Véget vethet a felmelegedés a világ legkülönlegesebb lóversenyének

racing TOPSHOTS Horizontal EQUESTRIANISM SNOW HORSE RACE
Clement Lheureux on his horse Cominols (L) and Milan Zatloukal on his horse Arche Pink take part in the 1800 meters flat race at the White Turf horse racing event in St Moritz on February 19, 2017. - The races are held on the frozen lake of the Swiss mountain resort. (Photo by Michael Buholzer / AFP)
Vágólapra másolva!
Veszélybe került a világ talán legkülönlegesebb lóversenye, a svájci St. Moritzba évente sorra kerülő White Turf nevű viadal.

A világ leggazdagabbjai között rendkívül népszerű alpesi üdölőhelyen 114 éve rendezik meg a White Turf nevű versenyt a befagyott St. Moritz-tó jegén. A jéggel egészen közelmúltig nem volt probléma, elbírta a lovakat, a lovasokat, a dúsgazdag vendégeket, és az ő kiszolgálásukra felállított sátrakat, konyhákat és egyebeket.

Tavaly azonban már éppen a VIP-sátor alatt megreccsent a jég, nem kis riadalmat keltve az előkelőségek között, idén pedig egyenesen le kellett rövidíteni a versenyt, és korlátozni kellett a kíváncsiskodók számát is, miután a jég nem bizonyult elég vastagnak.

Vékony jégen vágtatnak, hogy a világ leggazdagabbjait szórakoztassák Forrás: AFP/Michael Buholzer

Pedig érdeklődőben nem volt hiány, hiszen a múlt hétvégén 7000 ember gyűlt össze, hogy élőben láthassa a White Turföt, csakhogy nem sokkal a verseny napja előtt a szervezők rémülte vették észre, hogy a szokottnál vékonyabb jég alatt látszik a hullámzó víz, sőt a cél közelében fel is jött a víz a jég fölé.

Így aztán - túl azon, hogy a homár, kaviárt és drága kagylót kínáló konyhákat el kellett költöztetni - minden versenyszám pályáját 800 méterre rövidítették, addig a pontig, ameddig még biztonságos vastagságúnak volt mondható a jég. A versenyek során a lovak nem rajtboxokból indultak, hanem a versenybíró zászlajának a jelére.

Így aztán a szokásos népes mezőny helyett idén csak négy ló állt rajthoz, a svácji tulajdonosok ugyanis nem voltak hajlandóak elindítani a lovaikat a 20 ezer svájci frankos (kb. 6,7 millió forint) összdíjazású vágtán.

Amit még egy tragikus eset is beárnyékolt idén: nem sokkal a rajt után az Echo Beach nevű ló összeesett, és el kellett altatni, mint később kiderült, a szíve nem bírta a terhelést.

Néhányan azzal vicceltek, hogy, ha továbbra is ilyen ütemben melegszik az idő, a White Turf hamarosan úszóverseny lesz. De ez már egyre kevésbé vicces.