Három hónappal megúszta az önmagát feljelentő golfozó

RBC Canadian Open - First Round GettyImageRank2 GOLF
OAKVILLE, ON - JULY 21: Brad Fritsch of Canada watches his tee shot on the sixth hole during the first round of the RBC Canadian Open at Glen Abbey Golf Club on July 21, 2016 in Oakville, Canada. Vaughn Ridley/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Brad Fritsch kanadai profi golfjátékost három hónapra eltiltotta a sportági szövetség, miután feljelentette magát doppingvétség elkövetése miatt.

Fritsch még november 30-án tájékoztatta a Profi Golfozók Nemzetközi Szövetségét (PGA), hogy gondatlanságból doppingvétséget követett el, miután egy fogyókúrás táplálékkiegészítővel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján szereplő dehydroepiandrosterone nevű anyagot juttatott a szervezetébe.

Brad Fritsch számos pozitív visszajelzést kapott sportszerű döntése után Forrás: AFP/2016 Getty Images/Vaughn Ridley

"Haragszom magamra, mert eszembe sem jutott, hogy megnézessem, milyen összetevők vannak a szerben" – írta közösségi oldalán Fritsch, akinek eltiltását a bejelentéstől számítják, és három hónapig (90 napig) lesz érvényben, és február 28-án térhet vissza a golfpályára.

Fritsch hozzáteszi, tisztában volt vele, hogy el fogják tiltani, mert a PGA szabályzata kimondja, hogy az önfeljelentés ugyanúgy doppingvétségnek minősül, mintha egy teszt során bukik meg a sportoló.

"Büszke tagja vagyok a szervezetünknek, éppen ezért nem akartam ezt a dolgot félvállról venni" – hangsúlyozta a sportoló.

A PGA-nél 2008 óta végeznek doppingteszteket, azóta nagyon kevés eltiltás született, a sportág elitjéből (a világranglistán 831. Fritsch nem tartozik ide) csak a korábbi világelső, a fidzsi-szigeteki Vijay Singh kapott még 2013-ban ugyancsak 90 napos eltiltást.