nem lehet rosszul dönteni, a lassan minden NHL-rekordot megdöntő Martin Brodeur, a duplán hazai pályán szereplő Roberto Luongo, valamint a Pittsburghgel tavaly Stanley-kupa-győztes Marc-Andre Fleury között nehéz sorrendet felállítani, nem irigyeljük Mike Babcock edzőt.

A hátvédeknél remekül megférnek egymás mellett a nagy öregek, mint Chris Pronger és Scott Niedermayer, valamint az olyan NHL-ben edződött fiatalok, mint Drew Doughty, elöl pedig többek között az NHL góllövőlistájának élmezőnyében tartozó Sidney Crosby, Patrick Marleau és Dany Heatley is bevetésre vár, és akkor még nem beszéltünk a gólpasszkirály Joe Thortonról, az olimpiai és világbajnok Jarome Iginláról, vagy a Chicagóban 21 évesen húzóembernek számító Jonathan Toewsról.

Intő jel lehet a kanadaiak számára, hogy a szintén hazai rendezésű junior világbajnokságon öt évnyi egyeduralkodás után a döntőben a lenézett Egyesült
Államok csapata hosszabbításban legyőzte a juharleveleseket, a pesszimisták egyből azzal jöttek, hogy az esélyesség terhe Vancouverben Crosbyékat is agyonnyomja majd. Nemcsak ezzel majd megbirkóznia a kanadai hősöknek, hanem az ellenfelekkel is, elsősorban az oroszokkal, akik ugyan utoljára 1992-ben láttak közelről olimpiai aranyérmet, még FÁK néven, de az utóbbi két világbajnokságot behúzták, és olyan tűzerővel rendelkeznek, amely kiállja a próbát a kanadaiakkal szembeni összevetésben.

A legnagyobb sztár természetesen az elmúlt két idényben az alapszakasz legjobbjának választott és a gólkirályi címet besöprő Alekszandr Ovecskin, aki olyan társakra számíthat, mint az előző idény alapszakaszának pontkirálya, egyben a rájátszás legjobbjának ítélt Jevgenyij Malkin, valamint a ligában az elmúlt kilenc évben a legtöbb gólt szerző Ilja Kovalcsuk, valamint Pavel Dacjuk, Alekszandr Szjomin, vagy Szergej Fjodorov, akik szintén felettébb gól- és ponterősek.

A kapusoknál Jevgenyij Nabokov és Ilja Brizgalov régi, de megbízható bútodarab, a hátvédsorban viszont csak Andrej Markov és Szergej Goncsar képviseli a legmagasabb minőséget, de az oroszok képesek arra, hogy eggyel mindig több gólt lőjenek, mint amennyit hátul beszednek.

Forrás: AFP

Ovecskin az NHL pont- és góllövőlistáját is vezeti

A címvédőt sosem szabad leírni, de Kanada és Oroszország mellett kevesebb szó esik a svédekről, pedig egyáltalán nem lenne meglepetés, ha a február huszonnyolcadikai döntő után ismét a skandinávok nyakába akasztanák az aranyérmeket. A 23-as keretben tizenhárman ott voltak a torinói győztes csapatban, a sok NHL-menő mellett négyen a hazai bajnokságból érkeztek, köztük Peter Forsberg, az egyetlen svéd hokis, aki az olimpiát, a vébét és a Stanley-kupát is kétszer nyerte meg. A csoportban elvileg csak a finnek ellen lesz nehéz dolga a svédeknek, akiket Torinóban 3-2-re győztek le a döntőben.

Forsberg szemtelen büntetője az 1994-es döntőben:


A finneknél az összes ismerős arc a fedélzeten van, a Koivu testvérektől kezdve Lehtinenen át egészen Selännéig, de a szakértők szerint a hátvédsor nem áll olyan stabil lábakon, ami az aranyhoz elég lehet, bár egy érmet így is hazavihetnek Ganxsta Zolee kedvencei, főleg ha Antero Niittymäki megismétli a torinói produkcióját, amikor a torna kapusának és legértékesebb játékosának választották.

Ha nem is keltene akkora meglepetést, mint 1980-ban, amikor az amatőr játékosokból álló válogatott olimpiai címet nyert, de mindenképpen váratlan lenne, ha az amerikaiak sikerével érne véget a torna. Pedig a keret tele van ütős nevekkel, mégis a legtöbb elemzés sötét lónak tekinti az amerikaiakat, akik ráadásul egy csoportba kerültek a kanadaiakkal, így várhatóan a negyeddöntőbe jutásért is meg kell harcolniuk.

A cseheknek hasonlóan nehéz dolga lehet, hiszen Ovecskinékkel vannak egy négyesben, az 1998-as naganói döntőben éppen az oroszokat megleckéztető brigádból már csak Jaromir Jagr tagja a válogatottnak, de a KHL-es Avangard Omszk sztárja utolsó olimpiáján minél később szeretne hazamenni. A cseheknél nincs lyukas poszt, a kapuban Tomas Vokoun elsőrangú megoldás, a hátvédeknél Tomas Kaberle, Pavel Kubina vagy Marek Zidlicky NHL-klubjában is húzóember, a csatársorban meg egymást tapossák az olyan megbízhatóan termelő klasszisok, mint Patrik Elias, Martin Havlat vagy Tomas Plekanec.

A hat nagycsapat mellé még odavahetjük a szlovákokat is, akik nem igazán hasonlítanak arra a csapatra, amelyet a tavalyi vébén igencsak megszorongatott a magyar válogatott, az összes akkor hiányzó NHL-menő csatasorba állt, nem kizárt, hogy Satanék alaposan bekavarnak az oroszok csoportjában. A további öt csapat (Fehéroroszország, Norvégia, Svájc, Németország és Lettország) azért harcol, hogy minél több figyelmet kapjon a nagyok mellett, de az érmekért zajló csatába nem tudnak majd beleszólni.

Forrás: AFP

A tavalyi vébén ellenünk játszó szlovák válogatott alaposan megerősödött

Az olimpiát szokatlan módon bonyolítják le, a 12 csapatot három négyesbe osztották, először lezavarják a csoportkört, majd összesítik az eredményeket, amelynél elsősorban a csoportban elfoglalt helyezés dönt, ha ez egyforma, a megszerzett pontok, majd a gólkülönbség, a több lőtt gól, végül a 2009-es IIHF-ranglistahelyezés rangsorol. A négy legjobb csapat egyből a negyeddöntőbe kerül, a többiek pedig a nyolc közé jutásért játszanak, mégpedig úgy, hogy az összesítésben ötödik helyezett kapja a tizenkettediket, a hatodik a tizenegyediket, a hetedik a tizediket, a nyolcadik pedig a kilencediket. A negyeddöntőtől pedig egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek.

Tudnivalók a hokitornáról:
Időpont: február 16-28.
Helyszín: Canada Hockey Place, UBC Thunderbird Arena
Címvédők: Svédország

A csoportok:
A csoport: Kanada, Egyesült Államok, Svájc, Norvégia
B csoport: Oroszország, Csehország, Szlovákia, Lettország
C csoport: Svédország, Finnország, Fehéroroszország, Németország

A műsor:
február 16., kedd:
A csoport: Egyesült Államok-Svájc 21 ó (magyar idő szerint)

február 17., szerda:
A csoport: Kanada - Norvégia 1.30 ó
B csoport: Oroszország - Lettország 6 ó
C csoport: Finnország - Fehéroroszország 21 ó

február 18., csütörtök:
C csoport: Svédország - Németország 1.30
B csoport: Csehország - Szlovákia 6 ó
A csoport: Egyesült Államok - Norvégia 21 ó

február 19., péntek:
A csoport: Kanada - Svájc 1.30
B csoport: Oroszország - Szlovákia 6 ó
C csoport: Svédország - Fehéroroszország 21 ó

február 20., szombat:
B csoport: Csehország - Lettország 1.30
C csoport: Finnország - Németország 6 ó
A csoport: Svájc - Norvégia 21 ó

február 21., vasárnap:
B csoport: Szlovákia - Lettország 1.30
C csoport: Fehéroroszország - Németország 6 ó
B csoport: Oroszország - Csehország 21 ó

február 22., hétfő:
A csoport: Kanada - Egyesült Államok 1.40
C csoport: Svédország - Finország 6 ó

február 23., kedd:
a negyeddöntőbe jutásért 21 ó

február 24., szerda:
a negyeddöntőbe jutásért 1.30
a negyeddöntőbe jutásért 4 ó
a negyeddöntőbe jutásért 6 ó
negyeddöntő 21 ó

február 25., csütörtök:
negyeddöntő: 1.30
negyeddöntő 4 ó
negyeddöntő 6 ó

február 26., péntek:
elődöntő 21 ó

február 27., szombat:
elődöntő 3.30 ó

február 28., vasárnap:
a 3. helyért 4 ó
döntő 21.15 ó